Genel Müdür Bakan a. Yakup Tekin imzalı resmi yazıda ''Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ait 22 Şubat 2022 tarihli ve E-53773008-622.02-3009588 sayıı yazı ve İçişleri Bakanlığı'na ait 1 Mart 2022 tarihli ve E-84899476-700-3630 sayılı yazı ile eklerinin incelenmesinden, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesi çerçevesinde sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilen personelin ücretlerinin hesaplanmasında 22 Aralık 2021 tarihli ve 7349 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile düzenlenen gelir ve damga vergisi istisnasının uygulanması hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek konu hakkında Bakanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasında ''... sözleşmeli olarak istihdam edileceklere ödenecek net ücret, söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi kararıyla belirlenir.'' hükmüne yer verilmiş olup; uygulama birliğinin sağlanması amacıyla mahalli idare sözleşmeli personelinin net ücret tavanları Bakanlığımız tarafından yayımlanan genelgeler ile duyurulmaktadır.
Nitekim, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesinde yer alan asgari geçim indirimi tutarının ilgilinin medeni durumuna göre farklılaşması sebebiyle; ilgili personel için hesaplanacak asgari geçim indirimi tutarı 2021 ve daha önceki yıllarda yayımlanan Bakanlığımız genelgelerinde emsali memurun net maaşının hesabında dikkate alınmamakta ve asgari geçim indirimi tutarının belirlenen net ücrete sonradan ilave edilerek ödeneceği ilgili genelgelerde ayrıca belirtilmekteydi.
Öte yandan, 7349 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik neticesinde ise, 193 sayılı Kanun'un 32'inci maddesinde düzenlenen asgari geçim indirimi uygulaması yürürlükten kaldırılarak 193 sayılı Kanun'un 23'üncü maddesinin birinci fıkrasına 7349 sayılı Kanun'un 2'nci maddesi ile eklenen (18) numaralı bentte; ''hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.)'' hükmüne yer verilmiştir.
Ayrıca, 7349 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesiyle de 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'na ekli (2) sayılı Tablonun ''IV- Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar'' başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasında yer alan ''ücretlere ilişkin kağıtlar'' ibaresinden sonra gelmek üzere ''(bu maddenin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen ücretlerde istisna, aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır.)'' şeklinde parantez içi hüküm eklenmiştir.
319 Seri No'lu Gelir Vergisi Tebliği'nde de söz konusu istisnanın uygulanmasına yönelik ayrıntılı açıklama ve örnek uygulamalara yer verilmiştir.
Nitekim, Bakanlığımıza ait 22 Ocak 2022 tarihli ve (6) Sıra No'lu Genelge ile duyurulan net ücret tavanlarına esas alınan emsali Devlet memurunun net ücretinin hesaplanmasında da, 7349 sayılı Kanun ile yapılan bu değişikliğe paralel olarak anılan Kanun'la getirilen vergi istisnası ayrıca dikkate alınmıştır.
Bu çerçevede, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile açıklamaların birlikte değerlendirilmesinden, Bakanlığımıza ait (6) Sıra No'lu Genelgeye ekli (I) sayılı Cetvelde belirtilen net ücret tavan tutarları 7349 sayılı Kanun ile getirilen vergi istisnası dikkate alınmak suretiyle hesaplandığından, ilgili personel için belirlenen net sözleşme ücretlerine anılan Kanun ile getirilen istisna tutarının ilave edilmesine imkan bulunmamaktadır.'' denilmiştir.