KamuMeb

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (11 Ekim 2024)

GÜNCEL

28/3 Dönemi ve Yasama Yılı, 2/2594 Esas Numaralı 11 Ekim 2024 tarihli Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ne sunuldu.

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ''Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na katılma payı alınmasına ilişkin düzenleme yapıyoruz. Sıfır araç tescilinde 3 bin lira, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira katkı payı alınacak. Özel Tüketim Vergisi'nde de dronları ve ÖTV matrahı 5 bin lira üzerinde olan kol saatlerini vergi kapsamına alıyoruz.'' dedi.

Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Meclisimize bir paket teklif edildi. Özellikle Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na destek amaçlı. Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek.'' dedi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı ve beraberindeki milletvekiller tarafından TBMM'ne sunulan Kanun Taklifi ile yapılmakta olan yatırımlara ilişkin harcamalarını tek düzen muhasebe standartları uyarınca “Yapılmakta olan yatırımlar” hesabında izleyen mükelleflerin, enflasyon düzeltmesine tabi tuttukları bu hesaba ilişkin düzeltme farklarını dönem kazancıyla ilişkilendirmemelerinin sağlanması, motor silindir hacmi 100 cm3’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6kW ve altında olan motosikletlerin motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınması, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kaynaklarının artırılması, belirlenen alanda Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesinin önünün açılması, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun ilgili listelerine askerî amaçlı kullanılanlar hariç olmak üzere insansız hava taşıtlarının, özel tüketim vergisi matrahı 5.000 TL ve üzeri olan kol saatlerinin ve yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncakların eklenmesi amaçlanmaktadır.

GENEL GEREKÇE

Savunma Sanayii Başkanlığı, ülkemizde savunma sanayii altyapısının tesisine ilişkin politikaların tespiti ve bu politikaları tatbik etme yetki ve sorumluluğuna sahip mekanizmaların oluşturulması amacına uygun olarak 1985 yılında 3238 sayılı Kanunla Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde "Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı" (SaOeB) olarak kurulmuş, 1989 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak yeniden yapılandınlmıştır.

Müsteşarlık 2017 yılında gerçekleştirilen düzenleme ile Cumhurbaşkanlığına bağlanmış, 2018 yılında ise 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Savunma Sanayii Başkanlığı olarak yeniden yapılandırılmıştır. 7 numaralı "Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları düzenlenmiştir.

Savunma Sanayii Başkanlığı, "modem bir savunma sanayiinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonunun sağlanması" amacıyla gerçekleştirilen projeleri Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) ile hayata geçirmektedir.

SSDF kaynakları, Savunma Sanayii îcra Komitesi tarafından alınan kararlar çerçevesinde TSK'nm kullandığı araç ve gereçlerin modemizasyonu, istihbarat ve güvenliğe yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının ihtiyaçlarının karşılanması ve savunma sanayiinin geliştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

SSDF gelirleriyle hayata geçirilen birçok önemli projelerle Türkiye hava, kara, deniz ve ayrıca uzayda güçlü, bağımsız ve caydırıcı bir bölgesel güç konumuna ulaşmıştır. Halen devam eden Milli Muharip Uçak (KAAN), ALTAY, Milli Denizaltı ve Motor projeleri ve planlanan çok sayıda yeni projeyle, hava, kara, deniz, uzay ve siber dünyada tam bağımsız bir savunma sanayii inşa edilmekte; daha etkili bir caydıncılık kapasitesi ve artan ihracat potansiyeli ile Türkiye, küresel güç olma hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Özellikle son dönemde geliştirilen Çelik Kubbe Projesi ile "alçak irtifadan yüksek irtifaya" ve "kısa menzilden uzun menzile" kadar uzanan tehditlere karşı hava sahasının tamamım kapsayacak bir "güvenlik şemsiyesi" inşa edilmesini sağlayan füze savunma sistemi de Türkiye'nin bu hedefine önemli katkı sağlayacaktır.

Ülkemiz İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden birisidir. Elektronik harp alanında dünyada öncü olan ülkemiz, kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkeden biridir. Savunma Sanayimiz bugün 3.500'ü aşkın firmasıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline gelmiştir. SSDF gelirleri; 4842 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda ve 3238 sayılı Savunma Sanayii ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda düzenlenmiştir.

4842 sayılı Kanun gereğince Savunma Sanayii Destekleme Fonuna; gelir ve kurumlar vergisi tahsilat toplamı üzerinden %6, veraset ve intikal vergisi tahsilat toplamı üzerinden %25, motorlu taşıtlar vergisi tahsilat toplamı üzerinden %20 oranında pay aynimaktadır.

3238 sayılı Kanun kapsamında SSDF gelirleri ise; her yıl bütçeye bu maksatla konulacak ödenekten, Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulmuş bulunan vakıflardan Fona yapılacak transferlerden, 25/8/1971 tarihli ve 1473 sayılı Kanuna göre belediye hudutları içindeki her türlü sinema, tiyatro, konser, sirk, fuar ve panayır giriş biletlerinden bilet başına alınan 25 kuruş tutarındaki Türk Hava Kuvvetlerinin güçlendirilmesine katılma payından, kanunla (vergi kanunları hariç) kurulan fonlardan Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda yapılacak aktarmalardan. Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden modern silah, araç ve gereçler için ayrılan ödeneklerden, fonun mal varlığından elde edilecek gelirlerden, bağış ve yardımlardan oluşmaktadır.

2023 yılı bütçe verilerine göre SSDF gelirlerinin yaklaşık %80'ini vergi gelirlerinden ayrılan paylar oluşturmaktadır. Türk savunma sanayinin uluslararası rekabet gücünün artırılması için ihtiyaç duyduğu kaynağın temin edilmesi amacıyla yeni kaynak ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaç duyulan kaynağın kalıcı gelir unsurları ile sağlanması amacıyla hazırlanan Kanun Teklifi ile 3238 sayılı Kanun ile bazı kanunlarda düzenlemeler yapılmaktadır. Ayrıca, elde edilecek hasılatından SSDF'ye pay verilecek olan motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili düzenlemelere de yer verilmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Kanununda yapılan düzenlemeyle, motor silindir hacmi 100 cm^'ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletlerin de motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınması ve vergi tarifesinin belirlenmesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır.

Özel Tüketim Vergisi Kanununda yapılan düzenlemeler ile askeri amaçla kullanılanlar hariç olmak üzere insansız hava taşıtlan (drone) ile kol saatleri ve yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklar verginin kapsamına alınmaktadır. Ayrıca, organize sanayi bölgelerinin geliştirilmesi ve sanayiye yatırımların teşvik edilmesi amacıyla 3621 sayılı Kanunda yeni bir madde ihdas edilmektedir. Diğer taraffan yatırımların teşvik edilmesi ve öngörülebilirliğin artırılması amacıyla Vergi Usul Kanununda düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etkinin yatırım dönemi süresince ertelenmesi, işletme döneminden itibaren kâr zarar hesapları ile ilişkilendirilmesi sağlanarak, yapılmakta olan yatırımların desteklenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, tasfiye ve iflas hallerindeki şirketler ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükrnünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarının 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farklarını vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate almamalarına yönelik düzenleme yapılmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Maddeyle, yapılmakta olan yatırımlara ilişkin harcamalarını tek düzen muhasebe standartları uyannca "Yapılmakta olan yatırımlar" hesabında izleyen mükelleflerin, enflasyon düzeltmesine tabi tuttukları bu hesaba ilişkin düzeltme farklarını, dönem kazancıyla ilişkilendirmemeleri sağlanmaktadır.

Bu mükellefler, enflasyon düzeltmesinin uygulandığı dönemlerde, parasal olmayan kıymetler sınıfında yer alan yapılmakta olan yatırımlar hesabını enflasyon düzeltmesine tabi tutacaklar ve düzeltme sonrası oluşan ve enflasyon düzeltmesi kan olarak dikkate alınması gereken düzeltme farklarım dönem kazancıyla ilişkilendirmeyip, bu tutarları özel bir fon hesabında izleyeceklerdir. Özel fon hesabına alınan bu tutarlar, yatınmm tamamlanarak ilgili iktisadi kıymetin aktifleştirildiği dönem ile bu dönemi takip eden dört hesap dönemi içerisinde eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde dikkate alınacaktır. Ayrıca, özel fon hesabında izlenen tutarlar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınıncaya kadar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak bu Kanun uyannca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacaktır.

Örneğin, yapılmakta olan yatırımlar hesabında 10 milyon TL harcaması bulunan ABC A.Ş., bu hesabı dönem sonunda enflasyon düzeltmesine tabi tutmuş ve düzeltme işlemi sonrasında 3 milyon TL enflasyon düzeltme farkı ortaya çıkmıştır. Düzenlemeyle söz konusu mükellef enflasyon düzeltmesi sonrası oluşan farkı gelir hesaplarıyla ilişkilendirmeyerek özel bir fon hesabma alacak ve bu tutarı dönem kazancının tespitinde dikkate almayacaktır. Yatırımın bir sonraki yıl tamamlandığı, iktisadi kıymetin bu süre sonunda işletmenin aktifine alındığı ve bu süre zarfında yeniden değerleme oranının %20 olduğu varsayıldığında, özel fon hesabında yer alan tutar 3,6 milyon TL olarak dikkate alınacak ve iktisadi kıymetin aktifleştirildiği dönemde, söz konusu tutarın beşte biri olan 720 bin TL, kazancın tespitinde gelir olarak dikkate alınacaktır. Özel fon hesabının bakiyesi 2 milyon 880 bin TL ise sonraki hesap döneminde yeniden değerleme oranında artırılacak ve değerlenmiş tutarın bu defa dörtte biri, sonraki yıllarda değerlenmiş tutarın sırasıyla üçte biri, yarısı ve kalanın son yılda tamamı bu hesap dönemlerine ilişkin kazancın tespitinde gelir olarak dikkate alınacaktır.

Yatırımın çeşitli nedenlerle tamamlanamaması, iktisadi kıymetin aktifleştirilmesinden sonra faaliyetin beş hesap dönemi içerisinde sona erdirilmesi veya özel fon hesabında izlenen tutarların başka bir hesaba nakledilmesi ya da işletmeden çekilmesi hallerinde, madde kapsamında dönem kazancında dikkate alınmayan tutarlar yatırımın tamamlanamadığı, faaliyetin sonlandırıldığı veya özel fon hesabının kısmen veya tamamen madde hükümlerine aykırı şekilde kullamidığı dönemin kurum kazancının tespitinde dikkate alınacaktır.

Diğer taraftan, bu madde 1/1/2024 tarihinden, özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için ise 2024 yılında başlayan hesap döneminden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe gireceğinden, 2024 hesap dönemine ilişkin geçici vergi dönemlerinde bu hesaptan kaynaklanan düzeltme farklarını vergi matrahının tespitinde dikkate alan mükellefler, hesap döneminin başından itibaren kayıtlarını düzeltmek suretiyle söz konusu düzeltme farklarını hesap dönemi sonuna kadar özel fon hesabına alacaklardır. Böylelikle, yatırımların enflasyon düzeltmesinden olumsuz etkilenmemesi sağlanmakta, bu sayede yatırımlara katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yapılan düzenlemeyle, hali hazırda geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkının, vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacağı mükellef grubuna, tasfiye ve iflas hallerindeki şirketler ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları da dahil edilmektedir. Maddede ayrıca kapsama dâhil edilen mükelleflerin hangi dönemden itibaren enflasyon düzeltmesinden kaynaklı kar/zarar farklarını vergiye tabi dönem kazancının tespitinde dikkate almayacakları, hangi durumlarda ise söz konusu düzeltme farklarının vergi matrahının tespitinde dikkate alınacağına yönelik hükümlere yer verilmektedir.

MADDE 3- Maddeyle, motor silindir hacmi 100 cm^'ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletlerin motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınması ve vergi tarifesinin belirlenmesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 4- Maddeyle, 3238 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde düzenleme yapılarak SSDF'nin kaynaklarının artırılması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda; 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre, vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden alman damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar, tapu ve kadastro işlemlerinden maktu tutarda, limiti 100 bin Türk lirası ve üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinden her bir kart başına yıllık olarak belirlenen maktu tutarda, noterlerde yapılan işlemlerden maktu tutarda, katılma payı alınması yönünde düzenleme yapılmaktadır. Tahsil edilen payların tamamının SSDF'ye aktarılmasını temin etmek için de mevcut maddede yer alan hükümlere ilave olarak, noterlerde yapılan işlemlerden alınacak katılma paylarından noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmeyeceği düzenlemesi getirilmektedir. Ayrıca, maddeye belirlenen maktu tutarların yeniden değerleme oranı ile her yıl güncellenmesini sağlayacak hüküm eklenmektedir.

MADDE 5- Teklifle Fon gelirlerine yönelik getirilen düzenlemeler dikkate alınarak, söz konusu gelirlerin tahakkuk ve tahsiline ilişkin hükümler, tahsilatı yapan kurumların sorumlulukları, tahsil edilen tutarların Fona aktarılma zamanlarına ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır.

MADDE 6- Teklifle Fon gelirlerine yönelik getirilen düzenlemelerde, vergi mükellefi veya sorumlusu tanımına girmeyenlerden de katılma payı tahsilatı ödeme yükümlülüğü getirildiğinden, mevcut maddede değişiklik yapılarak bu Kanuna göre katılma payı ödemekle yükümlü olanlar tarafından ödenmesi gereken Fona ait meblağ hakkında Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacağı yönünde düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 7- Organize sanayi bölgeleri, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla, sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dâhilinde gerekli ortak kullanım alanları, hizmet ve destek alanları ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan, planlanan ve işletilen, kaynak kullanımında verimliliği hedefleyen mal ve hizmet üretim bölgeleridir. Bu hedef ve amaçlar doğrultusunda ekli kroki ve listedeki alanın Organize Sanayi Bölgesi olarak kullanılması zorunluluğu doğduğundan madde ile, 3621 sayılı Kanuna ek madde eklenerek belirtilen alanla sınırlı olmak üzere organize sanayi bölgesi kurulmasına imkan sağlanması öngörülmektedir.

MADDE 8- Maddeyle, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listeye insansız hava taşıtları (drone) eklenmiştir.

MADDE 9- Maddeyle, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listeye özel tüketim vergisi matrahı 5.000 TL ve üzeri olan kol saatleri eklenmiştir.

MADDE 10- Maddeyle, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listeye yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklar (drone) eklenmiştir.

MADDE 11- Yürürlük maddesidir.

MADDE 12- Yürütme maddesidir.

Kanun Teklifine https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y3/T2/WebOnergeMetni/6522d80a-625b-490b-b707-ba1fd4643a85.pdf linkinden ulaşabilirsiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.