Değerli çocuklar, uzun ve yorucu bir süreç sonunda emeklerinizin karşılığını alma zamanı geldi. Herkes çalıştığının karşılığını mutlaka alacaktır. Bu yüzden panik yapmaya, olumsuz düşünmeye gerek yoktur. Şimdi size matematik dersi için izlemeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı açıklamalarda bulunacağım. Lütfen hepsini tek tek uygulayın.
1. Dua ile başlayın. Sizi rahatlatıp sakinleştirecektir.
2. Sınav kitapçığı dağıtılınca tüm sorulara bir göz gezdirin. Soruları sırayla çözmek zorunda değilsiniz.
3. Süreci iyi değerlendirip verimli ders çalışarak çok soru çözen ve soru tarzlarına hakim olan çocuklarımız ilk bakışta bazı soruları gözüne kestirebilecektir. Bu sorulardan başlamak size zaman kazandıracaktır.
Çok fazla soru çözemeyen çocuklarımız da üzülmesinler onlar için de bir yöntemimiz var. Bu çocuklarımız da en iyi bildiği ve çözmekten hoşlandığı soru tarzlarının hemen farkına varacaklardır. İşte bu soruları çözüp zaman kazanmak mümkündür. Eğer dikkatinizi toplayamayacaksanız soruları tek tek sırayla da çözebilirsiniz.
4. Soruları sırayla çözmek diye bir şart yoktur. İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz.
5. Kitapçık türü A ise uğurlu gelir, diğerleri ise uğursuz gelir algısı yanlıştır. Her kitapçıkta herkes için sorular aynıdır. Sadece yerleri değişik olacaktır. O yüzden bir önceki maddede değindiğimiz yöntemi uygulayın. Sorulara önce göz gezdirin.
6. Matematik sorularını Türkçe sorusu okur gibi okumayın. Yoksa en az iki üç defa başa dönüp tekrar tekrar okumak zorunda kalırsınız. Bu da size ciddi zaman kaybına sebep olacaktır.
7. Soruları okurken şekil ve görselleri de aynı anda adım adım inceleyin. Metinde verilen bilgileri teker teker şekil ve görsel üzerinde tespit edip hafızanıza alın. Gerekirse altını çizin. Gereksiz gelen metin ve hikaye kısımlarının üstünü isterseniz çizebilirsiniz. Tekrar okumada zaman kaybı yaşamazsınız.
8. Soruların uzun olması zor, kısa olması da kolay olduğu anlamına gelmez. Bazen çok uzun sorular çok kolay çözülebilir düzeyde olabilir. Zorluk veya kısalık-uzunluğu ne kadar olursa olsun sorular öğrencilerin çözebileceği düzeyde hazırlanır.
9. Kodlamaları soru soru da yapabilirsiniz. Sayfa çevirmeden de yapabilirsiniz. Ancak önce tamamını çözüp sonra kodlama yapmaya kalkışmayın. Zaman kontrolünde sıkıntılar çıkabilir. Ya da kaydırmalara neden olunabilir.
10. Bazı sorularda çözüm yapıp sonuca ulaşamazsanız o soruyla inatlaşmayınız. En sonunda zaman kalınca geri dönüp şıkları eleme yöntemiyle veya başka bir çözüm yöntemi deneyerek sonuca ulaşabilirsiniz.
11. Matematik sorularında diğer derslerde karşılaşılan iki şık arasında kalıp rastgele birini seçme durumu genelde olmaz. Bu yüzden öğrenciler arasında kafadan atarım belki tutar yöntemini uygulamayın.
12. Soruyu çözdükten ve sonuca ulaştıktan sonra zaman kalırsa kontrol edin ancak ya yanlışsa deyip başka şık işaretlemeye kalkışmayın. Yanlış olduğunu tespit ederseniz tekrar çözün.
13. Her ne olursa olsun bu sınav ve hiçbir sınav dünyanın sonu değildir. Rızkınız da geçiminiz de bu sınavlardan ibaret değildir. Çalışırsanız mutlaka karşılığını alırsınız. Hazırbulunuşluk seviyenize göre biraz zamana ihtiyacınız olup biraz fazla çalışmanız gerekebilir. Yine kazanırsınız. Yine üniversite okuyup meslek sahibi olabilirsiniz.
Bu vesileyle hepinizin gözlerinden öperim. Başarılar dilerim.
Selçuk Tütak
Matematikçi Yazar
Matematikche 2 Yıl Önce
Ooo Süperrrr. Yine Selçuk öğretmen farkını ortaya koydu. Harika bilgiler için teşekkür ederiz.
Sevda kayacı 2 Yıl Önce
Çok teşekkür ederiz Selçuk bey ilginiz için Allah razı olsun
Mathmen 2 Yıl Önce
Çok teşekkür ederim. Zümrelerimle paylaştım. Gerçekten önemli bilgiler.
Matemat 2 Yıl Önce
matematik çözümleri ile ilgili bilgileri her yerde bulmak zor. teşekkür ederiz hocam
Haktan 2 Yıl Önce
Çok teşekkür ederiz Selçuk hocam değerli bilgiler verdiniz