KamuMeb

Asgari Ücretli ve Emeklileri İlgilendiren Açıklama

EMEKLİ - SGK

Refahın Adil Paylaşımında Vergi ve Sosyal Politikalar Raporu HAK-İŞ Akademi tarafından hazırlandı.

Rapor, "Dünyada ve Türkiye'de Gelir Eşitsizliği", "Türkiye'de Uygulanan Vergi Politikaları ve Öneriler", "Refahın Adil Paylaşımında Etkin Sosyal Politikalar" başlıklarından oluşmaktadır.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, ''Bu millî gelirdeki artış ne yazık ki çalışanlara gelmiyor. Tam tersi son 2-3 yıl içerisinde şunu görüyoruz. Milli gelirden dar gelirlilerin, ücretlilerin aldığı pay da düşüyor. Bakın büyüme var. Büyümeden pay alması gerekirken pay almadığı gibi bir de elindekini de kaybediyor. Dolayısıyla burada büyümenin bütün toplum kesimlerine adil bir şekilde yansımadığını görüyoruz. Milli gelirdeki artışın ve makro ekonomik göstergelerin aynı oranda çalışanlar için, emekçiler için, emekliler için yansımadığını görüyoruz.

Kaynakların adil bir dağılımı yapılamadığı için sorunumuz var. Bir taraftan büyüme gerçekleşiyor. Bir taraftan işsizlik azalıyor, üretim artıyor, ihracat artıyor. Olumlu şeyler, peki niye bunlar çalışanlara, alt gruplara yansımıyor?

Sadece vergi sistemini düzelterek adil bir gelir dağılımını, bir refahın paylaşımını sağlayamıyorsunuz. O zaman verginin nereye, nasıl kullanılacağını da konuşmanız gerekiyor. Peki bütün bu olumsuzluklarla nasıl mücadele edeceğiz?

Emekliler masada olmalı. Emeklilerin müzakere gücü olmalı. On beş milyon emekliden bahsediliyor. Ve bunlar gerçekten ülkesi için, iş yeri için, memleketi için canlı başta çalışmış, emekli olmuş ve onurlu bir şekilde yaşamak isteyen insanların bu yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri elbette ki analarının ak sütü gibi onlara helaldir. Onun için burada bir düzenlemeye ihtiyacımız var.

Türkiye'nin en büyük açmazlarından bir tanesi sendikalaşma oranımızın düşük olması. Dolayısıyla toplu sözleşmeden yararlanma oranımız daha da düşük. O zaman burada tam tersine giden bir olumsuzluk var. Türkiye sendikal hareketi, yaptığı toplu iş sözleşmeleriyle, örgütlenmeleriyle Türkiye'deki gelir adaletsizliğini önleyici bir enstrüman geliştiremedik.

Şimdi bu kadar krizler, bu kadar zorluklar yaşıyoruz. İşçiler, emekliler, dar gelirliler fakirleşiyor. Kiralarını ödeyemez hale geliyor. Dolayısıyla kiralardan tutunuz, temel tüketim malları, gıda ihtiyaçlarımızla hepsine baktığınız zaman bir yoksullaşmaya doğru gidiyoruz. Elimizdeki imkanlarla daha az alabiliyoruz, alım gücümüz azalıyor. Peki birileri bir eli yağda, bir eli balda. Sermaye büyüyor. Kârlarına bakıyorsunuz, yüzde yüzün altında kârı göstermiyorlar.

Tabii ki ihracat artsın, tabii ki üretim artsın, tabii ki daha fazla ülkemiz yatırım yapsın. Hiç sorun değil. Ama en azından bu zorlukları adil bir şekilde paylaşmamız gerekiyor. İşverenlerin de, sermayenin de bu konuda elini taşın altına koyması gerekiyor. İstediğimiz bu. Çünkü bu yapı gerçekten Türkiye'nin imkanlarıyla ifade edemeyeceğiniz bir yapı. İmkanlar var, kaynaklarımız var ama bunlar bir yere doğru gidiyor.'' dedi.

Rapora https://hakis.org.tr/uploads/haberler/5082/haber_5082_dosya_1.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.