KamuMeb

Biyolog Meslek Kanunu Teklifi (8 Eylül 2021)

SAĞLIK PERSONELİ

27/5 Dönemi ve Yasama Yılı 2/3806 Esas Numaralı 8 Eylül 2021 tarihli Biyolog Meslek Kanunu Teklifi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından TBMM'ne sunuldu. Teklif ile, biyologların meslekleriyle ilgili hizmetler ile yetki ve haklarının düzenlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Biyoloji, üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinde yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Canlıları ve yaşamı inceleyen bilim dalı olan Biyoloji, canlı bilimi veya yaşam bilimi olarak da tanımlanmaktadır. Canlıların çeşitliliği ve farklı fonksiyonlara sahip olmaları ayrı ayrı inceleme gerektirdiğinden biyoloji biliminin organizmaların farklı yönlerini inceleyen alt dallara ayrılmasına neden olmuştur. Bu alt dallar Anatomi, Sitoloji, Histoloji, Fizyoloji, Biyokimya, Embriyoloji, Evrimsel Biyoloji, Taksonomi, Mikrobiyoloji, Genetik, Moleküler Biyoloji, Ekoloji vb. şekilde sıralanabilir.

Günümüzde Biyoloji alanında yaşanan gelişmeler hayatın her alanına sirayet ederek insanların yaşam biçimlerini değiştirmekle birlikte uluslararası politik ve ekonomik düzlemde de devlet stratejilerini etkilemektedir. Biyoloji bilimi, bilim adamları ve stratejistler tarafından, Fen Bilimleri içinde en fazla gelişme ve ilerleme kaydedeği öngörülen bilim dalı olarak gösterilmektedir.

Gelişmiş ülkelerde, Biyoloji alanına ayrılan ödenekler her geçen gün artmakta ve yeni bir uluslararası rekabet sahası ortaya çıkmaktadır. Bu rekabet sürecinde erken yol alan ülkelerin gerek ekonomik gerekse de politik olarak avantajlı duruma geçeceği ve dönüşen dünya sistemi içerisinde konumsal bir güç haline geleceği ön görülmektedir.

21. yüzyılın en büyük dünya felaketlerinden biri olarak gösterilen pandemi sürecinde de biyolojinin önemi bir kez daha kanıtlanmıştır. Biyoloji alanına en çok destek veren ülkelerin aşılama sürecine erken başlaması pandemi sürecinde bu ülkeleri avantajlı hale getirmiştir. Ülkemiz ve tüm dünya her geçen gün artacak şekilde birçok ekolojik sorunla yüzleşmektedir. Bu sorunların çözümü noktasında, yapılması gereken bilimsel çalışmaların önemi her geçen gün artarken bilimsel çalışmaların odak noktasında bulunan biyologlar da sorunların çözümünde kilit rol üstlenmektedir.

Biyologlar halk sağlığı uygulamalarından genetik çalışmalara, kök hücre çalışmalarından kanser araştırmalarına ve bunun yanında biyolojik çeşitlilik, ekolojik araştırmalar, çevresel kirliliğin önlenmesi, gıda güvenliği, tarım uygulamaları, nanoteknoloji çalışmaları, uzay araştırmaları, doğal hayataın korunması ve küresel iklim değişikliği gibi alanlarda hizmet veren en önde gelen meslek grupları içerisinde yer almasına karşın, ülkemizde biyologların meslek tanımlarının yasal düzlemde yapılmamış olması kamu kurumlarında çalışma alanlarının dışında istihdam edilmelerine neden olmaktadır. Nitekim biyologların kamuda istihdam edilmeleri de oldukça sınırlı sayıda gerçekleşmektedir. Birçok canlı türünün yaşadığı dünyamızda, canlıyı inceleyen bir meslek dalı için gerekli yasal düzenlemeler ile kamu ve özel sektörde biyolog istihdamının ve yetkilerinin hak ettikleri şekilde artırılması için gerekli çalışmaların yapılması ülkemizin bilimsel anlamda gelişmesine ve gelecekte yaşanacak biyolojik gelişmelerde söz sahibi olmasına adına önem arz etmektedir.

Yukarıda anılan gerekçeler göz önünde bulundurulduğunda; biyologların, gelişen ve dönüşen dünya konjonktüründe artan rolü de hesaba katılarak, uluslararası standartlar eşliğinde mesleklerini yapabilmesi yönünde yeterli şartların sağlanması ve ülkemizde yetişen nitelikli iş gücünün ülkemizin uluslararası düzlemdeki konumunu avantajlı kılıcı etkisi ve kamu yararını gözeten bir şekilde değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

KANUN TEKLİFİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.