KamuMeb

Ücret Gelirleri İçin Vergi Dilimlerinin Yeniden Belirlenmesi (22 Kasım 2022)

KAMU PERSONELİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından E-48678239-205.04-126365 sayılı Ücret Gelirleri İçin Vergi Dilimlerinin Yeniden Belirlenmesi konulu 22 Kasım 2022 tarihli resmi yazı Memur-Sen'e gönderildi.

18 Ağustos 2022 tarihli ve 236 sayılı yazınızın inelenmesinden, enflasyonun olumsuz etkilerinin telafisi amacıyla 2022 yılında ücret geliri elde eden mükelleflerin gelir vergisi dilim miktarlarının gözden geçirilerek, 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, vergi dilimlerinde altı aylık enflasyon farkı oranında artış gerçekleştirilmesi talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 61'inci maddesinde ücretin tanımı yapılmış olup aynı Kanun'un ''Esas Tarife'' başlıklı 103'üncü maddesinde ise gelir vergisine tabi gelirlere uygulanacak vergi tarifesi yer almaktadır. 2023 yılı için uygulanmakta olan gelir vergisi tarifesine göre 32.000 TL'ye kadar ücret gelirlerinde uygulanan tevkifat oranı %15 olup; bu tutarı aşan ücret gelirleri ise üst dilimlerden vergilendirilmektedir. Ayrıca, diğer gelir unsurlarına göre ücret gelirleri için daha yüksek matrahlara daha düşük oranlar uygulanmak suretiyle vergi tevkifatı yapılmaktadır.

Aynı Kanun'un 23'üncü maddesinin birinci fıkrasına 7349 sayılı Kanun'un 2'nci maddesi ile eklenen (18) numaralı bendinde; ''hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.)'' hükmü yer almaktadır.

7349 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesiyle 1 Temmuz 1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'na ekli (2) sayılı tablonun ''IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar'' başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasında yer alan ''ücretlere ilişkin kağıtlar'' ibaresinden sonra gelmek üzere (Bu maddenin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen ücretlerde istisna, aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır.) şeklinde parantez içinde hüküm eklenmiştir.

Bu düzenlemeler uyarınca, asgari ücret vergi dışı bırakılmış, asgari ücretin üzerinde ücret alanların da ücretlerinin asgari ücretin gelir vergisi matrahına isabet eden kısmı gelir verigisinden, brüt asgari ücrete isabet eden kısmı da damga vergisinden istisna edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak 27 Ocak 2022 tarihli ve 31732 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 319 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde gerekli açıklamalar ve uygulamaya ilişkin örneklere yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 123'üncü maddesi uyarınca gelir vergisi tarifesinin gelir dilimi tutarlarının her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanmaktadır.

Bu bağlamda; mevcut tarifenin yeniden değerleme oranında (%122.93) artırılması söz konusu olup, gelir vergisi tarifesinde önemli tutarlarda bir artış sağlanmış olacaktır. Yine, asgari ücret tutarında yapılacak artışa göre de asgari ücret istisnası nedeniyle ücretlilerden alınmayan vergi tutarı da artmış olacaktır.

Diğer taraftani gelir vergisi tarifesi dilim tutarlarının artırılmasına yönelik önerimiz, çalışmalarımızda değerlendirilmek üzere kayıtlarımıza alınmıştır. Bilgi edinilmesini rica ederim.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.