Planda; Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ın ''Ülkemiz, sahip olduğu stratejik konumu ve dinamik ekonomisi ile uluslararası arenada aktif bir ticaret merkezi konumundadır ve bu bağlamda küresel ekonomi ile ticaret trendlerinin hızla dönüştüğü bir dünyada Bakanlığımız, ticaret politikalarının uygulanmasına öncülük ederek ülkemizin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Bu eksende, ihracatımızı sürdürülebilir bir şekilde artırmak, yerli üreticimizi ithalat baskısına karşı korumak, ticaret diplomasisi faaliyetlerimizi yürütmek, gümrüklerimizin etkinliğini sürdürmek, iç ticaretimizin istikrarlı ve adil rekabet koşullarında işlemesini sağlamak ve tüketicilerimizi korumak için var gücümüzle çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Bakanlık olarak katma değerli ve inovasyon odaklı üretim ve yatırım, istihdam, ihracat, cari fazla ve adil bölüşüm önceliklerimiz doğrultusunda vatandaşlarımızı hak ettiği yüksek refah seviyesine ulaştıracak politikaları önümüzdeki dönemde de kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu kapsamda, yüksek katma değerli üretimi teşvik ederek ülkemizin ihracatını etkin bir şekilde gerçekleştirmeyi, ticarette yeşil dönüşüm odağıyla sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı vermeyi, dijital dönüşümü tamamlamayı ve ülkemizi küresel ticarette daha da rekabetçi hale getirmeyi amaçlıyoruz.
Türkiye Yüzyılı”nda, güçlü potansiyelimizi bilerek çok yönlü ve dinamik bir perspektifle ileriye doğru adımlarımızı atarken ülkemizin uluslararası ticarette yükselmesine devam etmesi için tüm çabamızla stratejik amaç ve hedeflerimizi hayata geçireceğimize inanıyorum. Stratejik Plan’ın hazırlanması sürecinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, Stratejik Plan’ın başarıyla uygulanmasını temenni ediyorum.'' şeklindeki sözlerine yer verildi.
I. BİR BAKIŞTA STRATEJİK PLAN
MİSYON
Güçlü ve refah seviyesi yüksek bir Türkiye için; ortak akla ve paydaşlarla etkin iş birliklerine dayalı sürdürülebilir politika ve uygulamalar ile ulusal ticareti ve uluslararası ticaret ilişkilerini yönetmek, sürdürülebilir ihracat artışı sağlayarak küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak, iç ticarette adil, rekabetçi ve istikrarlı bir ortam için gerekli politika ve uygulamaları yürütmek ve koordine etmek, gümrük süreçlerini daha hızlı, kolay, etkin ve izlenir hale getirmek.
VİZYON
İç ve dış ticaret potansiyelini en üst düzeyde kullanarak teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik temelinde inşa edilen, yüksek katma değerli üretim ve ihracatı teşvik eden ticaret ekosistemi sayesinde, ülkemizin rekabetçiliğini güçlendirerek kalkınmasına yön vermek ve dünyada güçlü ekonomiler arasında yer almasına katkı sunmak.
TEMEL DEĞERLER
Hizmette çözüm ve sonuç odaklılık Yeniliklere ve gelişime açıklık
Politikalarda tutarlılık, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik
İş birliği, istişare ve katılımcılık
Şeffaflık, öngörülebilirlik ve erişilebilirlik
Uzmanlık ve yetkinlik
Etik değerlere bağlılık
Girişimciliğe destek
Adil rekabet
Güvenli ticaret
Stratejik Amaçlar ve Hedefler
AMAÇ 1. Ülkemizin Küresel Ticaretteki Payını Artırmak ve Önemli Bir Ticaret ve Lojistik Merkezi Olmasını Sağlamak
HEDEF 1.1. Katma değeri, rekabet gücü yüksek ürünlerin ihracat içindeki payı artırılarak ihracatçılara rekabet avantajı kazandırılacak, ürün ve pazar çeşitlendirmesi yoluyla ülkemizin küresel tedarik zincirindeki konumu güçlendirilecektir.
HEDEF 1.2. Hizmet ihracatçısı firmalarımızın uluslararası pazarlarda rekabet gücü artırılacak, katma değeri yüksek hizmet sektörlerimizde ihracatımızın geliştirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi teşvik edilecek ve lojistik açıdan önemli pazarlarda yeni yurt dışı lojistik dağıtım ağları kurulacaktır.
HEDEF 1.3. Serbest bölgelerde sunulan hizmetler ve bilişim altyapısı geliştirilecek, bu bölgelerin doğrudan dış yatırımlara, yatırım ortamına, sanayinin rekabetçiliğine ve verimliliğine daha etkin katkı vermesi sağlanacaktır.
HEDEF 1.4. İthalat-ihracat dengesi gözetilerek, yerli üretimi koruyacak ve ürün güvenliğini sağlayacak şekilde etkin ithalat politikaları uygulanacaktır.
HEDEF 1.5. Ulusal hak ve menfaatlerimiz ışığında ticari ve ekonomik ilişkilerimize yön verilecek, uluslararası ekonomik iş birliğimiz (bölgesel çoklu- çok taraflı) kuvvetlendirilecektir.
AMAÇ 2. Yenilikçi Bakış Açısıyla Güvenilir ve Rekabetçi Bir Ticaret Ortamı Sağlamak, Ticari Aktörleri ve Tüketiciyi Korumak
HEDEF 2.1. İç ticaret faaliyetlerinin izlenerek ve denetlenerek adil ve rekabetçi bir ortamda yürütülmesi sağlanacaktır.
HEDEF 2.2. Tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarının korunmasına yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerin etkinliği, değişen tüketim alışkanlıkları ve güncel gelişmeler dikkate alınarak arttırılacaktır.
HEDEF 2.3. Esnaf ve sanatkârların finansal kaynakları arttırılarak e-ticaret ve ihracat alanlarında gelişmeleri teşvik edilecektir.
HEDEF 2.4. Kooperatifçiliğin bir iş modeli olarak tanıtılması sağlanarak verimli ve etkin kooperatifçilik uygulamaları yaygınlaştırılacaktır.
HEDEF 2.5. Güvenli ürün arzının sağlanmasına yönelik teknik mevzuat, uluslararası yükümlülüklerimiz göz önünde bulundurularak geliştirilecektir.
AMAÇ 3. Etkin, Hızlı ve Güvenli Bir Gümrük Anlayışı Çerçevesinde Gümrük Hizmetlerini Geliştirmek
HEDEF 3.1. Gümrük işlemleri ticari aktörler için daha hızlı ve kolay yapılır hale getirilecektir.
HEDEF 3.2. Gümrüklü yer ve sahalarda eşya, taşıt ve yolcu kontrollerine yönelik teknik kapasitenin geliştirilmesi ile kaçakçılıkla mücadelede etkinlik artırılacaktır.
HEDEF 3.3. Yapay zekâ ve analitik tekniklerin risk analizi çalışmalarında kullanımının yaygınlaştırılması ile daha etkin bir risk yönetimi yapılacaktır.
AMAÇ 4. Ticarette Yeşil ve Dijital Dönüşümün Desteklenmesiyle Sürdürülebilir Ekonomik Büyümeye Katkı Sağlamak
HEDEF 4.1. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek ülkemiz e-ticaret potansiyelinin geliştirilmesi ve daha güvenli hale getirilmesi sağlanacaktır.
HEDEF 4.2. Yeşil ve dijital dönüşüm konusunda, AB ve ilgili uluslararası mevzuat ve düzenlemeler ile uyum süreçleri etkin bir şekilde sürdürülecek, bu süreçte ihracatçı firmaların ihtiyaç duyabilecekleri konulara yönelik destek programına ilişkin çalışmalar yapılacaktır.
HEDEF 4.3. Kooperatiflerin sürdürülebilirlik kapasiteleri artırılarak yenilenebilir enerji alanında kooperatiflerin kurulması sağlanacaktır.
HEDEF 4.4. E-ihracatın artırılmasını teminen şirketler, pazaryerleri ve perakende e-ticaret siteleri desteklenecek, Türkiye E-İhracat Platformu kurulacaktır.
AMAÇ 5. Kurumsal Yetkinliği Geliştirmek ve Bakanlık Hizmet Kalitesini Yükseltmek
HEDEF 5.1. Karar alma süreçlerinin kalitesini, hızını ve güvenirliğini artıracak bilgilendirme ve raporlama yöntemleri etkinleştirilecektir.
HEDEF 5.2. Etkili ve yenilikçi insan kaynakları politikalarıyla personelin nitelikleri artırılacaktır.
HEDEF 5.3. Güncel ihtiyaçlar dikkate alınarak teknolojik altyapı geliştirilecektir.
HEDEF 5.4. Güncel ihtiyaçlar dikkate alınarak fiziksel altyapı geliştirilecektir.
Plana https://strateji.ticaret.gov.tr/data/5daefd2413b87654702d584b/Ticaret%20Bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%202024-2028%20Stratejik%20Plan%C4%B1.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.