Söz konusu Kanun Teklifinin Genel Gerekçesi'nde ''güvenlik korucularımız, yaklaşık 52 bin kişilik bir camiadır. 20 bine yakın Gönüllü Güvenlik Korucularımız da kendilerine verilen silahla köy hudutları içerisinde görev yapmaktadır. Eskiden korucularımız sadece köylerini korudukları için hayvancılık, tarım işleri başta olmak üzere başka işlerde de çalışarak geçimlerini sağlayabiliyorlardı. Şu an bütün il ve ilçelerde korucularımız yer ve zaman gözetmeksizin 7/24 esasına göre gece ve gündüz demeden asker ve polisimizle beraber vatan savunmasını yapmaktadırlar. Koruculuk yeni haliyle bir meslek durumuna gelmiştir.
Canı ve kanı pahasına vatanı koruyan güvenlik korucularımız son düzenleme ile ülkemizde en düşük maaşı alan asgari ücretin altında bir maaş almaktadırlar. Bu maaşla çocuklarını okutamamakta, temel ihtiyaçlarını giderememektedirler. Kendi imkan ve araçları ile göreve gidip geldiklerinden yolluk ve görev ücretlerinin artırılması zorunluluktur. Halihazırda günlük 30 TL gibi yetersiz bir miktardır. Her sigortalı gibi emekli olduklarında ''emekli ikramiyesi'' alamamaktalar. Okuyan öğrencilere verilen ''çocuk paraları'' kesilmiştir. Engelli çocuklarına verilen ''engelli Parası'' kesilmiştir. Görevleri dışında başlarına gelebilecek kazalarda hiçbir haktan yararlanamamaktalar. Doğum yardımından yararlanamamaktalar. Emekli olduklarında güvenlik korucularımıza 1200-1380 TL arasında değişen maaş bağlanmaktadır ki çok yetersizdir.
Aldıkları maaşın çocuklarının temel ihtiyacını dahi karşılamıyor olmasının mahcubiyetini yaşamaktadırlar. Vatanı için ölmeyi göze alan kişilerin geçinememe sorunu olması ve geçim derdine düşmeleri doğru bir yaklaşım değildir. Yaşanan ekonomik krizde maaş ve özlük hakları acilen düzenlenmelidir.
Kanun teklifimizle 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74'üncü maddesi kapsamında görev yapan ve görevlerini ifa ederken yaralanan, engelli hale gelen veya hayatını haybedenlerin yüksek öğrenim gören çocuklarının, burstan kontenjan sınırı olmaksızın öncelikle faydalandırılmaları amaçlanmıştır.
3 Mart 2004 tarihli ve 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanunun 2'nci maddesine ''12 Nisan 1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3 Kasım 1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 8 Haziran 1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56'ncı, mülga 45'inci ve 64'üncü maddeleri ile 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun 47'nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanların ve 19 Şubat 1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74'üncü maddesi kapsamında görev yapan ve görevlerini ifa ederken yaralanan, engelli hale gelen veya hayatını kaybedenlerin yüksek öğrenim göreb çocukları, burstan kontenjan sınırı olmaksızın, öncelikle faydalandırılır.'' şeklinde fıkra eklenmiştir.