KamuMeb

Spina Bifidalılar Sorunlarını Anlattı

GÜNCEL

KamuMeb.net - Ayrık veya açık omurga anlamına gelen ve gebeliğin 3. haftasında oluşan Spina Bifida son yıllarda oldukça sık görülen hastalıklardan birisi haline geldi. Spina bifida, Occulta, Meningocele, Myelomeningocele olmak üzere üç çeşittir. Her ne kadar kaderin önüne geçemeyecek olsak da anne adaylarının hamilelikten en az 3 ay öncesinde kullanacağı folik asidin Spina Bifida'yı %60-70 oranında engelleyebileceği söylenmektedir.

KamuMeb.net - Herkes tarafından çok bilinmeyen bir durum olan Spina Bifida konusunda 1997 yılının Haziran ayında Spina Bifida Derneği kurulmuştur. Derneğin, 2017 yılı itibariyle İstanbul Şubesi, Ankara Şubesi ve Bursa Şubesi olmak üzere üç şubesi, Edirne Temsilciliği, Manisa Temsilciliği ve Trabzon Temsilciliği olmak üzere üç temsilciliği bulunmaktadır. Son olarak Bakanlar Kurulu kararı il 2014 yılında derneğin isminin başına ''Türkiye'' ibaresi eklenmiştir.

Toplumu Spina Bifida konusunda bilinçlendirmekte zaman zaman önemli çalışmalar yapan Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi, yine önemli bir çalışmaya imza attı.

Birsen Haber (www.birsenhaber.com/) aracılığıyla gerçekleştirilen röportajda başta Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi Mustafa Koçoğlu olmak üzere dernek üyeleri uzatılan mikrofona önemli açıklamalarda bulundu.

İlk olarak Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Mustafa Koçoğlu açıklama yaptı. Emekli memur olan Koçoğlu'nun iki kızı var ve biri Spina Bifidalı. 2009 yılından beri Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi Başkanlığı'nı yapmakta olan Koçoğlu, Multidisipliner Polikliniğin önemine vurgu yaptı. ''Sağlık alanında yeni yetişen doktorlar Spina Bifidayı tam olarak bilemiyorlar'' diyen Koçoğlu, ailelerin zaman içerisinde bilinçlendiğinden, gerektiğinde bir asistan doktora Spina Bifida'yı ailelerin anlatmak zorunda kaldığından bahsetti.

Ardından röportaj Spina Bifidalı bireyler ve ailelerinin açıklamalarıyla devam etti. 

Spina Bifida'nın her an ne olacağı belli olmayan bir hastalık olduğunu, hastanede randevu bulmakta, uzman doktor bulmakta zorlandıklarını belirten Spina Bifidalı kişiler ve aileleri, sosyal yaşamda da yaşadıkları zorluklara değindi ve alışveriş merkezleri başta olmak üzere asansör olan mekanlarda vatandaşların duyarsız olmasından dolayı asansörü kullanmakta, Spina Bifidayı bilen doktor bulmakta zorluk yaşadıklarını ifade ettiler.

Alanında uzman doktorların farklı hastanelerde bulunmasından dolayı tetkik ve tedavileri yaptırmanın çok uzun sürmesinden yakınan Spina Bifidalı kişiler ve aileleri özellikle okullarda asansör ve rampa, engelli lavabosunun olmayışından, okula ulaşımda engelliye uygun servisin bulunmayışından bahsettiler.

Son olarak İlaçtan daha çok tıbbi cihaz kullandıklarını bu konudaki sıkıntıların giderilmesini istediler. Ayrı ayrı hastaneye gitmek yerine bütün işlemlerin aynı hastanede Spina Bifida konusunda uzman doktorlar tarafından yapılmasını talep ettiler.

Röportajdan için Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi olarak Birsen Haber’e teşekkür ederiz.

RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazının tüm hakları KamuMeb.net'e aittir. Kaynak göstermeden alıntılanamaz.

Kamumeb.net - özel 

Yorumlar (1)

Mustafa tpal 6 Yıl Önce

Çocuğum meningosmyelisol sonda kullanıyor medikalci sonraya zam olduğunu iddia ederek ek ücret talep ediyor ne yapalım

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.