Memur-Sen'in resmi twitter hesabından KPDK Toplantısı'nda ifade edilen talepler tek tek paylaşıldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "1 Eylül – 30 Kasım tarihleri arasında meydana gelen beklenmedik enflasyon, döviz kuru ve fiyat artışları kamu görevlilerinin ekonomik kayıplara uğramalarına neden olmuştur.
Yaklaşık 3 aydır yaşanan bu olağanüstü süreç Toplu Sözleşmede elde ettiğimiz kazanımları gölgelememeli, kamu görevlilerinin alım gücünde meydan gelen kayıplar tamir edilmelidir.
Bu çerçevede, 3 aylık döneme ilişkin 3 ayrı teklifimizi ifade etmek istiyorum; kamu görevlilerinin gelir vergisi oranı %15’de sabitlenmeli, Gelir Vergisi Matrahları yükseltilmeli, kayıpların telafisini sağlayacak ilave ödeme yapılmalı.
Toplu sözleşmenin tarafları olarak yetkili konfederasyon Memur-Sen ile kamu idaresi adına Sayın Bakan, kamu görevlilerinin yaşamış olduğu ekonomik kayıpları, alım gücündeki azalışları giderecek çözüm yöntemleri belirleme gücüne ve kabiliyetine sahiptir.
KPDK eliyle, başta yukarıda ifade ettiğimiz kayıpları telafi edecek “ek protokol” dâhil olmak üzere kamu görevlilerinin hayata geçirilmesini bekledikleri konu başlıklarına ilişkin çözüm yollarının belirlenmesini istiyoruz." dedi.
1. 4688 sayılı Kanun ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır, reform şarttır. 4688’de emek dostu, hak ve hukuk dostu bir kimliğe büründürülmelidir.
2. Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesinde vakit kaybedilmemelidir. Kamuya güven veren, millet nezdinde güvenilir devlet sonucu üreten bir kamu personel sistemi dizaynı için sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi elzemdir.
3. Ek göstergelere ilişkin düzenleme; adil sonuç üreten, kapsayıcı bir biçimde hayata geçirilmelidir. Toplu Sözleşmede hüküm altına aldığımız 3600 Ek Gösterge çalışmasını da yetkili konfederasyon olarak paydaş, katkı ve katılım sunarak gerçekleştireceğiz.
4. Gelir vergisi mağduriyeti son bulsun. Kaliteli kamu hizmeti için; matrahların geçmiş yılları da kapsayacak şekilde yükseltilmesi sağlanmalı ya da oran %15’te sabitlenmeli, kamu görevlileri yılın başı ile sonu arasında gelir kaybı yaşamamalı.
5. Yardımcı Hizmetler Sınıfı tarihe karışsın. YHS personelinin tamamı öğrenim durumlarına ve kıdemlerine bağlı olarak diğer hizmet sınıflarıyla ilişkilendirilmelidir.
6. Derece ve kademe sınırlaması kaldırılmalıdır. Kamu görevlilerinin derece ve kademe sınırlamasına tabi tutulması temel kanuna, hukuka ve beklentilere uygun değildir.
7. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları periyodik olarak yapılmalıdır. Boş kadrolara geçiş için görevde yükselme sınavı merkezi sistemle yapılmalıdır.
8. Kamuya personel alım sisteminde karşılaşılan sorunlar giderilmelidir. Kamu görevlilerinin sadece kitabi bilgisini ölçme yerine özgürlükçü, rekabetçi, yenilikçi, çözüm ve sonuç odaklı sisteme öncelik verilmelidir.
9. Kılık-kıyafet düzenlemesine ilişkin yasaklara son verilmelidir. Darbe dönemi kalıntısı, çağdışı kılık-kıyafet yönetmeliği ortadan kalkmalıdır.
10. Yıllık izinler hesaplanırken cumartesi, pazar ve resmi tatil olan dini ve milli bayram günleri izinden sayılmamalıdır.