KamuMeb

25 Ekim Spina Bifida Sempozyumu’nda ‘’Folik Asit’’ Vurgusu

GÜNCEL

25 Ekim Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü nedeniyle Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi ve Biruni Üniversitesi işbirliği; Biruni Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Topluluğu ayrıca Biruni Üniversitesi Beyin Araştırmaları Topluluğu’nun katkılarıyla Spina Bifida Sempozyumu 25 Ekim Ekim 2022 tarihinde 12.30-15.55 saatleri arasında Salı günü Biruni Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Sempozyum’da; Biruni Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Belce, Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Nezih Hekim, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu ve Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şube Başkanı Dilek Nalçakan, birbirinden önemli açıklamalarda bulundular.

Folik Asit’in Spina Bifida ile İlişkisi

Halk arasında Folik Asit olarak bilinen B9 vitaminin gebelikte eksikliği, Spina Bifida'nın önemli nedenlerinden bir tanesi olduğunu belirten Biruni Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Belce, anne adaylarının gebe kalmadan önce ve gebelik sürecinin belli dönemlerinde Folik Asit alması gerektiğini söyledi.

Yumurta, fındık, fıstık, baden, yeşil sebzeler ve meyveler, biber ve ıspanağın önemli Folik Asit kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Belce, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Kanada'da unlu gıdalara; Japonya'da da pirinç ve pirinç unlarına Folik Asit eklenerek Spina Bifidalı bebek doğumlarının azaldığının görüldüğünü; Kostarika, Şili, Güney Amerika ve Güney Afrika ülkelerinin de bu girişimlerde bulunduğunu, Türkiye'de de Söke Un'un, bazı ürünlerine hem demir hem de Folik Asit eklediğini sözlerine ekledi.

Alfa Beta Protein Spina Bifida’da Belirleyici Mi?

Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Nezih Hekim, Sempozyumda ‘’Spina Bifida’nın Embriyolojik Dönemde Biyokimyasal Tanısı’’ konulu konuşmasını yaptı.

1985 yılında okuduğu Dickens Volt’un makalesinde, Alfa Beta Protein'e bakarak anne karnındaki bebeğin Spina Bifida'lı olup olmadığının anlaşılabileceğine ilişkin bir bilginin yazdığını söyleyen Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Nezih Hekim, ayrıca Alfa Beta Protein konusunda yaptıkları çalışmada, Alfa Beta Protein'in amniyotik sıvıya oradan da annenin kanına geçebildiğini, dolayısıyla bu durumu annenin kan dolaşımından tespit edebildiklerini ve DNA’ya bakarak artık diğer hastalıkların da tespit edilmeye başlandığını sözlerine ekledi. 

Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu: En Sık Skolyoz İle Karşılaşıyoruz

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu, ‘’Spina Bifida’lı Hastalarda Omurga Sorunlarına Ortopedik Yaklaşım’’ konulu konuşmasını yaptı.

Spina Bifida'yı, Nöral Tüp oluşumundaki anormalliğin çocuklarda doğum sonrasından yaşamı boyunca birtakım problemler getiren bir rahatsızlık olarak tanımlayan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu, her canlı grubunda 10 binde 3 ya da 5 olarak karşılaşıldığını ifade etti.

Spina Bifida'da en önemli grubun myelomeningosel olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu, Spina Bifida'lı kişilerde en çok skolyoz başta olmak üzere hidrosefali, siringomiyeli, kifoz, lordoz, tetrakord (gergin omurilik sendromu), sekeller, felçler, duyu kayıpları ve ortopedik deformiteler, mesane ve bağırsak sorunları ile karşılaşılabildiğini ifade etti.

Erken tanı yöntemlerinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu, ultrasonografik tetkikler ve görüntüleme yöntemleri, çeşitli klinik araştırmalar ile bu sorunlara daha iyi şekilde çözüm üretilebileceğini; iyi takip edilen ve multidisipliner şekilde ekip yaklaşımıyla yaklaşılan hastalarda tedavilerin başarı oranının yüksek olduğunun altını çizdi.

Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu, ameliyat sonrası enfeksiyona dikkat çekti ve ortopedik sorunların uygun şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Her Bir 1000 Doğumda 3 Spina Bifida’lı Bebek Dünyaya Geliyor

Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şube Başkanı Dilek Nalçakan, ‘’Spina Bifida İle Yaşamak’’ konulu konuşmasını yaptı.

Yapılan araştırmaların; her bir 1000 doğumda 3 Spina Bifidalı bebek dünyaya geldiğini gösterdiğini ifade eden Dilek Nalçakan, Spina Bifida ile yaşam boyunca mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. 

Multidisipliner tedavinin önemine vurgu yapan Dilek Nalçakan, amaçlarının Türkiye'de Spina Bifida Kliniği kurabilmek, Spina Bidia'yı önleyebilecek aktiviteleri ve projeleri gündeme getirmek olduğunu söyledi.

Şuan Spina Bifida'nın neden oluştuğunun bilinmemekle birlikte araştırmaların, annenin Folik Asit eksikliğinin Spina Bifida riskini artırdığını aktaran Dilek Nalçakan, planlı gebelikte kadınların hamile kalmadan en az 3 ay öncesinde Folik Asit kullanmaya başlaması gerektiğini, 3 ay öncesinden başlanan Folik Asit'in yüzde 70 oranında Spina Bifida'yı önlediğinin bilindiğini belirtti. 

Ekmeklik unlara Folik Asit konulması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Dilek Nalçakan, bu tarz projelere yılmadan devam edeceklerinin altını çizdi.

Aileler arasındaki iletişimi kurmaya, rehberlik yapmaya çalıştıklarını ifade eden Dilek Nalçakan, Türk toplumunun yardımsever bir millet olduğundan bahsetti.

‘’Bizim çocuklarımız özel gereksinimli çocuklar’’ diyen Dilek Nalçakan, fırsat verilirse Spina Bifida'lı çocukların eğitimlerini tamamlayıp iş sahibi olabildiğini, evlenip yuva kurabildiğini belirtti.

kamumeb.net - Özel Haber

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.