Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra mutlulukla endişe, korku ve sorumluluk duygusu gibi birçok duyguyu birarada yaşarsınız. Ne yemeli, ne içmeli, ne giymeli, kaç saat uyumalı, kaç saat ve ne zaman oyun oynamalı gibi kafanızda birçok soru olabilir. Sağlığı, gelişimi ve buna bağlı olarak beslenmesi, uyuması önceliğinizdir, ancak onun eğitimini de düşünebilirsiniz. Eğitim öncelikle ailede başlar. Okula başlamadan bebeğinizin gelişimi için yapacaklarınızdan biri de ona kitap okumaktır. Bir bebek okunulan kitabı tabii ki anlamaz; ancak algıları açık olduğu için sizi duyar, duygularınızı, tepkilerinizi hisseder. Bebek için sesinizi duyması da onunla ilgilendiğinizin önemli bir göstergesidir. Bebeğinize kitap okumak onunla özel bir an paylaştığınız için aranızdaki iletişimi ve etkileşimi de artırır.

Bebekler dokunarak öğrendikleri, keşfettikleri için onlara dokunsal kitaplar alabilirsiniz. Böylece kitaplarla dış dünyayı da keşfetmeye başlar.0-6 ay ve 6-12 ay dönemi bebek kitapları temelde oyuncak formatlı kitaplardır. 0-12 ay dönemindeki bebekler için bu nedenle bebek arabasına askılı kitaplar, hışırtı sesli kumaş kitaplar, dişlik içeren kitaplar, banyo kitapları benzeri oyuncak formatlı kitaplar doğru seçimler olacaktır. Bebeğinizin 0-6 aylık döneminde bebeğinize her gün 10 dakika kitap okuyabilirsiniz.6-12 aylık döneminde ise 20 dakika kitap okuyabilirsiniz. Ayrıca yeni doğan bebeğinizle konuşup ona, ninniler, şarkılar, tekerlemeler söyleyebilirsiniz.

Hatta bebeğinize daha doğmadan anne karnındayken bile kitap okumaya, şarkı, ninni dinletmeye başlayabilirsiniz. Bebeklerin anne karnındayken bile algıları açık olur ve onunla iletişime halinde olduğunuzu anlayabilir. Bu onun sağlıklı gelişimi için daha anne karnında yapabileceklerinizden biridir.

Nilüfer KABALI 
Eğitimci-Yazar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.