Söz konusu soru önergesinde ‘’4447 sayılı kanunla prim ve gününü dolduranların, emekli olmasında yaş düzenlemesi getirilmiş ve bu nedenle binlerce kişi emekliliği geldiği halde emekli olamamıştır. Cumhurbaşkanı Danışmanı bu konuda bir çalışma yapıldığını belirtmesi ile bu bağlamda beklenti artmıştır.’’ açıklamasına yer verilmiş ‘’Gün ve prim tamam olduğu halde yaş nedeni ile emekli olamayanlar için yapılması düşünülen düzenleme ne zaman gerçekleşecektir? Hazine ve Maliye Bakanı EYT konusunda çalışma olmadığını ifade edip Cumhurbaşkanı Danışmanının tam tersini söylemesinin yarattığı farklılık binlerce insanın umudu ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle konunun kamuoyunca da açıkla bilinmesinde yarar vardır. Cumhurbaşkanlığının konuya bakış ve yaklaşımı nedir?’’ soruları yöneltilmişti.
Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer'e Ait 7/20089 Esas Numaralı Yazılı Soru Önergesine İlişkin Cevap Metni yayınlandı.
Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) gözü kulağı bu soru önergesindeydi. Nihayet beklenen soruların cevapları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklamaları ile son buldu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘’5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları mülga 506 sayılı sosyal sigortalar kanunu, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar sosyal sigortalar kurumu kanunu ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti emekli sandığı kanunundaki hükümlere göre belirlenmekte, sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve sosyal güvenlik kurumunda yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu koşulların herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalıya aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, emeklilik sistemlerinde yaş şartı, 8.9.1999 tarihinde 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunda yapılan düzenlemeyle 58 ve 60 olarak belirlenmiş ancak sigortalıların yapılan değişiklikten hemen etkilenmemeleri için kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. 5510 sayılı kanunda yaş şartı 58 ve 60 olarak belirlenmekle birlikte, yine kademeli geçiş süreci ön görülerek yaş şartı kademeli olarak 65'e yükseltilmişti.’’ dedi.