KamuMeb

Güvenlik Korucularının Mali ve Özlük Haklarının İyileştirilmesine İlişkin Soru Önergesi (11 Ocak 2023)

EMNİYET PERSONELİ

27/6 Dönemi ve Yasama Yılı 7/77187 Esas Numaralı 11 Ocak 2023 tarihli Güvenlik Korucularının Mali ve Özlük Haklarının İyileştirilmesine İlişkin Soru Önergesi İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu tarafından TBMM'ne sunuldu.

Soru önergesinin Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 96. maddesine göre İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandınlması arz edilmektedir.

Terörle mücadelede önemli bir görev üstlenen Güvenlik Korucularının talep ve sorunlan hala çözülebilmiş değildir. Güvenlik Korucularının yapmış oldukları görev bir kolluk görevidir. Bu nedenle de diğer kolluk kuvvetleri gibi yasal haklara sahip olmaları gerekmektedir. Terörle ve teröristle mücadelede bu güne kadar binlerce şehit ve gazi vermiş Güvenlik Korucularının maaşlan hala asgari ücret seviyesindedir. 55 bin Güvenlik Korucusu asgari ücret seviyesinde yani açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmektedir. Güvenlik Korucuları, terörle mücadelede güvenlik güçleri ile omuz omuza görev yapmakta ancak ekonomik olarak onlardan ve bekçilerden daha az gelir elde etmektedir. Güvenlik Korucuları hala en düşük ücret alan kamu görevlisi durumundadır. Özlük haklarındaki mağduriyetler ise giderilmiş değildir. Haklarında, iş kazası ve meslek hastalıkarı gibi kısa vadeli sigorta ile 4857 Sayılı İş Kanunu ve 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu hükümleri uygulanmamaktadır.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan köylerin hukuki statüsü mahalleye dönüşmesine rağmen, buralarda görev yapan Korucuların görev alanları halen mahalle olarak kabul edilmemiştir.

Bu kapsamda;

1. Güvenlik Korucularının omuz omuza mücadele ettiği diğer kolluk kuvvetleri gibi yasal haklara sahip olması, maaşlarında artış yapılması ve özlük haklarının iyileştirilmesi hakkında bir çalışma yapılmakta mıdır?

2. 442 Sayılı Köy Kanunu'nun yerine Güvenlik Korucularının ihtiyaçlanna cevap verecek görev tanımının yer alacağı, disiplin hükümlerinin bilineceği, resmi iş ve işlem çerçevesinin net bir şekilde belirleneceği güncel bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

3. Emekli olan Güvenlik Korucularının maaşlarının en düşük emekli devlet memuru maaşına endekslenmesi ve kıdem tazminatı hakkı getirilmesi için Bakanlığınızca yapmış olduğunuz bir çalışmanız mevcut mudur?

4. Uzman Çavuşluğa geçmek isteyen Güvenlik Korucularının alım şartlarında kanuni değişiklik yapılarak 27 yaşının 32'ye yükseltilmesi, lise mezunu şartının da ortaokul mezunu olarak değiştirilmesi talepleri Bakanlığınızca karşılanacak mıdır?

5. Daha önce yapılan düzenleme ile Güvenlik Korucularından silah harç parası alınmamaktadır. Bu anlamda yapılacak yeni bir düzenleme ile gönüllü Güvenlik Korucularından da silah harç ücreti alınmaması tarafınızca nasıl değerlendirilmektedir?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-77187s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (3)

Gk hakan 1 Yıl Önce

Bu soru önergesinin cvp nedir ve bizim kanunlarımızda özlük haklarımız da her hangi bir çalışma varmı yada gk yasa çıkacakmı

Sanane 1 Yıl Önce

Maaş çok az

Gk vedat 1 Yıl Önce

Bize özlük haklarmz verilmiyecekse bütün korucu lar istifa etsin bakalım ülke terör den gecilecekmi uzmana asubaya 30 bin maaş veriliyor onlar hakediyor da korucu uzmanın yerine nöbet tutuyor operasyonda en önde gidiyor üs bölgelerinde haftalarca bekleyip çoluk çocuğu ndan uzak kalıyor geçim derdinden kahroluyor daha da hakkımız olan hiç birşey yok

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.