KamuMeb

2020 EKPSS/KURA ERTELENDİ - İşte Yeni Sınav Tarihi

ENGELLİ - EKPSS

KamuMeb.net - 2020 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ve Kura Başvuru Kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı. Buna göre EKPSS ve Kura Başvvuru tarihleri, başvuru işlemleri, sınav detayları belli oldu.

KamuMeb.net - Başvurular 24 Ocak-12 Şubat 2020 tarihleri arasındaydı. Sınav Ücreti ödeme için son tarih 13 Şubat 2020 olarak belirlenmişti. 2020 Kura Başvuruları 28 Nisan-12 Mayıs 2020 tarihleri arasındadır. 

Daha önce 26 Nisan 2020 tarihinde tek oturumda saat 10.15'te yapılacağı duyurulan EKPSS'nin Koronavirüs nedeniyle ileri bir tarihte yapılmasına karar verildi. ÖSYM EKPSS tarihini 20 Eyül 2020 tarihine erteledi.

2020 EKPSS/Kura başvuruları ise 24 Mart-12 Mayıs 2020 tarihleri arasında alınacak. Geç başvuru tarihi ise 3-4 Haziran 2020 olarak belirlendi. 2020 EKPSS Sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ise ilerleyen tarihlerde belli olacak.

Sınav, Genel Engelliler, Görme Engelliler, İşitme Engelliler ve Zihinsel Engelliler olmak üzere 4 grupta yapılacak. 

2020 EKPSS Sınav Ücreti 120 TL idi ancak 35 TL aday tarafından başvuru tarihleri arasında yatırıldı. 85 TL ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sınava girecek her bir aday için ÖSYM hesabına yatırıldı.

Sınavda görme engellilere grafik ve şekilli soru sorulmayacak. İsteyen görme engellilere büyük punto (16 veya 18 punto) ile basılmış soru kitapçığı verilmesi durumunda genel engelliler gibi testleri cevaplayabilecekler.

İsteyen görme engellilere okuyucu ve işaretleyici yardımı verecek görevli atanarak, görme dezavantajlarının önüne geçilebileceğine ancak, bu durumda başkasının okuduğunu anlamanın güçlüğünden doğan bir dezavantaj olmaması için sınav süresinin 2/3’ü kadar ek süre verilecek.

Genel engellilerden ortopedik engellilerin ellerini kullanmakta zorluk çekenlere işaretleyici yardımı verecek görevli atanmasına ancak, bunun için ek süre verilmeyecek.

Genel engellilerden CP hastalarının el ve baş hareketlerini sabit tutamamalarından dolayı kendilerinin talep etmesi durumunda okuyucu ve işaretleyici yardımı verecek görevli atanacak ve bunlara da görme engelliler gibi ek süre verilecek.

Genel engelli olup yaygın gelişim bozukluğu veya özgül öğrenme güçlüğü bulunan adaylara ise engel dezavantajını önlemek için sınav süresinin 1/3’ü kadar ek süre verilecek.

İşitme engellilerden ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme engelli olanların aynı müfredatı okudukları, karmaşık ve uzun paragraflar içermeyen sorular ile hazırlanmış testlerde diğer engel grupları içinde bulunanlar ile aynı sorulara cevap verebileceklerine ancak, algılamada gecikmeler olacağından sınav süresinin 1/3’ü kadar ek süre verilecek.

İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olanlar için aynı müfredatı okusalar bile ek sürenin yetersiz olacağı ve onlara soruların içeriklerinin de günlük ve yaygın olarak kullanılan kelimelerden oluşan soruların yer aldığı ayrı bir test hazırlanmasına ve sınav süresinin 1/3’ü kadar ek süre verilecek.

Dil ve konuşma engelli adaylara işitme engelli adaylar gibi aynı testin verilebileceğine ancak, algılamada ve öğrenmede zorluk çektikleri için 1/3’ü kadar ek süre verilecek.

Zihinsel engellilere engel durumlarını dikkate alarak ayrı bir test oluşturulmasına ve sınav süresinin 1/3’ü kadar ek süre verilmesine, okuyucu ve işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan zihinsel engellilere ise sınav süresinin 2/3’ü kadar ek süre verilmesine karar verilmiştir.

Soruları kendisi okuyabilecek durumda olan (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen) ancak, Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı % 25 ve üzerinde olan az gören adaylar ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda (ÇÖZGER) özel gereksinim düzeyi “Özel gereksinimi vardır (ÖGV)”/Özel Gereksinim Kodu “1” ve üzeri olan adaylara 30 dakika ek süre verilecektir. 

Sınavda adaylara engel gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri uygulanacaktır. Testlerde toplam 60 soru bulunacak ve sınav süresi 60 dakika olacaktır.

2018 yılında yapılan EKPSS sonuçları ile kura kayıtları yapıldığı tarihten itibaren dört yıl geçerlidir. 

EKPSS/kura başvuru işlemini yapan adaylar (internet aracılığıyla bireysel başvuru yapanlar, cezaevinden başvuran tutuklu/hükümlü adaylar, yurt dışından başvuranlar dâhil), kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde sınav/kura başvuru ücretini yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. Kimlik Numarasını ve sınav/kura başvuru ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekmektedir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabileceklerdir. 

Geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda ücret, geç başvuru günleri içerisinde yatırılmalıdır. Geç başvuru gününde yapılan başvurulara ilişkin sınav/kura ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenmelidir. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.Yurt dışından başvuru yapacak adaylar ücretleri, aynı sürelerde ÖSYM’nin internet sayfasında eİŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile Türk Lirası olarak yatıracaktır.

2020-EKPSS: Kılavuz, Tablolar ve Başvuru Bilgileri

KamuMeb.net - özel haber

Yorumlar (1)

Murat 5 Yıl Önce

iyi günler yardımcı olabilecek varsa sevinirim kardeşim %70 ağır zihinsel engelli tavsiyelerle gittiği özel eğitim mesleki eğitim merkezinden mezun oldu. şimdi klavuzda sanırım bu okul türü lise geçmekte.kardeşim sınavamı girmesi gerekiyor yoksa kura ya başvuru yapabilirmiyiz?ağır zihinsel engeli olduğu için algılama zayıf.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.