KamuMeb

Bütçe Disiplini, Enflasyon Verileri Gibi Argümanlarla Masaya Gelinmesin

KAMU PERSONELİ

Bloomberg ve Haber Global canlı yayınlarında toplu sözleşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hükümete çağrıda bulundu.

İlk olarak Bloomberg kanalına konuk olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, mutabakatsızlıkla sonuçlanan 5. Dönem Toplu sözleşmenin sonuçlarını hatırlatarak memurun enflasyona yenildiğini ifade etti. Hakem kurulunın kamu görevlilerine verdiği %14’lük zam oranının hedeflenenin çok üzerinde gerçekleşen enflasyon nedeniyle kısa sürede eridiğini belirten Yalçın, enflasyonun yukarı yönlü hareketinin devam ettiğini vurgulayarak önümüzdeki 2 yıl için hükümetin bu gerçeği dikkate alması gerektiğini belirtti.

“Oransal zam, refah payı ve seyyanen zam olmak üzere 3 ana temel zerine kurduğumuz iyileştirme talebimizi teklif ettik” diyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin maaş standardının yükseltilmesi gerektiğini belirterek “Biz en düşük devlet memuru maaşının 5 binin üzerine çıkması gerektiğini, kamuda çalışma barışının bozulduğunu bunun da mutlaka hükümet tarafından görülmesi gerektiğini dünüyoruz. Açlık ve yoksulluk sınırının altında memur maaşı kalmamalı. Bizim en temel yaklaşımımız budur. Bizim sunduğumuz teklifler makul teklifler” dedi.

Haber Global’de konuk olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, önceki dönemlerde 6’şar aylık dönemler için teklif sunduklarını ancak bu yıl farklı olarak yıllık dönemler için teklif sunduklarını belirtti ve “Hükümetin kamu işveren tarafının geride bıraktığımız toplu sözleşe döneminden bu tarihe kadarki ekonomik göstergeleri dikkate alarak, memuru dar gelirliyi düşünmesi gerektiğini, piyasa gerçeklerini dikkate alarak masaya gelmeleri gerektiğini ifade ediyoruz. Halkın içine çıkıp üç beş kişiyle görüşmeye niyetlendikleri zaman fotoğrafı net olarak görecekler. Bütçe disiplini, enflasyon hedefleri gibi argümanlarla masaya gelinmesin” dedi.

Zam talebi dışında da pek çok taleple masaya oturacaklarını ifade eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “11 Hizmet kolunda stres noktalarımız var. Genel Toplu sözleşmede de yine sosyal haklara ilişkin iyileştirme istediğimiz alanlar var. Kamudaki istihdam sistematiğinin dağılmış olmasından dolayı sözleşmelilere de kadro talebimizi dile getireceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanının 3600 ek gösterge vaadinin yerin getirilmesi için bir talebimiz ve teklifimiz var. Bunun dışında YHS’nin GİH’e aktarılması, üniversiteli işçiler, bayram ikramiyesi, derece kademe sınırlandırması, unvan değişikliği gibi konularda da taleplerimiz olacak” dedi.

Halk Tv ve Tv5 kanallarına konuk olan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Memur-Sen’in zam taleplerini hatırlattı, hükümete çağrıda bulundu.

Ağustos ayında gerçekleştirilecek 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde Memur-Sen Konfederasyonu 2022 için %21 2023 için ise %17 zam, her iki yıl için %3 refah payı ve 600 TL seyyanen zam isteyen Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, “Geçmiş yıllarda hükümet tarafından hazırlanan enflasyon hedefleri vardı. Ama bu enflasyon hedefleri 1 yıl dışında hiçbir zaman tutmamış. 2012’den beri enflasyonda sürekli bir artış var ve tahminler hiçbir zaman tutmamış. Böyle bir zeminde günün şartlarına göre bir talepte bulunmak gerekiyordu. 2021 yılında teklif edilen 3+3 zam oranı daha 7. ayda erimiş. Hedeflerde şaşma, olabilir sapma olabilir ama bunun bir ölçüsü olması lazım. Burada %100’den fazla bir sapma olmuş. Memurların geçmiş yıllarda olan kayıpları var. Bunların telafi edilmesi lazım.

Enflasyon farkı ödemesi demek zam değildir. Çünk sizin paranın değerini ancak koruyorsunuz ancak alım gücünü koruyamıyorsunuz. Hepimiz markete pazara gidiyoruz. Bu fiyat artışlarını dikkate aldığımızda da 2022 için %21 zam talebimiz var. Geçmiş yılların telafisi için de 600 lira seyyanen zam talebimiz var. Bir de bir zammın enflasyonu geçmesi için bir de refah payının olması lazım” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.