KamuMeb

Koronavirüste Pilot Şehir Test Dönemi!

SAĞLIK PERSONELİ

Türkiye koronavirüsle mücadele kapsamında attığı adımların sonuçlarını almaya başladı. Son 2 günde koronavirüs tedavisi bitenlerin sayısının yeni vaka sayısını bitmesinin ardından, yeni bir sürece geçildi. Normalleşme adımlarının yol haritasının çıkarılması konusunda büyük  talep gören uygulamaya göre toplumdaki bağışıklık oranının belirlenmesi için TÜİK’in örnekleme sistemine göre rastgele virüs testileri yapılmaya başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye için bir bağışıklık çizelgesi hazırlayacağını açıklamıştı. Bu uygulamanın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Edinilen habere göre, normalleşme sürecine yol gösterecek olan, Türkiye'de kaç kişinin korona virüse yakalandığına dair çizelgenin ortaya çıkarılması için, rastgele test çalışması başlatıldı. Sağlık Bakanlığı'nın talebi ile bu hususta TÜİK devreye girdi. Test için hangi hanelere gidileceğini TÜİK örneklelerine göre belirleniyor. Test yapılan illerde tespit edilen nüfus oranına göre ise belli sayıda ev belirlenerek, bu evlerde yaşayanlara korona virüs testi yapılıyor.

İLK UYGULAMA ANTALYA'DA YAPILIYOR

Türkiye Gazetesi'nin aktardığı habere göre; Türkiye'deki koronavirüs yoğunluğunun yüzde olarak dağılımının ölçülmesi maksadıyla başlatılan süreç için bazı illerde kamuda çalışan diş hekimleri görev aldı. Çıkan sonuçların toplumun tümüne yönelik istatistiksel dağılımı hesaplanacak, bu süreçte Türkiye'de kaç kişinin virüse yakalandığını yada hala hiç virüs bulaşmamış olanların sayısına yönelik bir durum ortaya çıkacak. Haziran ayı başında kademeli olarak turizm sezonunun başlatılmasının planlanması nedeniyle, bu konudaki ilk uygulamanın Antalya'da yapıldığı söylendi. Diğer büyük şehirlerde yapılan testlerin önümüzdeki süreçte tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacağı açıklandı.

RİSK PLANLAMASI YAPILACAK

Koronavirüsle mücadelede rastgele testlerden elde edilecek veriler, bayramdan sonra ki günlerde gündeme gelecek normalleşme sürecinin belirlenmesine de etkili olacak. İl pandemi kurulları bu sonuçlardan yola çıkarak, illerdeki virüs yükünün boyutuna bakacak, yayılma sürecini hesaplayacak vede hangi şehirde hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek. Bu sonuçlardan yola çıkılarak, risk planlaması yapılacak ve virüs az görülen illerde bazı yasaklar esnetilecek.

ANTİKOR TESTİ GELİYOR

Bu arada Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunda gündeme gelen bağışıklık ölçümü hususunda, daha iyi sonuçlar veren antikor testlerinin Türkiye'ye getirilmesi için Çin ile temaslar sağlandı. Bu testlerin dünyada kısıtlı sayıda üretilmesi nedeniyle az sayıda getirilecek antikor testlerinin elzem durumlarda kullanılacağınıda söyledi.

Pozitif vakaların temaslarının belirlenmesi sebebiyle başlatılan filyasyon taramalarının sayısının da 400 bine yaklaştığı belirtildi. Türkiye'de koronovarüs (Kovid-19) salgının yayılmasını önlemek için büyük bir rol oynayan filyasyon uygulamasında Türkiye genelinde 5 binden fazla sağlık görevlisi çalışıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.