''Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik'' bölümü mezunu yaklaşık 140 binden fazla kişi, Sağlık Bakanlığı nezdinde kadro açılması talebiyle atama beklemektedir.
Bu talep doğrultusunda bir değerlendirme yapıldığında, mezun sayısı yönünden ciddi bir ''planlama eksikliği'' göze çarpmaktadır. İlgili bölüm mezunlarının temel istemi, yetişmiş insan gücünün, eğitim aldığı birimde görevlendirilmesi noktasında toplanmaktadır. Nitekim, günlük aksiyonlar yerine ''sağlam bir planlama''ya dayanan süreç planlaması, ülkemizin esasında her alanda ihtiyaç duyduğu önemli bir konudur.
1- ''Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik'' mezunlarının gün geçtikçe artan ihtiyacını karşılamak anlamında, Sağlık Bakanlığı'nın kısa ya da orta vadede bir planlaması bulunmakta mıdır? Şayet böyle bir planlama mevcutsa hangi tarih aralığında, kaç kişilik alım yapılması düşünülmektedir?
2- Mevcut durumda, ''tıbbi sekreter'' görevlendirmeleri hangi kriterler dahilinde gerçekleştirilmektedir? kişilerin, eğitim aldığı bölümde görevlendirilmesi esas olduğundan, ilgili bölüm mezunları yerine ''yalnızca sertifika sahibi'' kişilerin işe alınmasını önlemek hususunda bir düzenlemeye gidilecek midir?
3- Halihazırda, ''tıbbi sekreter'' pozisyonunda görev yapanların yüzde kaçı, ''Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik'' bölümü mezunudur? Bahse konu bölüm haricinde, başka hangi bölüm mezunları, ''tıbbi sekreter'' pozisyonunda görev yapmaktadır. Her bir bölüm bazında dağılımları ne şekildedir?
4- İlerleyen yıllarda, öğrenci ve akabinde mezun sayılarındaki yığılmayı azaltmak adına Yükseköğretim Kurumu ile bir çalışma içerisine girilmesi planlanmakta mıdır?
27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/39544 Esas Numaralı 8 Ocak 2021 tarihli Tıbbi Sekreter İstihdamına İlişkin Soru Önergesi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından TBMM'ne sunuldu.
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğü'nün 96 ve 99. maddeleri uyarınca T.C. Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Yüksekokul mezunu Tıbbi Sekreterler yaklaşık 140 bin mezunuyla Sağlık Bakanlığı'na atanmayı beklemektedir. Bakanlığın yeterli kadro açmaması nedeniyle mağduriyet yaşayan Tıbbi Sekreterler için 2021 yılında yeni alım yapılacak mıdır?
YÖK ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak çalışma yürütüp mezun yığılmasını önlemek amacıyla; Açıköğretim, Uzaktan ve Örgün Öğretimlerdeki öğrenci sayılarında arz-talep dengesi sağlanması için bir çalışma yapılmakta mıdır?
Sertifika ve Referansla alınan personel sayısı kaçtır?
Tıbbi Sekreterler olarak kaç kişi görev yapmaktadır? Kaç boş kadro bulunmaktadır?
Atama bekleyen Tıbbi Sekreterlere gerekli istihdam sağlanacak mıdır?