Söz konusu kanun teklifinin genel gerekçesinde ''24 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 696 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda Geçici İşçi Statüsüyle Özel Güvenlik Görevlisi personel alımları yapılmaya başlanmıştır. Söz konusu statü ile çalıştırılan Özel Güvenlik Görevlileri, İŞKUR tarafından Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlara yönlendirilmektedir. Ancak 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi olarak görevlendirilen personeller, geçici işçi statüsünde istihdam edilmekte ve yalnızca yılın 10 ayı istihdam edilecekleri şekilde tanzim edilen sözleşmelerle çalıştırılmaktadır. Bu durumda söz konusu personel, yılın geri kalan 2 ayında işsiz, iş güvencesiz kalmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda TYP kapsamında çalışan Özel Güvenlik Görevlileri, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın okullarda her türlü zararlı dış etkenden korunmaları için cansiperane bir anlayışla vazife yapmaktadırlar. İstatistikler incelendiğinde de Özel Güvenlik Görevlilerinin okullarımızda görev yapmaya başlamasından itibaren öğrencilerimizin maruz kaldığı tehdit ve tehlikelere karşı ne denli başarılı olunduğu, güvenlik görevlilerinin caydırıcı ve önleyici bir etkiye sahip oldukları tereddütsüz bir gerçek olarak değerlendirilecektir.
Buna rağmen söz konusu kapsamda çalışan Özel Güvenlik Görevlilerinin yılın 2 ayında işsiz kalmaları; bizatihi kendilerinin geçim, ailelerinin nafakasını temin, asgari yaşam koşullarına sahip olma, temel ihtiyaçları karşılama anlamında korunmasız ve sahipsiz kalmalarına sebebiyet vermektedir. Bahsedilen mağduriyetler artık tahammülü imkansız bir hal almış ve yasal zeminde acil çözüme kavuşturulması gereken önemli bir sorun haline gelmiştir. Kaldı ki okullarda eğitim öğretime ara verildiği dönemlerde dahi öğrencilerin okul ile ilişkileri, yeni kayıt işlemleri, öğrenci-okul idaresi ilişkilerinin sürekliliği göz önüne alındığında bu süreçte de Özel Güvenlik Görevlilerinin geçim kaygılarının da son bulmasıyla birlikte daha etkin, etkili ve verimli bir şekilde çalışacakları gerçeği de düşünülerek ''geçici işçi'' statüsünden çıkarılarak ''sürekli işçi'' statüsüne kavuşturulmaları amaçlanmıştır.
Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3048.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
Hünkar 4 Yıl Önce
Kamudaki mesela Orman, Tarım, Şeker, Çaykur da çalışan Geçici İşçileri niye ayrı tutup görmezden görüyorsun. Bu nasıl vekillik.
Birgul Özkan 4 Yıl Önce
Ne olur bizlere sureklilik verin biz ler isini tum samimitetiyle yapan guvenlikleriz herzaman her kosulda devletimizin yanindayiz Meb guvenliklerine sahip cikin