2+2 evet 4 eder ama 2’nin yanına dilediğinizi de ekleyebilirsiniz… takılmayın.
Takılmayın dedim çünkü çok da iyi sayılmaz takıntılarımız. Milyon tane ihtimal veya senaryo varken de tek bir şeye odaklanmak ve orada kalmak da sorun teşkil eder.
Aynı şeyde ısrar etmek belki istikrar olarak görülebilir ama buz gibi ‘Takıntıdır!’. Bir konuda belirlediğiniz nüanslar olsa da bunlara alternatif de oluşturabilmek gereklidir.
İnsanı yoran bir şey olsa gerek takıntılı olmak. Sadece insanın kendisini değil çevresini de yorar. Her an her konuda sizi ikna etmek zorunda değil çevrenizdekiler neticede.
Tek bir renkte karar kılıp da diğer renkleri görmezlikten gelmek de farklı bir ruh durumu olsa gerek. Çeşitlilik kısıtı zaten insanda moral de bırakmaz, hal de.
Saplanıp kalmak hem farklılıkları görmenizi engeller hem de artık beyniniz diğer seçenekleri göremeyecek kadar da körelmiş demektir. Tehlike alarmları çalmalı ve bu durumdan kurtulmanız gerekmektedir.
Takıntılar da kasıt arasak da kişiyi irdelediğimiz zaman onun için farklı bir ihtimal olmadığını da anlayabiliyoruz. Tamamıyla tek bir seçeneği hedef haline getirmiş durum da olabiliyorlar. Diğer yandan tek bir mizaçları da olabiliyor.
Normalde sorun edilmeyecek şeyler takıntılılar için hayat karartıcı bir sorun olabiliyor. Hatta ufacık sorunları da büyütme eğilimde oluyorlar.
Yaşamda işler değişebilir olduğu gibi külahlar da değişebilir. O yüzden hazırlıklı olmak gerekir ama bu kısım takıntılılarda bulunmaz. Onların istediği olmadıysa dünyaları başlarına yıkılmıştır çoktan.
Sadece karşıdaki için zor değildir takıntılı biri ile karşılaşmak. Takıntı yapan kişi için de durum zordur çünkü olağan durumu kabullenemez, başka çıkış yolu bulamaz ve sıkışmış hisseder kendini.
Dolayısıyla da kendine nedenler ararken kendini yiyip bitirmiş olacaktır. Kendine zarar verecek derecede içselleştirip şanssız olduğunu düşünenler de çıkacaktır.
Kısaca takıntı bitirir insanı…
Betül FIRAT
Yazar - Şair