KamuMeb

442 Bin Kişiye Engelli Raporu Olmadan Yardım Yapıldı Mı?

ENGELLİ - EKPSS

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2022 Yılı Bütçesi'ne ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, önemli açıklamalarda bulundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, ''Arz odaklı çalışıyoruz. İhtiyaç sahibi olan vatandaşlarımızın ayağına giderek, onların ihtiyaçlarını tek tek tespit ederek götürdüğümüz hizmetler sayesinde ihtiyaç sahibi olup da hizmetlere ulaşamayan, erişemeyen bir tek vatandaşımız dahi kalmamaktadır. Bunu 2021 itibarıyla 375 sosyal hizmet merkezimiz üzerinden yürütüyoruz. 2022 yılı itibarıyla sosyal hizmet merkezlerimizin sayısını 400'e yükseltmeyi hedefliyoruz.'' dedi.

 "Engelli raporu olmayan 442 bin kişiye ödenen 697 milyon liranın hesabının verilemediğine" dair iddialara ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, "442 bin kişiye engelli raporu olmadan yardım yapıldığı iddiası doğru değil. 'Yandaşlara dağıttınız' vesaire... 442 bin kişinin engelli raporu var. Sisteme de girmiş. Bizim sosyal hizmet merkezlerimizde fiziki olarak gelmiş, vatandaş evraklarını teslim ediyor, ondan sonra onlara gerekli ödemeleri bağlıyoruz. Bu açık nereden çıktı. 2006'dan beri biz fiziksel olarak alıyor ve ödemelerini yapıyoruz. Ancak e-rapor sistemi 2020 Şubat ayında faaliyete geçti. Dolayısıyla fiziken var olan engelli raporlarının bir kısmı engelli sistemine girmedi. Girmediği için Sayıştay e-rapor üzerinden gördüğü için iki bakanlığın sayıları arasında fark olduğundan bahisle bu ödemelerin fazla olduğu sonucunu çıkardı. Ancak yine Sayıştay 2020'de sistem entegrasyonunun yüzde 100 gerçekleştiğini de tespit etti. Dolayısıyla ortada herhangi bir ihlal yok, fazla bir ödeme yok. Doğrudan engelli olan hak sahibi ve sahipliği devam eden vatandaşımıza yapılan ödeme var." dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.