KamuMeb

Devlet Memurluğuna Girişte Sözlü Sınav Yapılmaması Kanun Teklifi (15 Ekim 2021)

KAMU PERSONELİ

27/5 Dönemi ve Yasama Yılı 2/3877 Esas Numaralı 15 Ekim 2021 tarihli 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin tarafından TBMM'ne sunuldu. Teklif ile; devlet memurluğuna girişte bazı istisnalar hariç olmak üzere sözlü sınav yapılmaması ve yapılacak yazılı sınavların geçerliliğinin üç yıla çıkarılması amaçlanmaktadır.

Ülkemizde kamu hizmetlerine girip Devlet Memuru olarak atanmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nda başarılı olmak gerekmektedir. KPSS, Anayasa'daki eşitlik ilkesi çerçevesinde devlet memuru olmak isteyen adaylar için standart bir durum sağlamak ve ayrımcılığı, kayırmacılığı engellemek için getirilmiştir.

Bununla birlikte, mevzuatta kamu kurumlarının sıklıkla başvurduğu yöntem ise sözlü mülakatlar olmuştur. Yazılı sınavın yanında sözlü sınavlarda da başarılı olma zorunluluğu sıklıkla uygulanırken, kamuoyunda bu konuda çeşitli güven problemleri ortaya çıkmıştır.

Sıklıkla haberlere konu olduğu şekliyle, adayın yazılıda başarılı olup mülakatta elendiği veya sınav ve mülakat ortalaması alındığında daha düşük puanlı adayların eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde atamasının gerçekleştirildiği, kamuda iş başı yapmak için muhtelif vakıf, dernek ve benzeri yapıların referansının arandığı, yurttaşlar arasında torpil olarak adlandırılan ayrımcılığın uygulandığı yönündeki haberler, yurttaşların devlete olan güvenini de sarsmaktadır.

Anayasamızın 70. maddesinde yer alan ''her Türk, kamu hizmetine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez.'' amir hükmüne rağmen, uygulamada görülen istisnalar eşitlik ilkesine aykırılıklar teşkil etmektedir. Aynı hükümde görevin gerektirdiği nitelikler kavramı ile liyakat vurgulanmaktadır.

Bunun yanı sıra, KPSS'de yeterli puanı alan adaylar, atanmak için kadroların açılmasını beklemekte; atanmaya hak kazansalar dahi kadro olmadığı için mağdur olmaktadır. Bu bekleme süresinin KPSS'nin geçerlilik süresi olan 2 yılın üzerinde olması ise adayın müktesap hakkını kaybetmesine neden olmakta ve adaydan tekrar sınava girip aynı başarıyı elde etmesi beklenmektedir. Bu kapsamda sınavın geçerlilik süresinin uzatılması, tekrar sınava hazırlanarak girmesi gereken ve işsiz olan adayların ekonomik durumunu da gözetmiş olacaktır.

Verilen kanun teklifi ile amaçlanan; kamu hizmetlerine girmek ve Devlet Memuru olarak atanmak için liyakat ilesi çerçevesinde kalmak suretiyle, hiçbir sübjektif koşulun aranmamasının düzenlenmesi ve Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın geçerlilik süresinin düzenlenerek, kazanılmış hakkı olan yurttaşların haklarını korunmasıdır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile kamu hizmetlerine alınmada, liyakat ilkesi gereği sözlü sınavın istisnalar dışında yapılmaması, yazılı sınav uygulanmasının esas kabul edilmesi düzenlenmiştir.

MADDE 2- Bu madde ile kamu hizmetlerine girmek ve Devlet Memuru olarak atanabilmek için yapılacak Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın geçerlilik süresi düzenlenmiştir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3877.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.