Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; kanun teklifinin yasalaşması ile 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan vatandaşlar, yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartını yerine getiriyorsa emekli olabilme hakkına sahip olacak.
Kanun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek ve şartları taşıyan vatandaşlar emeklilik dilekçesi verebilecek.
EYT’li SSK’lılarda 5000–5975 prim günü ile birlikte kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi aranmakta. EYT’li SSK’lılarda erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranmakta.
BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanacak.
4A (SSK) statüsünde çalışanların emeklilik dilekçesi verebilmesi için önce işyerinden ayrılması gerekmekte.
4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişilerin emekli olabilmesi için çalıştıkları kurumdan emekliye sevk onayı almaları gerekmekte.
Emeklilik dilekçesi veren vatandaşlar, dilekçe tarihini izleyen ay başından itibaren aylıklarını alabilecek.
EYT’liler emeklilik dilekçelerini e-Devlet üzerinden yapabilecek.
Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edilirse sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim yapılacak. 5 puanlık prim indirimi uygulanabilmesi için emekli olduktan sonra aynı işyerinde işe başlamak için tanınan süre 30 güne çıkartıldı. Beş puanlık prim indirimi, işçi işten ayrılıncaya kadar devam edecek. Başka işyerinde çalışan emekli EYT’liler için prim indirimi yapılmayacak.
KİM NE DEDİ?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kişisel Twitter hesabından konu ile ilgili "Milletimize söz verdiğimiz gibi, EYT artık sorun olmaktan çıktı. Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Milletimize hayırlı olsun." paylaşımını yaptı.
Eyt Federasyonu Başkan Yardımcısı Eyt Syd Dernekleri İl Koordinatörü Alper Özüpak, kişisel Twitter hesabından konu ile ilgili "Uzun yıllardır ilk kez muhalefet ve iktidar birleşerek eksik olan şartlı yasaya hep beraber oy kullanarak yasa geçti. EYT birleştirici güç oldugunu gösterdi. 395 oy, ret yok, çekimler yok. Hak verilmez alınır dedik ve biz kazandık," paylaşımını yaptı.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "1999 yılı, 8 Eylül'den önce ve sonra olmak üzere iki farklı hukuki statü getiriyor. 9 Eylül 1999'dan önce yaş şartı yok. Bununla beraber, 9 Eylül 1999'la beraber 99'dan bugüne kadar yürürlükte olan mevzuat aynı mevzuattır. 99'daki mevzuat bugüne kadar geçerli bir mevzuattır ve o mevzuatta da emekli olabilmek için üç şart aranmaktadır. Bunlardan birincisi sigortalılık süresini doldurmak, ikincisi 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında işe başlama tarihi itibariyle değişkenlik arz eden bir kademeli pirim günü sayısını doldurmak, üçüncü şart olarak da yaş şartını doldurmak. Dolayısıyla 3 şart yerine geldiğinde emekli olabilme hakkı elde edilebiliyor. Biz bu konuda AK Parti iktidarlarından önce mevcut bulunan üç şarttan yaş şartını tamamen ortadan kaldırıyoruz ve bugün itibarıyla 1999'dan itibaren şu ana değin yürürlükte olan mevzuata göre, kanunlara göre çalışma süresini, sigortalılık süresini ve tabi olduğu prim gün sayısını dolduran ve 1999'dan önce sigortalılık başlangıcını başlatabilen bütün çalışanlarımıza yaş şartı aranmaksızın emekli olma hakkı getiriyoruz. Dolayısıyla işin doğrusu, özü ve esası tam da budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler hakikati asla ve kata ifade etmemektedir.
Bu düzenleme, AK Parti'nin, Cumhur İttifakı'nın verdiği sözü pandemiye rağmen, enerji krizine rağmen, depreme rağmen, her şeye rağmen nasıl yerine getirdiğinin, 'Yaparsa AK Parti yapar, yaparsa Cumhur İttifakı yapar.' sözünün nasıl ete kemiğe büründüğünün tescilidir." demişti.
Habertürk yazarı Kübra Par, kanun teklifinin yasalaşmasının ardından Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.