Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Ramazan Gürkan, ''Daha önce bu iş ve işlemler icra müdürlükleri tarafından daha çok tarafların kapısına gidilerek ve icra memurlarının beraberinde ilgili personeller ve kolluk mensupları, polis ve jandarma unsurları ile birlikte yerine getirilebiliyordu. Aynı zamanda geçmişte bu işlemler ücrete tabiydi. Belirli bir harcın ve giderlerin karşılanması gerekiyordu. Bu da vatandaşlarımız için mali külfet teşkil ediyordu. Düzenlemeyle çocuk teslimine ilişkin iş ve işlemler ücretsiz hale getirildi. Aynı zamanda 'kapıdan teslim' olarak tabir ettiğimiz uygulamanın da bundan sonra terk edilmesi gibi bir anlayışla yakın zamanda karşı karşıya kalacağız.
Bu teslim mekanlarını valiliklerimizin ve belediyelerimizin desteğiyle il ve ilçelerde çocukların babalarıyla, anneleriyle sosyalleşebilecekleri, vakit geçirebilecekleri mekanlar olarak tasavvur ediyoruz. Bunların başında mesela, aile yaşam merkezleri, gençlik merkezleri, sosyal hizmet merkezleri geliyor ve kreşler geliyor. Bunun gibi teslim mekanları belirlenecek. Bu konuda valiliklerimiz ve belediyelerimiz bize azami düzeyde destek oluyorlar, olacaklardır.
İletişim ve ikna metotlarını kullanarak çocuk teslim ve işlemlerinin sulh yoluyla gerçekleştirilmesini hedefliyoruz.
Çocukla kişisel ilişki veya çocuk teslimi talebinde bulunulması halinde uzmanlarımız derhal karşı tarafla iletişime geçecekler, kendilerine doğru ebeveynlik konusunda bilgilendirmelerde bulunacaklar. Çocukların, çocuk teslim sürecini örselenmeden tamamlayabilmeleri için ne şekilde davranılması gerektiğine ilişkin, uzmanlarımız karşı tarafı bilgilendirecek, bir anlamda bu teslim sürecine hazırlayacak.
Karşı tarafın direngenlik göstermesi, buna sıcak bakmaması gibi durumlarda ise yine yargı paketi ile getirilen düzenleme gereğince, çocuğun üstün yararına aykırı olmamak kaydıyla olası bir velayetin değiştirilmesi davasında çocuğunu göstermeme olgusunun aleyhine delil olarak kullanılabileceği hatırlatılacak.
Elimizdeki tüm argümanları kullanarak tarafları, uygun teslim mekanlarında, eğer arzu etmiyorlarsa yüz yüze dahi getirmeden, tekrar sürtüşmelere mahal vermeden teslim işlemlerini müdürlüğümüz koordinesinde yerine getirmek istiyoruz.
2022 yılı başı itibarıyla Sayın Bakanımızın da talimatları ile bazı pilot adliyeler belirledik. Adalet Bakanlığımız yakın zamanda bu adliyeleri ilan edecek. Bu adliyelerde, artık icra müdürlüklerinin uhdesinden bu işi çıkartıp Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri ve uzmanları tarafından bu iş ve işlemler yerine getirilmeye başlanacak. Müteakiben çocuk teslimine ilişkin ya da çocukla kişisel ilişkinin tesisine ilişkin yönetmeliğimiz yayınlanacak ve yönetmeliğin akabinde de her ay belirli sayıda ilde, ilçede, adliyede bu uygulamayı devralacağız. Bu sayede Türkiye'deki çocuk teslimi işlemleri, uzman odaklı, çocuk odaklı şekilde yerine getirilmeye başlanacak.'' dedi.