Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi, önemli bir etkinliğe daha imza attı ve Spina Bifida'lı gençleri, çocukları ve onların ailelerini kahvaltıda buluşturdu. Kahvaltı etkinliğine katılanlar birbirleriyle görüşüp sohbet etme, bilgi alışverişinde bulunma imkanı buldu.
Kahvaltının programında konuşan Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şube Başkanı Dilek Nalçakan, bugüne kadar gerçekleştirilen etkinlik ve sempozyumdan bahsederken, bundan sonra da tüm hızla çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Dilek Nalçakan, engelli bireylerin eğitim ve istihdam konularının çok önemli olduğunu vurguladı.
Kahvaltıda Ergoterapist Melike Küçük ve Avcılar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Biriminden Ebru Kayıran, yaptıkları konuşmada çok önemli bilgiler aktardılar.
Ergoterapinin ne olduğu, kimlere, hangi yaş aralığında, hangi konularda verildiği; ergoterapistin Spina Bifida’lı bireylere nasıl yardımcı olabileceği ve hangi alanlarda çalıştığı; ergoterapinin nerelere başvurarak alınabileceği yönünde açıklamaların yapıldığı kahvaltıda ayrıca ''Özel Gereksinimi Olan Bireyler Eğitim Merkezi (ÖZGEM)'' konusundan da bahsedildi. Son olarak kahvaltıda Spina Bifida ile mücadele eden ailelerin ve bireylerin hayatlarından kesitler konuşuldu.
SPİNA BİFİDA HAKKINDA KISA BİLGİ
Araştırmalar, Türkiye’de her bir 1000 doğumda 3 Spina Bifida’lı bebek dünyaya geldiğini göstermektedir. Nöral Tüp Defekti olarak bilinen Spina Bifida, ''ayrık'' veya ''açık'' omurga anlamına gelmektedir. Hamileliğin ilk ayının sonunda ortaya çıkan doğumsal bir anomali olan Spina Bifida, Occulta, Meningosel, Meningomyelosel olmak üzere üç çeşittir. Folat ya da Folik Asit (B9 vitamini) eksikliğinin Spina Bifida riskini artırdığı bilinmektedir. Dolayısıyla, anne adaylarının en az 3 ay öncesinde kadın doğum uzmanına başvurarak Folik Asit kullanması son derece önemlidir.
Spina Bifida'lı çocuk ve bireylerde kısmi felç, yürüme sorunları, hidrosefali, bağırsak ve mesane sorunları, skolyoz ve kifoz gibi sorunların görülmesi muhtemeldir. Bu nedenle Spina Bifida; çocuk beyin cerrahisi, nörolog, nefrolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı başta olmak üzere farklı branşlardan uzmanların takip ve tedavi etmesi gereken bir rahatsızlıktır.
ERGOTERAPİ HAKKINDA KISA BİLGİ
Ergoterapide, kişilerin yaşam kalitesini artırmak ve toplumsal hayata katılmalarını sağlamak hedeflenir. Dünyada Mesleki Terapisi yani “Occupational Therapy” kısaca “OT” olarak adlandırılır.
Ergoterapistler (iş ve uğraşı terapisti); doğuştan ya da sonradan gelişen zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk yaşayan kişilere yardım eden kişilerdir.
ÖZGEM HAKKINDA KISA BİLGİ
Özel Gereksinimi Olan Bireyler Eğitim Merkezi (ÖZGEM)’nde özel gereksinimi olan bireylere ve yakınlarına bilgilendirme, eğitim, terapi ve destek hizmetleri, özel eğitim danışmanlık, bağımsız yaşam, sosyal ve mesleki eğitim hizmetleri verilmektedir.
ÖZGEM'de eğitim, terapi ve destek hizmetleri; Erken Çocukluk ve İlköğretim Döneminde Alınabilecek Hizmetler, Yetişkinlik Döneminde Alınabilecek Hizmetler; Aile Destek Eğitim Ünitesi’nde Alınabilecek Hizmetler olmak üzere üç alandadır; ayrıca Psikolojik Destek Hizmetleri de verilmektedir.