KamuMeb

Özel Güvenlik Görevlilerini İlgilendiren Kanun Teklifi (25 Mart 2021)

EMNİYET PERSONELİ

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 2/3511 Esas Numaralı 25 Mart 2021 tarihli Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi CHP İstanbul Milletvekili Yüksek Mansur Kılınç tarafından TBMM'ne sunuldu.

Teklif ile, özel güvenlik görevlilerinin eğitim, çalışma şartları ve özlük haklarına ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

Özel güvenlik görevlileri, kişisel ve toplumsal güvenliğimiz için yardımcı kolluk görevlisi olarak görev yapmaktadırlar.

İş yerleri, siteler, toplu taşıma alanları, restoranlar, parklar, turistik alanlar ve stratejik tesislerin yanı sıra havaalanları, bankalar, okullar, hastaneler gibi kamu kurum ve kuruluşlarının da neredeyse tamamında özel güvenlik görevlileri görev yapmaktadır.

Bununla birlikte özel güvenlik görevlisi sayısı da hızla artmış, polis ve jandarma sayısını geçmiştir.

Öte yandan özel güvenlik görevlileri, görevleri gereği başta terör olmak üzere saldırıların ve saldırganların ilk hedefi konumundadır.

Özel güvenlik alanı gerek mali büyüklüğü gerek teknolojik araç gereç kullanımı gerekse geniş istihdam olanakları bakımından büyük bir sektör haline gelmiştir.

Sektördeki hızlı büyüme özel güvenlik görevlilerinin sorunlarının da artmasına neden olmakta; özel güvenlik görevlilerinin eğitimden, çalışma koşullarına, özlük haklarından yetki ve sorumluluklarına, silah kullanımının yarattığı risklerden sendika ve örgütlenme sorunlarına kadar katlanarak artan sorunları çözüm beklemektedir.

Artan sorunlar nedeniyle 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetine Dair Kanun'da değişiklikler yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Kanun teklifimiz ile kamu mahiyetini tamamlayıcı nitelikte görev yapan özel güvenlik görevlilerinin özlük hakları bakımından nakdi tazminat ve aylık bağlanması haklarından yararlanması amaçlanmış ve çalışma ortamları gereği yaşadıkları zorluklar bulunması sebebiyle; çalışma sürelerinin günlük olarak düzenlenmesi, fazla çalışma yaptırılmaması, vardiyalı çalıştırılmaları halinde asgari 11 saatlik dinlenme süresi verilmesi ve özel güvenlik görevlilerinin fiili hizmet süresi zammından faydalanmaları, en önemli sendikal haklardan biri olan grev hakkını kullanmaları amaçlanmıştır.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3511.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.