KamuMeb

Emeklilikte Yaşa Takılanlara İlişkin Soru Önergesi (30 Haziran 2021)

EMEKLİ - SGK

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/47677 Esas Numaralı 30 Haziran 2021 tarihli Emekli Maaşı Alan Kişiler ile Emeklilikte Yaşa Takılanlara İlişkin Soru Önergesi CHP İstanbul Milletvekili ÖZGÜR KARABAT tarafından TBMM'ne sunuldu.

Ülkemizde çalışanların ücretleri yaşanan ekonomik kriz karşısından yıldan yıla ciddi oranda değer kaybetmektedir. Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi tarafından her ay hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması 15 Ocak 2021 tarihli raporuna göre 17 yılda açlık sınırı beş kattan fazla artmıştır. Ancak bunun karşısında ücretlerin ve emekli maaşlarının aynı oranda artmadığı görülmektedir.

Yıllarca çeşitli kurumlarda, fabrikalarda ülkemiz için üreten, sosyal ve iktisadi kalkınmamıza katkıda bulunan; vergisini veren, primlerini ödeyen çalışanlar, emeklilik süreçlerinde verdikleri emeğin karşılığını maalesef alamıyor. Daha da acısı her gün derinleşen ekonomik kriz, enflasyon ve pahalılık en çok emeklilerimizi etkiliyor. Böyle olunca da dünyanın gelişmiş ülkelerinde çalışmaktan arta kalan yaşamı en iyi koşullarda değerlendirme ve refah içinde yaşama anlamına gelen emeklilik ülkemizde açlık sınırının altındaki emekli maaşlarıyla geçinmeyen emekliler için adeta bir kıtlık dönemi olarak geçmektedir.

Geçimini sağlamakta zorlanan emeklilerimiz, ömürlerinin son demlerinde dinlenmek yerine yaşamlarını sürdürebilmek ve asgari yaşam standartlarını bir nebze de olsa koruyabilmek için yeniden iş yaşamına dönmek zorunda kalıyor. Tüm bunlarla beraber 8 Eylül 1999 tarihinde çıkartılan kanun ile emekli olabilmek için yaş şartı getirilmiştir. Bu düzenleme ile emeklilik prim günlerini doldurdukları halde emeklilik maaşı alamayan çok sayıda mağdur oluştuğu bilinmektedir.

1- Önergenin cevaplandırıldığı tarih itibariyle Türkiye'de emekli maaşı alan toplam kişi sayısı kaçtır? Bunların cinsiyete göre dağılımı nasıldır?

2- 2020 yılı içerisinde Türkiye'de emeklilere yapılan maaş ödemelerin toplamı ne kadardır? Aynı yıl içinde emeklilerimize ödenen toplam ikramiye miktarı ne kadardır?

3- Ülkemizde prim ödemeleri itibariyle emeklilik koşullarını sağladığı halde maaş alamayan emekli sayısı kaçtır? Bunların cinsiyete göre dağılımı nasıldır? Bu emeklilerimizin maaş alabilmesi için ortalama bekleme süresi ne kadardır?

4- 8 Eylül 1999 tarihinde Türkiye'de toplam sigortalı sayısı kaçtır? Aynı tarihte 40 yaş altında bulunan toplam sigortalı sayısı kaçtır?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-47677s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.