KamuMeb

Gelir Vergisinin % 10’da Sabitlenmesi (18 Eylül 2024)

KAMU PERSONELİ

Anadolu Eğitim Sendikası tarafından 639-24/8030 sayılı 18 Eylül 2024 tarihli Gelir Vergisinin % 10’da Sabitlenmesi konulu resmi yazı TBMM'ne gönderildi.

Söz konusu resmi yazıda ''193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ülkemizde gelir vergisi yıllık kazanç üzerinden artan oran sistemi ile alınmaktadır. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 5. Bölüm 103. Madde uyarınca %15 ile başlayan vergi dilimleri %20, %27, %35 v3 %40 şeklindedir. Devlet memurlarının vergilendirme işlemi, aylık ücretleri üzerinden yapılmakta, daha maaşını almadan tahakkuk ve tahsilât aşamaları gerçekleşmektedir. Bu açıdan memurlar, vergi zayiatına asla mahal vermeyen, devletimizin sadık mükellefleridir.

Buna mukabil, artan oranlı vergi dilimleri, her geçen gün memurlarımız için daha da zorlayıcı olmaktadır. Sayısal olarak artan maaşlar, vergi dilimlerinde bir üst dilime geçişi hızlandırmakta, tahakkuk eden vergi miktarları ciddi artış göstermektedir. Oysa nominal olarak artmış görünen ücretlerin reel değeri artmamakta, aksine alım gücü her geçen gün düşmektedir. Enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmaması ile alınması gereken zam oranlarının alınamaması ile yaşanılan mağduriyet, vergi dilimleri ile katlanmakta, memurların ekonomik durumu her geçen gün kötüye gitmektedir.

Bu sebeplerden dolayı ücretli çalışan memurlar için vergi nisaplarının %10 da sabitlenmesi elzemdir. Bu konuda kanun değişikliği yapılmasını talep ediyoruz.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.