Teklif ile, Devlet Memurları Kanunu'nun 53'üncü maddesindeki engelli personel çalıştırmaya ilişkin kota, kura ve EKPSS gibi kısıtlayıcı hükümlerin bir defalığına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5.000 engelli öğretmen alımı için uygulanmaması ve alınan bu engellilerin aday öğretmenlik kariyer basamağı olmadan doğrudan öğretmen kadrolarına atanmaları amaçlanmaktadır.
Sosyal devlet, toplumda sosyal adaleti sağlamak için devletin elinde bulundurduğu kaynakları sosyal, politik ve ekonomik olarak adil dağıtılmasını, toplumdaki tüm kesimlere ulaştırılmasını ve güvenli bir hale getirilmesini öngören bir devlet modelidir. Sosyal devletin en önemli görevlerinden birisi toplumun bütün kesimlerini ekonomik ve sosyal açıdan korumaktır. Sosyal devletin korumaya öncelik verdiği kesimlerin başında yaşlılar, engelliler, kadınlar ve çocuklar gelmektedir. Bu kesimlerin insan onuruna yakışan bir hayat sürmelerini sağlamak hem devletin bir görevi hem de vicdani bir sorumluluktur. Ancak, ülkemizde bu kesimler çok zor ekonomik koşullar altında yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir.
Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın korunması, desteklenmesi ve toplumsal yaşama katılmalarının sağlanmasında büyük yetersizlikler bulunmaktadır. Ne yazık ki engellilerimizin insanca yaşayabilecekleri bir gelir elde etmelerine, ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına kadar bir dizi önemli sorunun yanı sıra engellilerin istihdama katılmalarının sağlanmasında büyük sorunlar bulunmaktadır. Engellilik, ülkemizde ve dünyada toplum tarafından önyargıyla yaşlaşılan bir durum olmaya devam etmektedir. Bu önyargılar ve olumsuz yaklaşımlar, engelli bireyleri sosyal hayattan, iş hayatından uzakta tutmaktadır. Bu nedenle toplumun önemli bir parçasını oluşturan engellilerin işgücüne katılmaları her bakımdan önceliklidir.
Bu açıdan bakıldığında engellilerin istihdama katılmasını sağlamada devlete yüklenen görev ve sorumluluk ne yazık ki yerine getirilmemektedir. Kamu kesiminde dahi istihdamlarının sağlanmasında pozitif ayrımcılık yapılması yerine gerek yasal mevzuattaki kota kısıtlamaları gerekse EKPSS ve kura uygulaması gibi yöntemlerle engellilerin kamuda istihdamını fiilen engelleyen bariyerler oluşturulmaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşlar, engellilerin çağa yakışır biçimde özgürce ve rahatça istihdama katılmaları konusunda çok daha fazla sorumluluk almak zorundadırlar. Engelli bireylerin çalışma hakkından herkes gibi faydalanabilmesi için mevcut politikaların gözden geçirilip, engelli bireylerin çağdaş ve insanca yaşayabileceği koşulları sağlayacak biçimde yeniden formüle edilmesi gerekmektedir.
KANUN TEKLİFİ