Teklif ile, elli veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör ve kamu iş yerlerinin uygulamakla yükümlü oldukları engelli işçi istihdam oranının yüzde beşe çıkarılması amaçlanmaktadır.
Engelli bireylerin hakları bir insan hakları sorunu, temelde ise bir yurttaşlık sorunudur. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de engelli bireyler temel haklardan yararlanmada ayrımcılıkla karşılaşmaktadır. Engelli bireyler kamusal haklardan yeteri derecede faydalanamamakta, yurttaşlık haklarından mahrum kalmaktadır.
İş Kanunu'na göre; elli ve üzeri çalışanı bulunan özel sektör iş yerlerinde en az %3, kamuda ise %4 engelli çalıştırılması zorunludur. Lakin yasal zorunluluk bulunmasına rağmen ülkemizde engelli bireylerin istihdama erişim hakkında ciddi sıkıntılar mevcuttur.
Son verilere göre Türkiye'de istihdam edilen 90.131 engelli bireyin 12.223'ü kamuda, 7.908'i özel sektörde çalışmaktadır. Buradan hareketle engelli istihdamında kamu payının oldukça düşük olduğu gözlemlenmektedir.
Engellilerin çalışma hakkı ilgili düzenlemeler BMEHS'nin 27. maddesinde yapılmıştır. Maddede istihdam sürecinin bütün aşamalarında ayrımcılık yasağı, işe alım, çalışma koşulları, kariyer gelişimi, sendikal hakların kullanılması, eşit fırsatlar ve eşit işe eşit ücret, serbest çalışma, mesleki eğitime erişim, işyerlerinde makul düzenlemelerin yapılması, kamu istihdamı ve olumlu eylem politikalarının desteklenmesi konularında engellilerin haklarının korunması düzenlenmektedir.
Ayrıca Anayasamızın 49. maddesine göre çalışma hakkı her bir vatandaşımızın en doğal hakkıdır. Yani Anayasaya göre hiçbir vatandaşımız arasında çalışma hakkı ayrımı yapılamaz.
Yasalardaki bu maddelere rağmen yapılan araştırmalara göre Türkiye'de engelli nüfusun %80'i çalışma hayatına dahil olamamaktadır.
Türkiye'de engelli vatandaşlarımızın özel ve kamu sektöründe daha fazla istihdam olanağı sağlanması amacıyla hazırlanan bu kanun teklifi ile mevcut İş Kanununda engelli istihdamı ile ilgili hali hazırda bulunan yüzdelik oranların artırılarak, engelli yurttaşların istihdamda daha fazla yer alması amaçlanmıştır.
Kanun teklifi için https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3288.pdf linkini tıklayınız.