Engellilik, Ülkemizde ve dünyada toplum tarafından önyargıyla yaklaşılan bir durum olmaya devam ediyor. Bu önyargılar ve olumsuz yaklaşımlar, sosyal hayattan iş yaşamına kadar pek çok alanda karşımıza çıkabilmektedir. Günlük hayatta engellilerimiz her türden ayrımcılığa maruz kalabilmektedir. Özellikle iş yaşamlarında uğradıkları ayrımcılık kadar, yaşam alanlarındaki fiziki engeller, toplumsal algı vb. yaklaşımlar da sıklıkla karşılaşılan ayrımcı yaklaşımların başında gelmektedir. Bu anlamda engelli bireyler için her açıdan günümüz koşullarına uygun, insanca yaşanabilecek koşulları sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve bu yönde toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi yönünde kamuya büyük sorumluluk düşmektedir.
Engellilerin psikososyal gelişimleri ve toplumsal uyumları açısından, iş hayatına katılımları önemli bir pozitif etken olarak değerlendirilmektedir. Bu anlamda 4857 Sayılı İş Kanunu engellilerimizin sosyal yaşama uyum sağlamaalrı açısından olumlu düzenlemeler içerse de söz konusu Kanunun ülkemizin koşullarına göre yeniden düzenlenmesi bir gereklilik olarak ortaya çıkmakta, bu yönde engellilerimizden sürekli talepler gelmektedir. Kanunun mevcut halinde ''işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi...'' çalıştırmakla yükümlü kılınmıştır. Ancak son yıllarda hem kamu işyerlerinde hem de özel sektörde söz konusu kanuna uygun istihdam koşullarına uyulmadığı, uymayanlara uygulanan müeyyidelerin yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Bu madde ile kamu işyerlerinde ve özel sektörde çalıştırılması zorunlu engelli birey oranı artırılarak ülkemizdeki engelli bireylerin iş hayatında daha görünür olmaları ve dolayısıyla toplumsal yaşama daha etkin katılımları amaçlanmıştır. Bu yolla engelli bireylerimizin sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan refahlarının bir nebze de olsa artırılacağı değerlendirilmekte, diğer yandan da engellilere dönük ayrımcılıkların önlenmesine pozitif bir katkı sunulacaktır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan ''özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli'' ibaresi ''özel sektör iyerlerinde yüzde dört engelli'' ve ''kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli'' ibaresi ''kamu işyerlerinde ise yüzde beş engelli'' şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3989.pdf linkinden ulaşılabilir.
ahmet 2 Yıl Önce
zaten kamuda 22bine yakın engelli açığı var ne gerek var kota artırılmasına