KamuMeb

Orman Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

GÜNCEL

2/3101 Esas Numaralı 17 Eylül 2020 tarihli Orman Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman tarafından TBMM'ne sunuldu.

Teklif ile, yangın, heyelan ve diğer doğal afetlere maruz kalan ormanlık alanların statülerinin korunarak bu alanların imara açılamaması ve başka kişilere devredilmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Kanun teklifinin genel gerekçesinde ''ormanlar, milli servet olmakla birlikte aynı zamanda doğal güzellikleri olan önemli yaşam alanlarıdır. Ormanlar sadece ekonomik birer kaynak değil, ekolojik birer unsur, ekosistemin en önemli parçalarındandır. Canlı yaşamı için olmazsa olmaz olan ormanları korumak her bir bireyin vatandaşlık görevi iken Devletlerin de en temel sorumluluklarından biridir.

Ormanların korunması ve geliştirilmesi hususu Anayasamızın 169'uncu maddesi ile hukuki güvence altına alınmıştır. İlgili madde gereğince Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka tarım ve hayvancılık faaliyeti veya inşaat çalışması yapılamaz. Büyün ormanların gözetimi Devlete aittir. İlgili Anayasa maddesi aynı zamanda; ''Ormanlara zarar verilebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilmez, ormanların tahrip edilmesine yol açacak siyasi propaganda yapılamaz.'' ifadelerini de içermektedir.

Anayasa ile düzenlenmiş olduğu halde ormanlık alanların korunamadığı, yangınlar sonucu yok olan ormanlık alanlarda inşaat, madencilik, tarım gibi faaliyetlerin yapıldığı görülmektedir. Sadece yangınlar sonucunda değil, devletin resmi izni ile çeşitli firmalar, madencilik faaliyeti ya da inşaat çalışması için de ormanlık alanları yok edilebilmektedir. Yangınlar sonucu yanan ormanlık alanlarda otellerin, golf sahalarının veya ucube binaların yükselmesi yangınların planlı bir şekilde gerçekleştirildiğine işaret etmektedir.

Bu Kanun ile 6831 Sayılı Orman Kanununun 18'inci maddesinin üçüncü fıkrası değiştirilerek milli değerlerimiz ve canlı yaşamının ayrılmaz parçası olan ormanların korunması ve statüsünün değiştirilerek yapılaşmaya açılmasının önlenmesi amaçlanmaktadır. Yapılacak düzenleme aynı zamanda ormanlık alanları etkileyecek faaliyetlerin Anayasa'ya uygun şekilde yapılmasını sağlamayı kolaylaştıracağı düşünülmektedir.

Yapılan düzenleme ile yangın, heyelan ve diğer doğal afetlere maruz kalan ormanlık alanların statüleri korunarak bu alanların imara açılması ve başka kişilere devredilmesi engellenecektir.

1956 Tarihli ve 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 18'inci maddesinin üçüncü fıkrası ''yangın görmüş ormanlarla, gençleştirmeye ayrılmış veya ağaçlandırılan sahalarda birinci fıkradaki faaliyetlere hiçbir surette izin verilemez. Yangın, heyelan ve diğer doğal afetlere maruz kalan ormanlık alanların statüleri değişmez. Yangın, heyelan ve diğer doğal afetler sebebiyle tahrip olan ormanlık alanlar imara açılamaz, başka kişilere devredilemez.'' şeklinde değiştirilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.