KamuMeb

Tıbbi Malpraktis Sigortası (21 Haziran 2022)

SAĞLIK PERSONELİ

Sağlık-Sen tarafından MSK.03.SS.30/2022/0725 sayılı Tıbbi Malpraktis Sigortası konulu 21 Haziran 2022 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Genel Başkan Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural imzalı resmi yazıda ''Bilindği üzere, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'na 7406 sayılı Kanun ile ilave olunan ek 18'inci maddeyle, ''Kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının, sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle, idare tarafından ödenen tazminattan dolayı ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek, Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından bir yıl içinde karar verilir.'' hükmü getirilmiş ve maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların, Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirleneceği öngörülmüştür.

Bu maddeye istinaden (15.06.2022 tarihli ve 31867 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak), yürürlüğe konulan, ''Sağlık Meslek Mensuplarının Tıbbi İşlem ve Uygulamaları Nedeniyle Soruşturulmasına ve İdarece Ödenen Tazminatın Rücu Edilmesina Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik''in Dördüncü Bölümü'nde, ''Rücu Usul ve Esasları'' belirlenmiş ve idare tarafından ödenen tazminattan dolayı rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevini gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, görevini kötüye kullanıp kullanmadığı hususundaki kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı ile mahkumiyetine karar verilen sağlık meslek mensubunun, tazminata konu olaydaki kusur oranı gözetilerek ceza mahkemesi kararının kesineştiği tarihten itibaren, bir yıl içinde (Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından) karar verileceği düzenlenmiştir.

Mezkur düzenlemeye göre; kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık meslek mensuplarının, sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar sebebiyle, idare aleyhine açılan davada mahkeme kararına göre idarece ödenen meblağın, ilgili sağlık meslek mensubuna rücu edilebilmesi, ancak ilgili sağlık meslek mensubunun, kasten görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, görevini kötüye kullandığı kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı ile tespit edilmesi halinde mümkün olabilecektir. Bundan dolayı ödenen tazminatın ilgili personele rücu edilebilme imkan ve ihtimali son derece azalmıştır.

Dolayısıyla; mezkur düzenlemeler çerçevesinde; ''Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'' yeniden değerlendirilmelidir. Gerçekten artık, ilgili personele rücu kapsamında, sigorta şirketlerince karşılanacak bir rizikonun kalmadığı söylenebilir. Zira tabiplerin, ''kasten görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanması ve bundan dolayı bir zarara sebebiyet vermesi'' söz konusu olamaz. Kaldı ki, böyle bir halin gerçekleştiği farz edildiğinde de, mevcut Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası genel şartlarına ve sigorta poliçelerine göre, bu durumun teminat dışında kaldığı ileri sürülecektir. Bundan dolayı, genel şartlarda ve poliçelerde, sigortalının poliçe kapsamında yer alan ve sınırları hukuk kuralları veya etik kurallar ile tespit edilen, mesleki faaliyeti dışındaki faaliyetlerinden kaynaklanan tazminat talepleri, teminat dışında kalan haller arasında sayılmıştır. Taleplerin, kasten görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanması, ''hukuk kuralları veya etik kurallar dışındaki mesleki faaliyet'' olarak addedilebilecektir.

Mezkur düzenlemelerden önce dahi, sigorta kapsamında ödenen tazminat, prim ödemelerinin onda biri kadar gerçekleşmiştir. Bundan sonra belirtilen hukuk kuralları ve sigorta genel şartlarına göre, sigorta kapsamında tazminat ödenmesi muhtemel gözülmemektedir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle, kamu kesimi için Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nın yeniden değerlendirilmesi suretiyle;

a) Gerek tabipler ve gerekse ilgili kurumlar tarafından, fuzuli prim ödenmemesi bakımından sigorta uygulamasına son verilmesi,

b) Bu uygun görülmezse, sigorta genel şartlarının ve poliçelerin, mezkur mevzuat çerçevesibde yeniden tanzim edilmesi, 

c) Özellikle sigorta ettirilen rizikonun gerçekleşme ihtimali son derece düşük olacağından, sigorta primlerinin buna göre yeniden belirlenmesi (mevcut primlerin %80-90 oranında düşürülmesi) hususlarını bilgilerinize ve takdirlerinize arz ederiz.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.