KamuMeb

2024 Yılı ÖZYES Tercihleri Duyurusu

SINAVLAR

2024 Yılı YKS Kapsamında Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) Tercihleri Duyurusu yayınlandı.

2024 Yılı YKS Kapsamında Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) Tercihleri; 2-7 Ekim 2024 tarihleri arasında bireysel olarak elektronik ortamda ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılabilecek.

2024-2025 öğretim yılı için YKS kapsamında; yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavı ile öğrenci alan spor programlarına kabul edilecek öğrenciler, merkezi Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) sonuçlarına göre tercih bildiriminde bulunacaklar ve yükseköğretim programlarına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işleminde, 2024-YKS Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) Kılavuzu ile bu kılavuzda yer alan ilke ve kurallara uyulacaktır. Bu sebeple tercih bildiriminde bulunacak adayların kılavuzları dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?

Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve aday şifreleri ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

Adaylar; yerleştirme puanları (YP) ve varsa ek puanları dikkate alınarak yükseköğretim programlarına yerleştirileceklerdir.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEN ADAYLARIN 2025-YKS ve 2025-ÖZYES’E BAŞVURULARINDA OBP'LERİNİN ÇARPILACAĞI KATSAYILAR

2024-ÖZYES sonucu ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların, 2025-YKS’ye ve 2025- ÖZYES’e başvurdukları takdirde, OBP'lerinin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülecektir.

MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan dağılımları ve giriş koşulları “ÖZYES Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Programları” tablosunda verilmiştir. Bu Tablo ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo’dan sonra yer almaktadır. Adayların koşul ve açıklamaları dikkatle inceledikten sonra tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Adaylar, sadece tercih hakları bulunan kontenjanlardan tercih bildiriminde bulunabilecekleridir.

TERCİHLERİN YAPILMASI

Adaylar tercihlerini, 2-7 Ekim 2024 tarihleri arasında T.C. Kimlik Numarası ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında posta, fax, elektronik posta vb. yollarla tercih bildiriminde bulunulamayacaktır. Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır. Adaylar en fazla 24 tercih yapabileceklerdir. Yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih yapabileceklerdir. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Tercih sırası yerleştirmede önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır. 2024-YKS kapsamında 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan Tablo-3'teki ön lisans ve Tablo-4'teki lisans programlarına, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yerleşen adaylar (kayıt olsun veya olmasın) ile üniversiteler tarafından yapılan özel yetenek sınavı ile bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar da (kayıt olsun veya olmasın) 2024-ÖZYES için tercih yapabilecekler ve yerleştirme işlemine alınacaklardır. Engelli adaylar sadece engelli aday kontenjanı olan programları tercih edebilecektir. Engelli adaylar, engelli aday kontenjanı olan programlar hariç diğer kontenjanları tercih edemeyeceklerdir. Engelli adaylar da dâhil tüm adayların öğretmenlik programlarını tercih edebilmeleri için Y-TYT'de en düşük 800.000’inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır).

DİKKAT: ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerinizi tamamlayınız. Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız.

Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2024-ÖZYES Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görünüz. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerinizi internetle ÖSYM’ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olunuz. Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih süresi içinde tercihlerinizi tümüyle de iptal edebilirsiniz. Tüm tercihlerinizi sildiğinizde istediğiniz takdirde tercih süresi içinde yeniden tercih yapabilirsiniz. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayınız. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere Merkezimizde işlem yapılmayacaktır.

YERLEŞTİRME İŞLEMİ

Merkezî yerleştirmede adaylar, yükseköğretim programlarına; puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir. Adaylar Yerleştirme Puanlarına (YP) göre en yüksek puandan başlamak üzere en düşük puana doğru sıralanacaktır. En yüksek YP’ye sahip adaydan başlayarak ve adayların tercih sırası esas alınarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecektir. Öğretmenlik programları için Y-TYT’de en düşük 800 bininci sırada olmak gerekmektedir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır). Öğretmenlik programlarını tercih edecek adayların Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ni incelemelerinde yarar görülmektedir. Eşit puanlı adayların yerleştirilmesinde, TYT sınav puanı yüksek olana, eşitliğin devam etmesi halinde OBP’si yüksek olana öncelik verilecektir. Tüm kontenjan türleri için yerleştirmede öncelik sırası, kadın-erkek kontenjanları ayrı ayrı olmak üzere genel kontenjan, millî sporcu kontenjanı şeklinde olacaktır. Merkezî yerleştirmede milli sporcular için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan, genel kontenjanlara aktarılarak yerleştirme yapılacaktır. Engelli adaylar sadece engelli aday kontenjanlarına yerleştirileceklerdir.

EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAKTIR?

Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. Ek yerleştirmede engelli sporcular için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan, genel kontenjanlara aktarılarak yerleştirme yapılacaktır. 2024-ÖZYES’de merkezi yerleştirmede kayıt hakkı kazanan ancak kayıt yaptırmayan adaylar da 2024-ÖZYES Ek Yerleştirme işlemlerinde tercih bildiriminde bulunabileceklerdir. Kayıt olan adaylar ek yerleştirme için tercih yapamayacaklardır. Ek yerleştirmede yer alan programları merkezî yerleştirmedeki en düşük puanlarına bakılmaksızın puanı hesaplanmış adaylar tercih edebileceklerdir. Ek yerleştirme ücreti 80,00 TL'dir. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları yükseköğretim programları tercihleri geçersiz sayılacak, yerleştirme işlemine alınmayacaktır. Yerleştirme işlemi için yatırılan tercih ücreti, her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

Adaylara yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar yerleştirme sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA KAYIT İŞLEMLERİ

Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların üniversiteler tarafından yapılacak kayıt işlemleri için kayıt tarihi, yerleştirme sonuçları duyurusunda belirtilecektir. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.

2024-ÖZYES sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2024-2025 öğretim yılı için geçerlidir. ÖSYM’nin, yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri ve yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile ilgisi bulunmamaktadır. Bu konudaki başvuruların, doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekmektedir.

2024 ÖZEL YETENEK SINAVI (ÖZYES) TERCİH KILAVUZU : https://www.osym.gov.tr/TR,30714/2024-ozyes-tercih-islemleri--tercih-kilavuzu-ve-tablolar.html

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.