KamuMeb

Fizyoterapist İstihdamına İlişkin Soru Önergeleri

SAĞLIK PERSONELİ

7/27860 Esas Numaralı Koronavirüs salgını sürecinde yapılması planlanan bir fizyoterapist alımı olup olmadığına ilişkin Soru Önergesi 10 Nisan 2020 tarihinde CHP Afyonkarahisar Milletvekili BURCU KÖKSAL tarafından TBMM'ne sunuldu. Ayrıca 7/28313 Esas Numaralı Fizyoterapist istihdamına ilişkin Soru Önergesi 20 Nisan 2020 tarihinde HDP Diyarbakır Milletvekili SEMRA GÜZEL tarafından TBMM'ne sunuldu.

7/27860 Esas Numaralı Soru Önergesinde ''fizyoterapistlerin almış oldukları 4 yıllık eğitimin içinde Pulmoner rehabilitasyon dediğimiz alanda bulunmaktadır. Koronavirüs salgınından etkilendiğimiz bu süreçte hastanın akciğer kapasitesinin azaldığını biliyoruz. Koronavirüsten etkilenen hastanın azalan akciğer kapasitesinin solunum fizyoterapistlerine ihtiyaçları vardır. Bu konuda yurtdışında bir çok fizyoterapist görev yapmaktadır. Ülkemizde bu konuda gerekli eğitimi almış fizyoterapistlerimiz yoğun bakımlarda ve normal servislerde özellikle koronadan etkilenen hastalarla çalışabilecek durumdadır. Ancak son alımda 200 fizyoterapist alımı yapılmıştır. Koronavirüs salgınından etkilenen vatandaşlarımızın sayısı düşünüldüğünde hali hazırda görevdeki fizyoterapistlerin tüm hastalara yetişmesi mümkün değildir. Ayrıca salgından daha azla vatandaşımızın da etkilenebileceği muhtemeldir ki bu durumda da sayı yetersiz kalacaktır. Hal böyle iken özellikle koronavirüsten etkilenen vatandaşlarımızın akciğerlerinin sağlığı açısından hayati önem taşıyan fizyotepistlerimizin sayısının artması gerekmektedir. Bu konuda Bakanlığınızca özellikle bu salgın sürecinde fizyoterapist sayısının artması gerekmektedir. Bu konuda Bakanlığınızca özellikle bu salgın sürecinde fizyoterapist alımı yapılacak mıdır? Yapılacaksa kaç kişi alınacak ve ne zaman yapılacak?'' denilmiştir.

7/28313 Esas Numaralı Soru Önergesinde ''Fizyoterapi hem birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetleri bakımından hem birçok hastalığın tedavisi bakımından oldukça önemli bir sağlık alanıdır. Fakat bu öneme rağmen Türkiye'de Sağlık Bakanlığına bağlı bir şekilde kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışan fizyoterapist sayısı oldukça kısıtlıdır. 2020 yılı itibari ile 73 üniversite bulunan Fizyoterapi bölümleri sayesinde her geçen gün mezun sayısında ciddi bir artış mevcutken, aynı artış atamalarda görülmemektedir. 2012-2019 yılları arasında fizyoterapi bölümlerinden mezun olan sayısı %300 artarak 34.000'e ulaşmışken, bu toplamdan sadece 1.700 kişi Sağlık Bakanlığı tarafından istihdam edilmektedir. Bu sayıyı ülke ortalaması ile kıyasladığımızda Türkiye'de her yüz bin kişiye düşen fizyoterapist sayısı 4.9 olmaktadır. Avrupa ülkelerinde ise her yüz bin kişiye düşen fizyoterapist sayısı 91'dir. 

Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 vizyonuna göre 2023 yılı için fizyoterapist ihtiyacı yaklaşık 7.000 olarak belirlenmiştir. Fakat alanla ilgili yeni gelişmeler (özellikle kaplıca turizmi, vs. gibi) nedeniyle 2023 ihtiyacı, SHGM tarafından bu raporun 2012 versiyonunda 10.000 olarak revize edilmiştir.'' denilmiştir.

İlgili Soru Önergesinde ''Türkiye nüfusunun ve hastane sayısının artmasına rağmen Sağlık Bakanlığına bağlı Fizyoterapist istihdamı son iki yılda 11 bine yakın mezun olmasına rağmen yapılan son alımla sosyal izolasyonun her geçen gün arttığı ve bu durumun evde kalan bireylerde kas, eklem ağrılarına sebep olacağı ve sağlık çalışanlarının iş yükü sonucu maruz kalacağı rahatsızlıklar göz önüne alınarak salgın ile mücadele kapsamına fizyoterapi hizmetleri de konulacak mıdır? Hizmetin yaygınlaşması için istihdam alanlarının arttırılmasına dair ne gibi politikalar üretilecektir? Fizyoterapistlik meslek kanununa uygun olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun yapacağı düzenlemeyle fizyoterapi hizmetlerinin pek çok branşa açılması için bir girişiminiz olacak mıdır?'' soruları yer almıştır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.