KamuMeb

Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunlarının İstihdamına İlişkin Soru Önergesi (2 Kasım)

SAĞLIK PERSONELİ

27/6 Dönemi ve Yasama Yılı 7/73932 Esas Numaralı 2 Kasım 2022 tarihli Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunlarının İstihdamına İlişkin Soru Önergesi CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin tarafından TBMM'ne sunuldu.

1963 yılında kurulan ''Sağlık Yönetimi'' bölümü Türkiye'de ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında yer alarak eğitim verilmektedir. YÖK verilerine göre Sağlık Yönetimi bölümü 2000 yılında yalnızca 4 üniversitede yer alırken 2021 yılında 146 üniversitede yer almaktadır. Mevcut olarak 50.000 öğrenci eğitim almaktayken, 100.000 binden fazla mezunu bulunmaktadır.

Son 15 yılda bu bölümden tek bir atama dahi yapılmamıştır. Türkiye'de sağlık yönetimi bölümü mezunlarının istihdam edilmesi; sağlık kurumlarının ve hastanelerin idari, mali ve teknik hizmetlerinin verimli, etkili ve etkin olarak yürütülmesi ve yönetilmesi için gereklidir. Sağlık idaresi alanında birçok sorun bu alanda eğitim görmeyen kişilerin idarede görevlendirilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu amaçla eğitim almış üniversite mezunlarının mesleki amaçlarına uygun olarak sağlık hizmetlerinin üretim süreçlerinde yer alması sağlık hizmetlerinin niteliğini de arttıracaktır.

Eğitimi tamamlayan mezunların il ve ilçe sağlık müdürlüklerinde, şehir hastanelerinde, sağlık kurumlarında ve hastanelerde; satın alma ve depo yönetiminde, kalite koordinatörlüğünde, faturalandırmada, otelcilik ve kat hizmetleri yönetiminde, döner sermaye saymanlığında, tahakkuk, hasta ve çalışan hakları biriminde, hasta güvenliği alanlarında, insan kaynakları koordinatörlüğünde, stratejik planlama ve yönetim alanında, bilgi teknolojileri, arşiv ve istatistik biriminde görev almaktadırlar.

Sağlık Yönetimi bölümü mezunlarının Sağlık Bakanlığı'nın sağlık idarecisi ihtiyacını karşılamak ve en alt kademeden başlayarak profesyonel sağlık idarecisi açığını gidermek amacıyla atanmaları için problemlerinin çözümü sağlanmalıdır.

1- Bugün itibariyle ülkemizde ''Sağlık Yönetimi'' bölümü mezun sayısı kaçtır? 2002 yılından bugüne kadar Sağlık Bakanlığı tarafından ataması yapılan ''Sağlık Yönetimi'' bölümü mezunu sayısı kaçtır?

2- ''Sağlık Yönetimi'' bölümü adının ve 4597 nitelik kodunun 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ''Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmeteri Sınıfı'' cetveline eklenmemesinin gerekçesi nedir?

3- Türkiye'de ''Sağlık Yönetimi'' lisans ve ''Sağlık Kurumları İşletmeciliği'' ön lisans bölümleri mezunlarına yeni istihdam alanları açılması, atamalarının yapılması ve işsizliklerinin önlenmesi/azaltılması amacıyla hangi çalışmalar yürütülecektir?

4- Sağlık Bakanlığı'nın 85.000 kişilik kadro alımında bu bölüm mezunlarına adil ve hakkaniyetli bir kadro ayrılacak mı?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-73932s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.