KamuMeb

Hayvanlara Uygulanan Aşıların Muhafazası, Uygulanması ve Takibine Dair Bazı Verilere İlişkin Soru Önergesi

GÜNCEL

7/33551 Esas Numaralı Hayvanlara uygulanan aşıların muhafazası, uygulanması ve takibine dair bazı verilere ilişkin Soru Önergesi CHP Niğde Milletvekili ÖMER FETHİ GÜRER tarafından Tarım Ve Orman Bakanı BEKİR PAKDEMİRLİ'nin yazılı olarak cevaplandırması için TBMM'ne sunuldu.

Bakanlık tarafından hayvan hastalıklarıyla mücadele için satın alınan aşıların bir yandan uygun ve yeterli soğuk zincir alt yapısına sahip olunmaması sebebiyle diğer yandan da Bakanlık birimleri arasında aşıların dağıtımı konusunda ihtiyaca göre planlama yapılmamasından dolayı zayi olmasına neden olunduğu, bu durumun ise hem ekonomik kayıplara yol açtığı hem de hayvan hastalıklarıyla mücadelede etkinliği engelleyerek insan ve hayvan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğu Sayıştay raporlarında yer almaktadır.

Bakanlık tarafından satın alınan aşılar Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüklerine, İl Müdürlüklerine ve İlçe Müdürlüklerine transfer edilmektedir. Ancak Bakanlık enstitüleri ile il ve ilçe müdürlüklerinin uygun ve yeterli soğuk zincir alt yapısına sahip olmaması sebebiyle aşılar üretiminden son kullanımına kadar gerekli koşullarda taşınmamakta, depolanamamakta, hayvanlara uygulanamamakta ya da ürünlerin soğuk zincir koşullarında oluşan sapmalardan zamanın haberdar olunamamasından dolayı gerekli önlemler alınamamaktadır.'' ifadesi kapsamında neden Bakanlık bu bağlamda gerekli düzenlemeleri sağlamamıştır.

Ürün bozulmalarından kaynaklı ekonomik zararlar meydana geldiği veya etkinliğimi kaybettiği halde bilinmeksizin kullanılan ürünler ile aşılanan hayvanlarda yeterli bağışıklık temin edilemediği rapora yansıması bu bağlamdaki sorunun boyutunun tanımıdır. Son beş yılda ürün bozulması tespit edilen ve etkinliğini yitiren aşı sayısı kaçtır? Toplam tutarın miktarı nedir? Bu bağlamda idari soruşturma yapılmış mıdır?

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 2018-2020 dönemi yatırım teklifi olarak hazırlanan ancak Bakanlık tarafından uygulamaya geçirilmeyen ''Veteriner Biyolojik Ürünlerin ve Soğuk Zincir Koşullarının İzlenmesi Projesi''nin uygulanması düşünülmekte midir?

İl müdürlükleri soğuk hava depolarının ihtiyacı karşılanmış mıdır? İlçe müdürlüklerinde aşıların ev tipi eski ve bakımsız buzdolaplarında muhafaza edildiği için ilçe müdürlüklerine soğuk hava depoları ve biyolojik ürün dolapları sağlanmış mıdır?

İl ve ilçe müdürlüklerinin enerji kesintisi durumunda soğuk hava depoları için kullanabilecekleri alternatif bir enerji kaynağı (jenaratör) var mıdır? Jenaratör desteğine sahip olan il ve ilçe sayısı kaçtır?

İl ve ilçe müdürlüklerinde kullanılan nakil kaplarının istenilen özellikleri taşıması ve sayısal olarak yetersizliği sorunları giderilmiş midir?

Aşıların veteriner hekim veya yardımcı sağlık mesleği mensupları tarafından hayvana uygulanıncaya kadar taşındığı el tipii taşıma araçları yenilenmiş müdür? Bu taşıma araçları ısı takip sistemi için gerekli teknik standartlara sahip midir?

Soğuk zincirin izlenmesi için bir uyarı sistemi var mıdır? İ müdürlükleri ve ilçe müdürlüklerinde soğuk zincir izleme sistemi mevcut mudur?

Bakanlığın bir aşı takip sistemi var mıdır? Bakanlık birimleri arasında aşı takip sistemi ihtiyacının giderilmesi planlanmakta mıdır?

Her il ve ilçede aşı sayısının ne kadar olduğu bilinmekte midir?

Son mevcut durumda illere göre aşı sayısı nedir?

Fazla stoğu bulunan ilin, elindeki aşıları kullanamaması ve aşıların son kullanım tarihinin geçmesi sonucu zayi olması, aşıya ihtiyaç duyan ilde ise yeniden harcama yapılarak aşı sayın almak suretiyle kamu kaynaklarının israf edilmesini önleyici bir düzenleme sağlanmış mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.