KamuMeb

Engelli İşçi Sayısı 102 Bine Düştü

ENGELLİ - EKPSS

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD)'nin Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı desteği ile yürüttüğü Engelli Hakları İzleme Çalışması kapsamında hazırlanan 2020 Yılı İzleme Raporuna göre; 2019 yılında 126 bin 670'e varan engelli işçi çalışan sayısı, 2020 yılında yaşanan pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle 102 bin 523'e düştü.

Cumhuriyeti'nin haberine göre 2020 Yılı İzleme Raporu'nda; istihdam bir yıl içinde yüzde 19 oranında düşerken bu düşüşün 2021 yılında şiddetlenerek artmasının beklendiğine dikkat çekildi. 

TOHAD Başkanı Süleyman Akbulut, "Şu an Türkiye'de en temel sorunumuz engelli hakları ile ilgili bir mevzuat çıkarılmış durumda ama mevzuat uygulamaya geçmiyor. Engellilerin hakları geriliyor. Türkiye'de engellilerin sorunu merhamet ve yardım temelli olarak görülüyor ama bu bir hak meselesidir.

Engelliler çok ciddi ayrımcılığa ve hak kaybına maruz kalıyorlar. Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin engellilerle ilgili yasalarının uygulanması konusunda ciddi bir eylem planı ortaya koyması ve ilgili yerlerin uyarılması gerekiyor. Sorunu bir insan hakları sorunu olarak ele almaları gerekiyor" dedi.

10-16 Engelliler Haftası dolayısıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca yapılan açıklamada; Dünyada ilk kez Türkiye'de 2012'de hayata geçirilen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (E-KPSS)'nın engellilerin istihdamda fırsat eşitliğini sağlamaları açısından dönüm noktası olduğu, engelli bireylerin engellilik ve eğitim durumlarına uygun sorulara yer verilen bu merkezi sınavda, işaretleyici, okuyucu, ek süre, tek başına sınava girme ve erişilebilir salonlar gibi özel uygulamalar yapıldığı belirtildi.

E-KPSS sınav maliyetinin büyük bir bölümünün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca karşılandığının belirtildiği açıklamada 2020'de toplam 8 milyon 916 bin 500 lira sınav ücretinin Bakanlıkça ÖSYM'ye aktarıldığı belirtildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.