İşçilerin emeilik konusundaki kaygılarını bildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oranlar konusundaki itirazların sürenin uzatılmadan ekonomi yönetimine iletmelerini isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "mutabakata varılmış bir modelle gelmenizi bekliyorum" dedi.
'Normale Dönüşe Destek' yasa teklifi Meclis'e geliyor bundan sonra ne olacağı merak konusu.
Yasa teklifi ile İşsizlik Sigortası Fonu'na işveren katkı payının iki katına çıkarılması hedefleniyor.
Kısmi ya da esnek çalışma alanında iş gücü piyasasını daha da verimli hale getirecek düzenlemeleri hayata geçireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 yaş altı gençlerin ve 50 yaş üzerinde olanların kolay şekilde istihdam edilmelerini sağlayacaklarını belirtti. Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlattıklarını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karma model ile işçilerin kazanılmış haklarının korunacağını ifade etti. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile ilave emeklilik desteği alınabilmesini sağlayacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışanların emeklilikte daha da rahat edeceklerinin altını çizdi ve Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
işçilerin kazanılmış haklarının geri gitmemesini hedeflediklerini belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, tamamlayıcı emeklilik sistemlerinde devlet katkısı oranının yüzde 1 olacagini söyledi ve Kıdem tazminatı düzenlemesi için yürürlük tarihini 2022 olarak hedeflediklerini ifade etti.
Bütün çalışanların çalışma hayatında koruduklarını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, hem ihbar tazminatı hem kıdem tazminatı olarak, ara buluculuk sistemiyle, İşsizlik Sigortası Fonu'yla, işe iadeyle koruduğumuz büyük bir kalkanları olduğunu sözlerine ekledi.
1936'da kıdem tazminatının 1 seneye 15 gün çalışma şeklinde başladığını ve daha sonra 1 seneye 30 gün olarak düzenlendiğini hatırlatan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bunun 30 gün, yüzde 8,33'e denk geldiğini söyledi ve "bu bir senelik çalışmanın karşılığı 30 gün, kıdem almanın karşılığı yüzde 8,33. Biz bu modelde neyi önerdik? Modelde yüzde 8,33 korunmakla kalmıyor aslında üstüne çıkıyoruz. 8,33 30 günün karşılığı dersek, 20 günü yani yaklaşık yüzde 5,55'i hiç dokunmadan aynen devam edecek. Buna artı olarak, 10,8 günlük karşılık olarak yüzde 3'ü fona aktarmalarını, yani kendi bireysel fonlarında olacak. Fonlarına aktarmaları karşılığında toplamda 30,8 yani 31 güne denk gelecek." dedi ve işçilerin kazanılmış haklarından ya da gün sayılarından herhangi bir eksilmenin mümkün olmayacağını buna, Karma Tamamlayıcı Emeklilik Planı dediklerini belirtti.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tercihe Bağlı Tamamlayıcı Emeklilik Planı'na ilişkin yaptığı açıklamada tercihe bağlı olan kısımda hem işçi ve çalışanın hem de işverenin, devletin katkı sunduğu bir plan olacağını söyledi.
Çalışanlara dair vergi indirimlerini planladıklarını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, herkesin istedikleri zaman karma sisteme geçmesinin planlandığını ama karma sistemden de tercihli sisteme geçilebileceğini belirtti.
İşçi ve işveren temsilcileriyle görüşmelerin devam ettiğini ve geçmişte bu konuyla ilgili çokça görüşmenin yapıldığını vurgulayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kıdem tazminatına ilişkin şu ana kadar çalışılmış modeller içerisinde en sade ama en verimli olduğuna inandıkları modelin bu olduğunu çalışanlar, işçiler için bu sürece başlanan andan itibaren çok büyük kazanımları sağlayacağına inandıklarını belirtti.
Her 4 işçiden birinin kıdem tazminatı aldığını, iş mahkemelerinin ortalama tamamlanma süresinin 560 günü bulduğunu dile getiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu sistemin mahkeme süreçlerini, ihtilafları engelleyeceğini belirtti.
Karşılıklı, güzel bir şekilde konuşulduğu zaman hem işçi hem de işveren için çok sağlıklı bir yöntem olduğunun anlaşılacağını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, kıdem tazminatı düzenlemesi için yürürlük tarihini 2022 olarak hedeflediklerini ama görüşmelerin devam edeceğini belirtti.