KamuMeb

Durmuş'tan Atama ve Döner Sermaye Açıklaması

SAĞLIK PERSONELİ

Sağlık-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen İl Divan Toplantısı’nda teşkilat mensuplarıyla buluşan Sağlık-Sen Genel Başkan Semih Durmuş, önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık-Sen Genel Başkan Semih Durmuş, ''Sağlık çalışanları fedakarca mücadele ediyor. Pandemi sürecinde sağlık çalışanları günlerce evlerine gidemedi, çocuklarına hasret kaldı. İnsanlara derman olmak için canlarından vazgeçtiler. Sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını görmek istiyor. Yaşadıkları adaletsizlik ve hakkaniyetsizliklerin son bulmasını istiyorlar.

Döner sermaye sistemi adaletsizlik ve hakkaniyetsizlikten başka bir şey vermiyor. Döner sermaye sisteminin çöktüğü muhakkak. Türkiye’de 900’ü aşkın hastane var. Bu hastanelerde çalışanlar birbirinden farklı ücretler alıyorlar. Bu adaletsizliğin ve haksızlığın ortadan kalkması gerekiyor. Sağlık emekçilerinin beklentileri, her koşulda sorun üreterek çalışma barışını bozan ve çalışanları meslekten soğutan ücret adaletsizliğine son verilmesi ve adil bir ödeme sisteminin oluşturulmasıdır.

İstihdam artırılmadıkça sağlık çalışanlarının yaşadığı birçok sorun çözülmez. İstihdam eksikliği demek; aşırı iş yükü, uzun mesai, mutsuz sağlık çalışanı demektir. Biz, sağlık çalışanlarının aile yaşamıyla iş yaşamı arasındaki uyumun sağlanması gerektiğini her fırsatta ifade ediyoruz. Bu yüzden sağlık çalışanı istihdamı muhakkak artırılmalı. Her yıl 60-70 bin atama yapılmazsa sağlık çalışanlarının birçok sorunu çözülmez.

6 Dönem Toplu Sözleşme’de kayıt altına alınan 3600 ek gösterge için ilk toplantı 16 Şubatta yapıldı. İkinci toplantı 16 Martta. Memur-Sen olarak 3600’ün kapsamının geniş tutulması için mücadele ediyoruz.

Sağlık-Sen Genel Sekreter Durali Baki, ''Bu işe gönlünü vermezsen sendikacılık yapamazsın. Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in tohumları atılırken bu işe gönlünü vermiş insanlar kamu çalışanlarının sorunlarını çözmek için bir araya geldi. Çünkü o dönemde sendikacılık yapanlar çalışanların sorunlarıyla ilgilenmiyordu. Çalışanların sıkıntısı dışında her işle uğraşıyorlardı. Hiçbir projeleri yoktu. Kamu malına zarar veriyorlardı, ideolojik davranıyorlardı. Memur-Sen, kamu çalışanlarının sesi olmak ve sorunlarına çözüm üretmek için kuruldu ve çok şükür önemli kazanımların altına imza attı, birçok soruna neşter vurdu. Çünkü bu teşkilatta inanmış ve kendisini davasına adamış insanlar var. Sağlık-Sen’in kurulmasıyla sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının özlük ve ekonomik haklarında önemli gelişmeler yaşandı.

4688 sayılı 'Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nda eksikler mevcut ve reforma ihtiyaç var. Sorunlar yaşanan 4688 sayılı yasanın değiştirilmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz.

Döner sermaye sistemi 18 yıl önce sağlıkta dönüşümün önemli çarklarında biriydi. Ancak bugün bu sistem adaletsizliği ortaya çıkardı. Biz bu sistemin adaleti sağlayacak, tüm sağlık çalışanlarını memnun edecek şekilde yeniden inşa edilmesi gerektiğini her fırsatta haykırıyoruz.

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, ''Sağlık çalışanlarımız umudun adıdır. Diyarbakır’da nerede sağlık ve sosyal hizmet çalışanı varsa biz oradayız. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın dertlerini dinliyor, sorunlarını çözmek için mücadele ediyoruz. Bizim anlayışımızda alın teri kutsaldır. Bizim sendikal anlayışımızda çalışanların dertlerini çözmek vardır. İşte bu yüzden herkes ‘yaparsa Sağlık-Sen yapar’ diyor. Bu güvene layık olmak için dik duruşumuzdan taviz vermeden mücadele ediyoruz.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.