KamuMeb

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajları ve Sözleri

Resmi Günler-Önemli Günler

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü, her yıl 12 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Türk vatandaşları için oldukça önemli olan bu güne özel mesajları ve sözler siz okuyucularımız için araştırdık.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ''Milli Mücadele hem maddi hem manevi anlamda önemli unsurlar barındıran bir istiklal mücadelesidir. İmkansızlıklar içinde kazanılan ve tarihte eşine az rastlanan bu kurtuluş mücadelesinin ruhunu, iradesni, vicdanını yansıtan ve vatan savunması için çarpan yürekleri harekete geçiren en güçlü eser İstiklal Marşı'mızdır.

Bundan 103 yıl evvel Gazi Meclisimizin iradesiyle kabul edilen İstiklal Marşı'mız, bu aziz milletin evlatlarına ilelebet yol gösterecektir. İstiklal Marşı'mızın kabulünün 103'üncü yıl dönümünde, Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum.'' dedi.

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında, İstanbul'un Fatih ilçesinin Sarıgüzel semtinde doğmuş ve 27 Aralık 1936 Pazar günü, saat 19.45'te Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda vefat etmiştir. Mehmet Akif'in babası Mehmet Tahir Efendi (1826-1888) ve annesi Emine Şerife Hanım'dır (1836-1926). Mehmet Tahir Efendi çocuk yaşta Arnavutluk'tan İstanbul'a gelerek tahsil etmiş ve Fatih Medresesi müderrisliğine kadar yükselmiş âlim ve arif bir zattır. Annesi ise aslen Buharlı olan Tokatlı bir aileye mensuptur. Ailenin Akif'ten sonra Nuriye adında bir de kızları olmuştur.

İstiklal Marşı'nın Kabulü (12 Mart 1921) ve İstiklal Marşı'nın Önemi

Marşlar bir milletin duygu ve heyecanını yansıtır. Ülkenin bağımsızlığını, bayrağını simgeler. Bunun yanında vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder. Devletlerin bayraklarının yanında, bağımsızlık simgesi olan bir millî marşları vardır. Osmanlı Devleti'nde ise II. Mahmut Döneminde bestelenen Mahmudiye Marşı, millî marş kabul edildi. Padişah değiştikçe millî marşta değişti. I. ve II. Meşrutiyet Döneminde millî marş konusu gündeme gelmiş ancak bir sonuç alınamamıştır. Dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin millî bir marşı yoktu. Ama artık milliyetçilik ilkesine dayanan yeni bir Türk Devleti kurulmuştu. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı Kurtuluş Savaşı'nın anlamını belirtecek ve yeni devletin bağımsızlığının sembolü olacak millî bir marşın yazılması için 1921 yılında bir yarışma açtı. Yarışmaya 724 şiir katıldı.

Yarışmada para ödülü olduğu için Mehmet Akif ERSOY katılmadı. Ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) para meselesinin çözümleneceğini söyleyerek Mehmet Akif ERSOY'dan yarışmaya katılmasını istedi. Çünkü yazılan şiirlerden hiçbiri millî duygularımızı ifade için yeterli bulunmamıştı. Bunun üzerine Mehmet Akif ERSOY Kurtuluş Savaşı'nın en derin heyecanını yansıtan bir şiir yazdı. Kahraman ordumuza ithaf ederek yazdığı şiir, millî marşımız olarak 12 Mart 1921'de II. İnönü Savaşı'ndan önce mecliste kabul edildi. Böylece Türk milletinin, bağımsız yaşama arzusunu dile getiren millî marşı oldu. Cumhuriyet döneminde İstiklal Marşı'nın bestesini Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Osman Zeki ÜNGÖR yapmıştır (1930).

Kurtuluş Savaşının amacını ve ruhunu, Milletin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşının kabul edildiği tarih olan 12 Mart günü; 04.05.2007 tarih ve 5649 sayılı Kanunla " İstiklal Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy' u Anma Günü" olarak kabul edilmiştir.

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ İLE İLGİLİ SÖZLER VE MESAJLAR

"İstiklal Marşı, yalnızca bağımsızlık mücadelemizin bir simgesi değil, aynı zamanda milletimizin azim ve kararlılığının da bir ifadesidir."

"Mehmet Akif Ersoy, kalemiyle milletimizin ruhunu İstiklal Marşı'nda ölümsüzleştirmiştir. O, sadece bir şair değil, aynı zamanda bir kahramandır."

"12 Mart, İstiklal Marşı'nın kabulüyle, Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık ateşinin hiç sönmeyeceğinin kanıtıdır."

"İstiklal Marşı'nda yankılanan cesaret, inanç ve umut, bugün de yolumuzu aydınlatan ışıktır."

"Mehmet Akif Ersoy, vatan sevgisini ve bağımsızlık aşkını en güzel şekilde dile getiren şairimizdir. Onun eserleri, milletimizin kalbinde ebediyen yaşayacaktır."

"12 Mart, Mehmet Akif Ersoy'un bize miras bıraktığı en değerli hazine olan İstiklal Marşı'nı kutlama ve onu anma günüdür."

"İstiklal Marşı, Türk milletinin özgürlük mücadelesinin ebedi destanıdır. Mehmet Akif Ersoy ise bu destanın büyük ozanıdır."

"Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşı, milletimizin özgürlük ve bağımsızlık tutkusunun ölümsüz simgesidir."

"12 Mart, vatan sevgisinin, milli birlik ve beraberliğin simgesi olan İstiklal Marşı'nın kabul edildiği ve Mehmet Akif Ersoy'un bu eşsiz eseri ile milletimizin kalbine dokunduğu gündür."

"İstiklal Marşı, Türk milletinin zorluklar karşısında birlik ve beraberlik içinde nasıl dimdik ayakta durabileceğinin kanıtıdır. Mehmet Akif Ersoy, bu ruhu en güçlü şekilde ifade eden şairimizdir."

"Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı ile milletimizin en karanlık günlerinde bile umudunu ve inancını kaybetmemesinin mesajını vermiştir."

"12 Mart, Mehmet Akif Ersoy'un vatan sevgisiyle dolu kalbinden dökülen kelimelerin, milletimizin bağımsızlık aşkıyla bütünleştiği gündür."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.