Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ''Sayın Cumhurbaşkanının Tıp Bayramında açıkladığı düzenlemeler bizim uzun zamandır dile getirdiğimiz meselelerdir. Tabi ki bu düzenlemelerin ayrıntıları tasarı halleri çok önemlidir. Özellikle ücretlerle ilgili düzenlemede hızlı olunmalı vakit kaybedilmemelidir. Ekonomik kayıplar telafi edilmelidir. Hakkaniyetli bir şekilde ücretler arttırılmalıdır. Bizim bu konuda uzun zamandır talebimiz maaşa zam şeklinde tek ödemedir. Döner sermaye sistemi çalışan eksenli olarak yeniden belirlenmeli, sabit ek ödemenin bütçeye aktarımı döner sermayeden mahsuplaşma yapılmadan olmalıdır.
Salgın döneminin kahramanları sağlık çalışanları arkadaşlarımızdan virüs nedeniyle 500’ün üzerinde hayatını kaybedenler oldu. Bu arkadaşlarımız şehittir. Geride bıraktıkları aileleri de şehit yakını haklarından yararlanmalıdır. Bu konuda mutlaka düzenleme yapılmalıdır.
Özellikle pandemi döneminde yaşananlar sağlık çalışan annelerin kreş eksikliği nedeniyle ne kadar zorlandıklarını bir kez daha herkese gösterdi. Devletimiz güçlüdür. Her hastaneye bir kreş yapılabilir. Bunu hayata geçirmek zor olmamalı, bu sorun ortadan kaldırılmalıdır.
Türkiye Kamu-Sen olarak masaya ortak talepler ile gittik. Fakat temel taleplerimiz olan seyyanen zam ve refah payı gibi hususlarda bir düzenlememe olması, sözleşmelilere kadro ve 3600 ek göstergede net ifadelerin ortaya konulmaması nedeniyle itiraz ettik. Kamu çalışanlarının memnun olmadığı hiçbir sözleşmeye imza atmayız dedik. Duruşumuzu ve tavrımızı net ortaya koyduk. Yaşanılan süreç bizi haklı çıkardı. Bu nedenle tekrar ifade ediyorum şu üç hususta mutlaka düzenleme yapılmalıdır. Kamu çalışanlarına ek zam verilmelidir. Refah payı uygulaması hayata geçmelidir ve üçüncü olarakta enflasyon farkı her ay ödenmelidir. Bunlar olmadan maaşları reel olarak attıramayız.
Sözleşmeli istihdam aileleri parçalıyor. Ebeveynleri çocuklarından ayırıyor. Biz aileyi güçlü tutacağız. Bunun içinde kadrolu çalışma esas olmalı, diğer tüm istihdam modelleri sonlandırılmalıdır. Sözleşmeli, Kamu dışı, vekil gibi sıfatlar kabul edilemez. Kalıcı sürdürülebilir olan kadrolu çalışmadır.'' dedi.
3600 ek gösterge konusunda tüm çalışanları kapsayacak adaletli ve hakkaniyetli bir düzenleme istediklerini, kamuda ehliyet ve liyakatin hakim kılınmasını ve sadece devlete sadakatin esas alınması gerektiğini, mülakat sisteminde kamudan kaldırılması gerektiğini, 4688 Sayılı yasanın değişmesi gerektiğini, memura grev ve siyaset hakkı verilmesi gerektiğini, Kamu Hakem Kurulu’nun yapısının değişmesi gerektiğini belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ''Toplu sözleşme hükümleri kanun hükmündedir. Dolayısıyla herhangi bir iptal veya yürütmeyi durdurma konusunun muhatabı Anayasa Mahkemesidir. Fakat Danıştay usul açısından yapılan itirazı reddetmesi gerekirken yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çalışma Bakanlığı’da buna itiraz etti. Sürecin sonuçlanması bekliyoruz. İşçi sendikalarında da baraj var. Bir düzenleme ihtiyacı var.
Ahlak üzerine kurulu bir sendikacılık yapıyoruz. Kimseye yalan söylemiyoruz. Hak mücadelesi veriyoruz. Biz güven kapısıyız. İnanıyorum ki en kısa sürede yetkili olacağız. Teşkilatımız bunu başaracak güçtedir. Biz engelli koşucusuyuz. Bizi zorluklar yıldıramaz. Hedefimize ulaşacağız. Bunun için de sarsılmaz bir birlik halinde el ele vererek gece gündüz demeden çalışacağız.'' dedi.