KamuMeb

Engelli İşçi Sayısının Yüzde On İkiye Çıkarılması Kanun Teklifi

ENGELLİ - EKPSS

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 2/3251 Esas Numaralı 9 Ocak 2021 tarihli 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya tarafından TBMM'ne sunuldu.

Teklif ile, elli veya daha fazla işçi çalışan özel sektör iş yerlerinin ve kamu işyerlerinin çalıştırmakla yükümlü oldukları engelli işçi sayısının sırasıyla yüzde ona ve yüzde on ikiye çıkarılması amaçlanmaktadır.

4857 Sayılı İş Kanunu'nun engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu başlıklı 30'uncu maddesinde engelli vatandaşlarımızın çalışma hayatına katılmaları anayasal güvence altına alınmıştır. Söz konusu madde ile engellilerin de çalışma hayatının bir parçası olması amaçlanmıştır.

Sadece kamuda değil özel sektör için de engelli işçi çalıştırmak zorunlu hale getirilmiştir. İş yerleri bu yükümlülüğü yerine getirmediği takdirde cezai sorumluluğu da vardır. Aynı il sınırları içerisinde 50 ve daha üzeri işçi çalıştıran işverenler, mevcut çalışanlarının %3'ü kadar engelli personel çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu oran özel sektör için uygulanan orandır, kamu işyerleri için mevcut çalışan sayısının %4'ü kadardır. Aynı işverenin aynı il sınırlarındaki farklı işyerlerinde çalışan işçilerinin toplam rakamı üzerinden hesaplama yapılarak çalıştırılması zorunlu engelli sayısına ulaşılır.

Toplumun engelli bireyleri mutlu ve huzurlu ise o toplum, gelişimini tamamlamış demektir. Engelli insanlara saygı, insanlığa saygıdır. Engellilik doğuştan veya sonradan yetkilerini kaybetmek olarak tanımlanmaktadır. Sanki hiç engelli olmayacakmış gibi yaşamak, sağlıklı bireylerin fikri engelidir. Engelli olmak yaşamaya, sosyal hayata, çalışmaya engel değildir. Ancak sağlıklı bireyler, çoğu zaman aşılması gereken bir engeldir.

Devlet Personel Başkanlığı'nın verilerine göre; 2012 yılında engelliler için 7746 kadro ilan edilmiştir. 2013 yılında ise 6121 kadro ilan edilmiştir. 2014 yılında engelliler için ilan edilen kadro sayısı 5771 olmuştur. 2015 yılında 6632 iken 2016 yılında 6113 kadro engelliye ayrılmıştır. 2016'dan sonra engelliye ayrılan kadro sayıları yıllara göre giderek azalmış ve son iki yıl ise hiç kadro ilanı yapılmamıştır. 2017 yılında 2545 kadro açılırken 2018 yılında 2500 kadro açılmış ve engelliye kadro 2018 yılında son bulmuştur. 2019 ve 2020 yılları içinde engelli vatandaşlarımız çalışma hayatında yok sayılmış, sayılmaya da devam edilmektedir.

Mevcut kanun ile engellileri çalışma hayatına dahil etmenin yanı sıra sosyal yaşaa entegrasyonlarına da yardımcı olmak amaçlanmıştır. Engelli vatandaşlarımız hem ekonomik anlamda hem sosyal hem de psikolojik anlamda kendilerini iyi hissedecektir. Unutulmamalıdır ki her birey bir engelli adayıdır. Bu düşünce ile engelli bireyler ile güçlü empati yapılmalı, onların hayatını kolaylaştıracak anayasal düzenlemeler fazlalaştırılmalıdır.

Kanun teklifi için https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3251.pdf linkini tıklayabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.