KamuMeb.net - Teklif ile, sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak kişiler arasına 'Engelli kimlik kartı olanlar'ın eklenmesi amaçlanmaktadır. Kanun Teklifinin gerekçesinde ''Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u ülkemiz nüfusunun ise yüzde 6,6'sını engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Türkiye'de 5 milyona yakın engelli vardır. Erişilebilirlik, eğitim, çalışma hayatı ve Sağlık Türkiye'de engellilerin en çok zorlandıkları ve sıkıntıya düştükleri alanlardır.
Erişilebilirlik sorunu, engellilerin sosyal hayata katılmasının önündeki en büyük engeldir. Büyük çoğunluğu kaldırımlar ve yollardan şikayetçi. Evlerinin, kamu binalarının engelli kullanımına uygun olmadığını düşünenlerin oranı da yine yüzde 60'larda.
Engelli vatandaşların yüzde 27'si 2022 sayılı kanun kapsamında devletten özürlü aylığı alabilmektedir. Yüzde 11'i Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün ayni ve nakdi yardımlarından yararlanırken, yüzde 6'sı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun ayni ve nakdi yardımlarından, yüzde 4'ü hayırsever kişiler tarafından yapılan yardımlardan yararlanmaktadır. Hayatlarını idame ettirmeleri göz önüne alındığında engellilerin hayat standartlarının daha yüksek olması gerekmektedir.
Engelli nüfusun eğitim düzeyi nüfusun geneline göre düşük. Okuma yazma bilmeyen engellilerin oranı yüzde 23,3. Bu oran erkeklerde yüzde 10,9. Kadınlardaysa yüzde 32,4. Yükseköğretim mezunu olanların oranı erkeklerde yüzde 4. Kadınlarda ise yüzde 1,5'dir.
Engelli vatandaşlar evlerinden çıktıkları andan itibaren her türlü sıkıntıyla yüzleşmektedirler.
Yapılan araştırmalarda engellilerin üretim sürecine katılmadıkları ortaya çıkmıştır. Engellilerin yüzde 86'sı herhangi bir işte çalışmamaktadır. İşsizlik nedeniyle engelli vatandaşlar sosyal hayattan giderek uzaklaşmaktadırlar.
Sosyal Güvencesine bakılmaksızın özürlü kimlik kartı olan engelli vatandaşların engelleri münasebetiyle kronik hasta olarak değerlendirilip sağlık uygulama tebliğinin ilgili maddelerine uygun sınıfa dahil edilerek katılım payı muafiyetinden faydalanmalarının sağlanması ve yasal bir düzenleme yapılması mutlak bir zorunluluktur.'' denilmiştir.
31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 69'uncu maddesinin birinci fıkrasına ''(i) Engelli kimlik kartı olanlar.'' şeklinde bent eklenmiştir.
Bu yazının tüm hakları KamuMeb.net'e aittir. Kaynak göstermeden alıntılanamaz.
KamuMeb.net - özel haber