KamuMeb

2024 Yılı DENEYAP Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Sınavı Sık Sorulan Sorular

SINAVLAR

2024 Yılı DENEYAP Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Sınavı Sık Sorulan Sorular yayınlandı.

2024 Yılı DENEYAP Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Sınavı Başvuruları 7 Şubat-25 Mart 2024 tarihleri arasında alındı. Sınav 28 Şubat-7 Nisan 2024 tarihleri arasındadır. Adayların sınav sorularına yönelik itirazları 8-9 Nisan 2024 tarihlerinde alınacak. Sınav sorularına yönelik itirazların sonuçları 15 Nisan 2024 tariinde adaylara duyurulacak. Sınav sonuçları 26-30 Nisan 2024 tarihleri arasında adaylara duyurulacak. Adaylardan sınav sonuçlarına yönelik itirazlar 30 Nisan-2 Mayıs 2024 tarihleri arasında alınacak. Sınav sonuçlarına yönelik itirazların değerlendirme sonuçları 2-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında adaylara duyurulacak.

1- Deneyap Teknoloji Atölyeleri Nedir?

Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkı sağlamak amacıyla kurulan, ilk 24 ay süren proje temelli dersler ve devamında gerçekleşen 12 aylık takımlar dönemi olmak üzere aşamalı eğitim modeli sunan merkezlerdir. Atölyelerde, katılımcılara yüz yüze ve çevrim içi olmak üzere 11 farklı program başlığında 36 ay boyunca ücretsiz teknoloji eğitimleri verilmektedir.

2- Sınava kimler başvurabilir?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında, Türkiye genelinde 4. sınıf, 5. sınıf, 8. sınıf, lise hazırlık sınıfı ve 9. sınıflarda öğrenim gören öğrenciler, sınava başvuru yapma imkanına sahiptirler.

3- Yabancı uyruklu öğrenciler başvuru yapabilir mi?

Yabancı uyruklu veya uyruğu olmayan adaylar İlk Kayıt Belgesi’ni ve öğrenci belgesini sınavda ibraz etmek koşuluyla sınava girebilirler. Sadece eğitim seviyesine uygun olan öğrenciler, seçme sürecine dahil edilecektir.

4- Neden tüm sınıf seviyeleri sınava başvuruda bulunamıyor?

Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nde sunulan eğitimler, "ortaokul" ve "lise" düzeyinde iki ayrı kategoride yer almaktadır. Ortaokul ve lise düzeyindeki yeni başlayan öğrenciler, okul süreçleri boyunca toplamda 3 yıl süren Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nde, 24 ay proje temelli dersler ve ardından 12 ay süren takımlar dönemi olmak üzere aşamalı bir eğitim modelinden faydalanırlar.

Eğitim programlarının başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için takvimsel durumlar dikkate alınmaktadır. Bu nedenle, ara sınıf öğrencileri, Deneyap eğitimlerini tamamlayamadan mezuniyet seviyesine gelmeleri sebebiyle, sınava başvuruda bulunma hakkına sadece belirtilen seviyedeki öğrenciler sahiptir.

5- Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde daha önce öğrenci olmaya hak kazanmış veya mezun olmuş öğrenciler tekrardan başvuru yapabilir mi?

Daha öncesinde Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde eğitim almaya hak kazanmış öğrenciler tekrardan başvuru gerçekleştiremezler.

6- Başvuru için tarih aralığı nedir?

Başvurular 07 Şubat 2024 - 25 Mart 2024 tarihleri arasında yapılabilecektir

7- Sınava nasıl ve nereden başvuru yapabilirim?

Sınava T3 KYS web sitesi üzerinden başvuru yapılmaktadır. Adaylar T3 KYS üzerinden başvuru formundaki istenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurarak başvurularını gerçekleştirebilirler.

8- Başvuru yapabilmek için temin etmem gereken belge ya da belgeler var mıdır?

Başvuru aşamasında belge temini zorunlu değildir. Ancak başvurunuzun tamamlanmasının ardından E-Sınav'a katılabilmek için sınav giriş belgesini T3 KYS üzerinden temin etmeniz gerekmektedir.

9- Başvuru esnasında nelere dikkat etmeliyim?

Başvuru sırasında girilen bilgilerin doğruluğundan ve eksiksizliğinden emin olunması önemlidir. Ayrıntılı bilgiler için E-Sınav Kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

10- Başvuru yaptıktan sonra hangi aşamalardan geçeceğim?

Deneyap Teknoloji Atölyelerinin öğrenci seçme süreci üç aşamadan oluşmaktadır. Başvuru yapan adaylar, E-Sınav'a tabi tutulacaktır. E-Sınavı başarıyla geçen belli sayıda aday ikinci adım olan Çevrim içi eğitim ve Görev Tamamlama aşamasına, ardından bu aşamada da başarılı olan adaylar Uygulama Sınavına davet edileceklerdir.

Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim almaya hak kazanırlar.

11- Başvuru yapmak istiyorum ancak T3 KYS’ye kayıtlı mail adresimi bilmiyorum. Ne yapabilirim?

T3 KYS'de bulunan formu doğru bilgileriniz ile doldurduğunuz takdirde sisteme otomatik olarak giriş yapmış sayılacak ve e-posta gerekliliği ortadan kalkacaktır.

12- Başvuru yaparken okulumun adını bulamadım ne yapmalıyım?

Başvuru sırasında okul adı bulunamazsa, "Diğer" seçeneğini işaretleyerek okul adını manuel olarak girebilirsiniz. Ancak okul adını girmek zorunlu değildir.

13- Sınava kayıt yaptırdıktan sonra bilgilerimde güncelleme yapabilir miyim?

Bilgiler, sistem üzerine yalnızca bir kez girilmelidir. Bilgilerde herhangi bir değişiklik yapılamayacağı için doğrulukları teyit edildikten sonra başvuru tamamlanmalıdır.

14- Sınav giriş belgemi değiştirmek istiyorum ne yapabilirim?

Sınav Giriş Belgesi üzerinde değişim yapılamamaktadır.

15- E-Sınav ne zaman ve nerede gerçekleşecek?

E-Sınav başvurusu sırasında adaylar, tercih ettikleri salon ve seanslarda sınavlarını tamamlayacaklardır.

16- Sınava kendi bilgisayarımı getirebilir miyim?

Adaylar, sınav merkezlerindeki bilgisayarlar aracılığıyla sınavlarına katılacaklardır. Bu nedenle, sadece E-Sınav Kılavuzu'nda belirtilen malzemelerin kullanılmasına ve bu malzemelerin yanlarında bulundurulmasına izin verilecektir.

17- Sınav günü ne yapmalıyım?

Sınav gününde, adayların yanlarında 'Sınav Giriş Belgesi' ve 'T.C. Kimlik Belgesi' (yabancı uyruklu adaylar için Süresi Geçerli Pasaport ve Öğrenci Belgesi) bulundurması gerekmektedir. Ayrıca, sınava gireceğiniz adreste sınav saatinden en az 30 dakika önce hazır bulunmalısınız. Sınav başladıktan sonra adaylar, içeri alınmayacaktır.

18- Sınav için önceden çalışmam gereken konular veya kaynak kitaplar var mıdır?

Sınav soruları, muhakeme, veri okuma ve yorumlama, çıkarım yapma, problem tespiti, kritik düşünme, araştırma yeteneği ve değişken belirleme gibi becerileri değerlendirmeyi amaçlar. Bu sınav, bilgi değil, öğrencilerin becerilerini ölçmeye yönelik sorular içermektedir.

19- Sınava gireceğim merkezin adresini nerden öğrenebilirim?

Sınav merkezlerimizin adresini https://mth.tc/deneyap2024sinavmerkezleri linkinden öğrenebilirsiniz.

20- E-Sınavda kaç soru sorulmaktadır?

Sınavda adaylara Matematik, Fen, Algoritma ve Genel Kültür konularında toplam 40 adet soru sorulacaktır.

21- E-Sınav kaç dakika sürmektedir?

Adaylara 80 (seksen) dakika sınav süresi verilecektir.

22- E-Sınava mücbir durumlarda katılım göstermediğim takdirde telafi sınavı mümkün mü?

Adayların bulundukları ilde sınav süreci haricinde telafi sınav yapılmamaktadır.

23- E- Sınava başvurduğum şehirden farklı bir şehirde girebilir miyim?

Mücbir bir sebep belgelendirildiği takdirde, durum komisyon tarafından detaylı bir şekilde incelenir ve değerlendirilir. Komisyonun uygun bulması durumunda, adayın farklı bir şehirde sınava girmesi mümkündür.

24- E- Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

E-Sınav sonuçları 26.04.2024 - 30.04.2024 tarihleri arasında açıklanacaktır. Sürece bağlı olarak takvimlerde değişiklik yapma hakkını Deneyap Türkiye saklı tutmaktadır.

25- T3 KYS de süreci nereden takip edeceğim?

T3 KYS sürecinizi "Başvurularım" bölümünden kolaylıkla takip edebilirsiniz. Gerekli bilgilendirme mailleri size iletilecektir; bu nedenle, adayların mail kutularını ve spam klasörlerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve takip etmeleri önemlidir, çünkü bu adayların sorumluluğundadır.

26- Bundan sonraki süreçlerden haberdar olmak için ne yapmalıyım?

Deneyap Türkiye sosyal medya hesaplarını ve www.deneyap.org web sitesini takip ederek ve bildirim al ve bizden haberdar ol seçeneklerine tıklayarak bundan sonra gerçekleşecek duyurulardan haberdar olabilirsiniz.

27- Deneyap Teknoloji Atölyeleri öğrenci seçme sınavı kılavuzuna nasıl ulaşabilirim?

Kılavuz, Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin www.deneyap.org internet adresinde “Gelişmeleri Takip Et” başlığı altında yayımlanmıştır.

28- E-Sınav giriş belgeleri posta/e-posta ile adaylara gönderilecek mi?

Sınava Giriş Belgesi, posta/e-posta vb. hiçbir yolla ve şekilde adaylara gönderilmez.

29- E-Sınava gireceğim binayı, sınav gününden önce gidip görmem gerekir mi?

Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile sınav gününden önce gidip görmesi önerilmektedir.

30- E- Sınava gireceğim binada eşyamı emanet edebilir miyim?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmaz. Bu nedenle kılavuzda da belirtilen, sınava girerken adayın yanında bulundurması yasak olan araç gereç ve eşyalar sınav binalarına getirilmemelidir.

31- E- Sınava kalem, silgi getirebilir miyim?

Adaylar kalem, silgi ve kalemtraş bulundurabilirler. Müsvedde kağıtlar sınav sorumluları tarafından verilecektir.

32- E- Sınava su getirebilir miyim?

Adaylar, sınava üzerinde etiket bulunmayan şeffaf pet şişe içinde su getirebilirler.

33- E- Sınava saat getirebilir miyim?

E- Sınav ekranında sınav süresini gösteren bir panel bulunmaktadır. Bu sebeple adayların salonda saat/ akıllı saat bulundurması yasaktır.

34- Çevrim içi Eğitim ve Görev Tamamlama nedir?

E-Sınav'da başarılı olan belirli sayıda adaylar, Çevrim İçi Eğitim ve Görev Tamamlama aşamasına geçmeye hak kazanırlar. Bu aşamada adaylar iletilecek olan takvim doğrultusunda çevrim içi eğitimleri ve görevleri tamamlamaktan sorumludur. Çevrim İçi Eğitim ve Görev Tamamlama sürecini başarı ile geçen adaylar Uygulama Sınavına girmeye hak kazanırlar.

35- Uygulama sınavı nedir?

Uygulama Sınavı’nda öğrencilerden kendilerine verilen tema doğrultusunda özgün fikirlerini ortaya çıkaran, teknik bilgilerini kullanabilecekleri bir proje tasarımı yapmaları beklenir.

Öğrenciler, proje tasarım süresi tamamlandığında geliştirdikleri projeyi ilgili jüri üyelerine tanımlanan süre dâhilinde sunarlar. Sunum esnasında, öğrencilerin projeleri değerlendirilirken problem çözme, özgün düşünme, yaratıcı ve yenilikçi çözüm üretme, kendini ifade edebilme gibi becerileri dikkate alınarak değerlendirme yapılır. Uygulama sınavı ana teması sınav tarihinden birkaç gün önce web sitesi üzerinden duyurulur.

36- Öğrenci olmaya hak kazandım, nasıl kayıt yaptırabilirim?

Nihai sonuçların açıklanmasından sonra asil öğrenciler T3 OBS üzerinden çevrimiçi kayıtlarını tamamlar ve ilgili belgeleri imzalayarak eğitim alacakları Deneyap Atölyesine teslim ederler.

Yedek öğrenciler ise T3 OBS üzerinden çevrimiçi ön kayıtlarını gerçekleştirir. Yedek öğrencilerimizin kayıtları ön kayıt niteliğinde olup asil öğrencilerden kayıt yapmayan olması durumunda yedek öğrenciler ile iletişim geçilir.

Sık Sorulan Sorular, adaylardan gelen taleplere uygun olarak düzenli bir şekilde güncellenecektir. İlgililerin güncel bilgileri takip etmeleri ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Çağrı Merkezi'nden (0 212 501 94 34) detaylı bilgi alması önerilmektedir. Sık sorulan sorulara verilen cevaplar özet şeklinde sunulmuştur, ancak ayrıntılı bilgileri Deneyap Öğrenci Seçme Sınavı kılavuzunda bulabilirsiniz.

Yorumlar (3)

Melisa 8 Ay Önce

sınava su koymak için pet şişe yerine suluk getirebilir miyim?

cey 8 Ay Önce

evet

Muhammed Enes 7 Ay Önce

Sınav sonuçları ne zaman açıklanır,26 martta sınava girmistim

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.