KamuMeb

2020 EKPSS Giriş Belgeleri

ENGELLİ - EKPSS

Daha önce başvuruları 24 Ocak-12 Şubat 2020 tarihleri arasında alınan ek başvurusu 6-7 Ekim 2020 tarihleri arasında alınan 2020 EKPSS 15 Kasım 2020 tarihinde yapılacak. Koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenerek 15 Kasım'da yapılmasına karar verilen 2020 EKPSS Giriş Belgeleri ÖSYM tarafından yayınlandı.

Daha önce başvuruları 24 Ocak-12 Şubat 2020 tarihleri arasında alınan ek başvurusu 6-7 Ekim 2020 tarihleri arasında alınan 2020 EKPSS 15 Kasım 2020 tarihinde yapılacak. Koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenerek 15 Kasım'da yapılmasına karar verilen 2020 EKPSS Giriş Belgeleri ÖSYM tarafından yayınlandı.

2020 Kura Başvuruları 18-30 Kasım 2020 tarihleri arasında alınacak olup ücret ödeme için son gün 1 Aralık 2020'dir. Kura ücreti 20 TL'dir. Kuraya katılacak adaylar için geç başvuru tarihi 9-10 Aralık 2020 olarak belirlendi. Başvuru ücreti geç başvuru tarihlerinde ödenir.

EKPSS, 15 Kasım 2020 tarihinde 81 il merkezinde saat 10.15'te başlayacak ve tek oturumda yapılacaktır.

Sınavda adaylara engel gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri uygulanacaktır. Testlerde toplam 60 soru bulunacak ve sınav süresi 60 dakika olacaktır.

Adayların engel gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun hazırlanmış testler, adayların engel durumlarına göre sınav uyarlamaları ile gerçekleştirilecektir.

Genel Yetenek Testi'nde Türkçe'den 15, Matematik'ten 15 soru sorulacak. Genel Kültür Testi'nden Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi'nden 10, Temel Yurttaşlık Bilgisi'nden 6, Türk Kültür ve Medeniyetleri'nden 3, Türkiye Coğrafyası'ndan 5, Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular'dan 6 soru sorulacak.

Genel engelli, görme engelli ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme engelli olan adaylar için içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak engel gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacaktır.

İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olan adaylar işitme engelliler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır.

Zihinsel engelli olan adaylar zihinsel engelliler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır.

Cevaplama süresi 60 dakika olacak ancak; engel gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacaktır.

Genel Engel Grubundaki ek süreler şöyle:

Ortopedik, Ruhsal ve Duygusal, Süreğen (kronik) Hastalıklara Sahip Engellilere ek süre verilmeyecek olup sınav süresi 60 dakika olacak.

Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olanlar (otizm spektrum bozukluğu (OSB), Asperger, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk vb.), Özgül/Özel Öğrenme Güçlüğü Olanlar (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, disleksi vb. olanlar), Dil ve Konuşma Bozukluğu Olanlara 20 dakika ek süre verilecek.

Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan CP hastalarına 40 dakika ek süre verilecek.

Görme Engel Grubundaki ek süreler şöyle:

Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlara 40 dakika ek süre verilecek.

Soruları kendisi okuyabilenlere (Sadece işaretleyici yardımı alanlar dâhil) ek süre verilmeyecek.

Soruları kendisi okuyabilecek durumda olan (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen) ancak, Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı % 25 ve üzerinde olan az gören adaylar ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda (ÇÖZGER) özel gereksinim düzeyi “Özel gereksinimi vardır (ÖGV)”/Özel Gereksinim Kodu “1” ve üzeri olan adaylara 30 dakika ek süre verilecek.

İşitme Engelli Grubundaki adaylara 20 dakika ek süre verilecek.

Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlar (Sadece (varsa) şekilli sorularda soru kitapçığına bakabilirler.) 40 dakika ek süre verilecek.

Soruları kendisi okuyabilenler (Sadece işaretleyici yardımı alanlar dâhil) 20 dakika ek süre verilecek.

Adayların Sınava Giriş Belgesinde sınav süresi, ek süre dahil yazılı olacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.