Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük depremde 10 il büyük hasar aldı ve vatandaşların bir çoğunun evi yıkıldı. Depremde evini kaybeden depremzedeler, kendi evlerine geçiş yapana kadar yardımseverlerin kullanmadıkları evlerde bedelsiz veya indirimli fiyata konaklayabilecekler. Kampanyaya dair https://evimyuvanolsun.org/ internet sitesinde tüm bilgiler yer almaktadır.
EVİM YUVAN OLSUN KAMPANYASI
Asrın felaketinde depremden etkilenen ailelerimizi yuvasız bırakmıyoruz. Evim Yuvan Olsun kampanyasıyla, evini kaybeden vatandaşlarımıza kendi evlerine kavuşana kadar sıcacık yuvalar kuruyoruz.
Yaraları birlikte sarmak için Evim Yuvan Olsun seferberliğine siz de katılın. Kullanmadığınız bir eviniz varsa; ister bedelsiz tahsis ederek ister indirimli fiyatla kiraya vererek depremzede ailelere destek olun ya da bu seferberlikte kira yardımı yaparak yer alın.
Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum*
Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum*
Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum*
* Bedelsiz tahsis edilen evler için ''Ödünç Sözleşmesi'', indirimli olarak kiralanan evler için ''Kira Sözleşmesi'' düzenlenecektir. Sözleşmeler ev sahipleri ile Kaymakamlıklar arasında imzalanacaktır. Depremzedeler evlerine Kaymakamlık tarafından yerleştirilecektir.
Kira Bağış Hesapları
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. ANKARA KAMU KURUMSAL ŞUBESİ
TL : TR64 0001 0017 4555 5555 5553 66
USD : TR37 0001 0017 4555 5555 5553 67
EURO : TR10 0001 0017 4555 5555 5553 68
Banka Swift Kod No : TCZBTR2A
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O KIZILAY TİCARİ ŞUBE
TL : TR40 0001 5001 5800 7319 6737 36
USD : TR44 0001 5001 5804 8022 3405 95
EURO : TR87 0001 5001 5804 8022 3405 97
Banka Swift Kod No : TVBATR2A
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş BAKANLIKLAR ŞUBESİ
TL : TR44 0001 2009 4080 0005 0002 44
USD : TR75 0001 2009 4080 0058 0003 89
EURO : TR48 0001 2009 4080 0058 0003 90
Banka Swift Kod No : TRHBTR2A
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Ev sahibi yönlendirilen emlak sitelerinde başvuru formunu doldurur. Başvuruyu alan emlak sitesi, ev sahibi ile iletişime geçerek bilgileri doğrular. Emlak siteleri, doğrulanmış bilgileri ilgili kamu birimine iletir. Kaymakamlık yetkilileri evi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapar. Süre bitiminde Kaymakamlık, konutu ev sahibine teslim eder. Depremzedeler engelli, yaşlı gibi dezavantajlı bireylerin yer aldığı aileler önceliklendirilerek ilgili evlere yerleştirilir. Kaymakamlık, evini bedelsiz tahsis edenler ile ''Ödünç Sözleşmesi'', evini indirimli fiyatla kiralayanlar ile ''Kira Sözleşmesi'' imzalar.
Sözleşme süresince konutun elektrik, su ve doğalgaz giderleri Kaymakamlık tarafından karşılanır.
Sözleşme süresince konut ve eşyalar, oluşacak herhangi bir hasara karşı Türkiye Sigorta güvencesi altındadır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Kampanyanın amacı nedir?
Kampanya, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen vatandaşlarımızın barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere başlatılmıştır. Ülkemizin dört bir yanında, kullanmadıkları evlerini depremzedelere açmak ve onları misafir etmek isteyen vatandaşlarımızın olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hayırsever insanlarımızın güvenilir bir kampanya ile evlerini bedel beklemeden ya da indirimli bir bedelle ihtiyaç sahiplerine sunabilecekleri bir sistem hayata geçiriyoruz. Ev tahsis etme imkanı olmayan vatandaşlarımıza ise nakdi bağış yolu ile depremzedelere barınma desteği verme olanağı tanıyoruz. Bu sayede oluşan konaklama imkanlarını, depremden etkilenen vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz.
Evimi herhangi bir bedel beklemeden depremzedelere açmak için ne yapmalıyım?
Evinizi en az 3 ay süre ile depremzedelerin kullanımına sunmanız gerekmektedir. Daha az süre ile ev tahsisi değerlendirmeye alınmayacaktır. Program paydaşlarımızın web sayfalarından yapacağınız başvuru sonrasında, evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı tarafından, yerinde inceleme yapmak üzere sizinle iletişime geçilecektir. Kaymakamlık evinizi uygun bulursa sizinle "Ödünç Sözleşmesi" imzalanacaktır.
Evimi indirimli bir bedelle depremzedelere kiraya vermek için ne yapmalıyım?
Evinizi 1 yıl süre ile kiraya vermeyi kabul etmeniz gerekmektedir. Uygulama kapsamında daha kısa süreli kiralamalar kabul edilmeyecektir. Evinizi piyasa şartlarına göre belirgin bir düzeyde indirimle kiraya vermeniz beklenmektedir. Program paydaşlarımızın web sayfalarından yapacağınız başvuru sonrasında, evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı tarafından yerinde inceleme yapmak üzere sizinle iletişime geçilecektir. Belirttiğiniz kira bedeli piyasa koşulları ile kıyaslanacaktır. Kaymakamlık evinizi uygun bulursa sizinle "Kira Sözleşmesi" imzalanacaktır.
Evimde kimi misafir edeceğim?
Evinizde Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 10 ildeki vatandaşlarımız misafir edilecektir. Evinizin özellikleri dikkate alınarak, dezavantajlı bireylere sahip aileler öncelikli olmak üzere belirlenecek depremzedelerimiz, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri koordinasyonunda, Kaymakamlıklar tarafından evinize yerleştirilecektir.
Uygulamada hangi depremzedelere öncelik verilecek?
Kampanya kapsamındaki evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan vb. dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecektir.
Evimi bu kampanya kapsamında ne kadar süre için tahsis edebilirim?
Evinizi depremzedelere bedelsiz olarak açmak istiyorsanız, en az 3 ay olmak üzere 1 yıla kadar tahsis edebilirsiniz. Evinizi indirimli bedel karşılığında kiraya vermek istiyorsanız 1 yıl boyunca tahsis etmeniz gerekmektedir.
Evimi tahsis ettiğim süre boyunca faturalar kim tarafından ödenecek?
Kampanya kapsamında depremzedelerin yerleştirildiği konutların aidat, elektrik, su ve doğalgaz giderleri Kaymakamlıklar tarafından desteklenecektir. Ev sahibine bu giderlerle ilgili bir külfet yüklenmeyecektir.
Kaymakamlık ile nasıl bir sözleşme imzalayacağım?
Depremzede ailelere bedelsiz tahsis ettiğiniz konut için “Ödünç Sözleşmesi”, indirimli olarak kiraya verdiğiniz konut için “Kira Sözleşmesi” imzalanacaktır. Sözleşme taslaklarına aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Evimi indirimli bedelle kiraya verdiğimde, kira bedeli kim tarafından karşılanır?
Kira bedeli, kampanya kapsamında toplanan bağışlardan karşılanarak, evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı aracılığı ile ödenecektir.
Evimi eşyalı olarak kullanıma açabilir miyim?
Evinizi eşyalı veya boş olarak kullanıma açabilirsiniz. Evinizi eşyalı olarak kullanıma açtığınızda, Kaymakamlık ile yapacağınız sözleşmede eşya detaylarına da yer verilir. Kayıt altına alınmış eşyalarınız Türkiye Sigorta güvencesi altında olacaktır.
Evimde kullanımdan kaynaklı bir hasar olursa zararım karşılanır mı?
Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortasıyla depremzedelere evini açan vatandaşlarımızın konutları, sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından karşılanarak güvence altına alınmaktadır.
Depremzedelerimizin kullanımı için tahsis edilen evlere özel hazırlanan Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası; evde bulunan eşyalar ile bina ve binanın ayrılmaz bütünleyici parçaları ve/veya sabit tesisatı risklerine karşı 25.000 TL’ye kadar bir yıl süreyle teminat sunmaktadır.
Boş bir evim yok ama depremzedelere barınma desteği vermek istiyorum. Ne yapabilirim?
Kampanya kapsamında, kiraya verilen evlerin depremzedeler ile buluşturulabilmesi için AFAD'ın ilgili bağış hesabına nakdi bağışta bulunabilirsiniz.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak için www.evimyuvanolsun.org platformu geliştirilmiştir. Kampanyanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için projeye Valilikler ve Kaymakamlıklar da dahil edilerek Bakanlığımız Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından projenin yazılım altyapısı geliştirilmiş ve kurulmuştur. Uygulama, kendi imkanlarıyla afet bölgesinden ayrılan vatandaşlarımızın da bulundukları ilden kampanyadan faydalanabilecekleri şekilde geliştirilmiştir.
1- GÖNÜLLÜ BAŞVURU SÜRECİ
Depremzede vatandaşlarımızın en az 3 ay süreyle ücretsiz veya uygun kira bedelleriyle konaklayabilecekleri evlerini kullanıma sunan gönüllüler, ev bilgilerini evim yuvan olsun uygulaması üzerinden beyan etmektedirler. Gönüllülerin başvuruları www.evimyuvanolsun.org internet sitesi üzerinden yayımlanan; Sahibinden, HepsiEmlak, Emlakjet ve Zingat gibi uygulamalardan toplanabildiği gibi ayrıca 112’yi arayarak Acil Çağrı Merkezlerinde de alınabilmektedir. Uygulamalardan toplanan konutlara ilişkin başvurular web servis entegrasyonları ile Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğümüzde toplanmaktadır. Ayrıca KPS servisi üzerinden kimlik bilgilerinin doğrulaması gerçekleştirilmektedir.
2- DEPREMZEDE BAŞVURU SÜRECİ
Depremzede vatandaşlarımız ise depremzede.icisleri.gov.tr internet sitesi üzerinden veya yine www.evimyuvanolsun.org adresinden ve deprem bölgesinde yer alan Valiliklerin internet sitelerinden başvurularını yapabilmektedirler. Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğümüzde tek bir havuzda bütün başvurular toplanmaktadır.
3- YERLEŞTİRME SÜRECİ
Sistemde kayıtlı ev bilgileri Valilikler ve Kaymakamlıklarca belirlenen ekipler tarafından yerinde kontrol edilmektedir. Bu kapsamda Valilikler ve Kaymakamlıkların belirlediği 1930 personele sistemde gerekli yetkilendirilmeler yapılmış olup, uygulamayla ilgili eğitimler verilmiştir. Böylece beyan edilen evin oturmaya elverişli olup olmadığı kontrol edilerek sistemimizde de onaylanmış olacaktır.
Sonrasında ise oturmaya elverişli olduğu onaylanan evlere depremzede vatandaşlarımızın bilgilerine göre Valilik ve Kaymakamlık personeli tarafından, depremzedeler ve gönüllü ev sahibi arasında İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan “Ödünç Sözleşmesi” imzalanmak suretiyle yerleştirme sağlanmaktadır. Uygun kira bedelli evlere ise AFAD Afetzedelere Kira Yardımı Bağış Hesaplarından Kaymakamlıklarca kira bedelleri alınıp ev sahibine ödenmek suretiyle yerleştirme işlemleri yapılacaktır. Ayrıca bu evlerdeki su, elektrik ve doğalgaz faturaları depremzedelerin kaldığı süre boyunca Valiliklerce veya Kaymakamlıklarca ödenecektir.
Eşleştirilen depremzedelerimiz evlerine yerleştikten sonra web servisle AYDES Barınma Modülüne depremzedelerin yerleşme bilgileri iletilecektir. Tüm bu veriler iş zekâsı araçları ile raporlanabilmektedir.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) resmî twitter hesabından "Deprem Sonrası Süreçle İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları" başlıklı paylaşım yapılmıştır.
1) Afetzedeler için nakdi yardım yapılacak mı?
Konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10.000 TL nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir. Ödemesi bankaya yatırılan vatandaşlarımıza SMS gönderilmekte ayrıca ödeme durumu e-Devlet "Hane Başı Destek Ödeme Sonucu Sorgulama" sayfasından öğrenilebilmektedir.
2) Hasarlı evler için taşınma yardımı yapılacak mı?
Konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere 15.000 TL taşınma yardımı yapılacaktır. Başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
3) Hasarlı evler için kira yardımı yapılacak mı?
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Not: Konutları hasarlı olup konteyner talep eden vatandaşlarımız, taşınma yardımı alabilecek ancak kira yardımından yararlanamayacaktır.
4) Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına nakdi yardım yapılacak mı?
Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın aile yakınlarına 100.000 TL nakdi yardım yapılacaktır. Vatandaşlarımızın başvuruları İl Valiliklerince alınacaktır.
5) İkamet adresimin başka yerde olması durumunda destek ödemesi alabilir miyim?
Hasar gören konutta oturduğu, kimlik paylaşım sistemi veya ikametgah doğrulaması ile tespit edilen afetzedelere barınma desteği sağlanmaktadır.
6) Barınma desteği yardımının tamamı afetzedelere hemen verilmekte midir?
İkamet adreslerinin bulunduğu İl Valiliğince yapılacak incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacaktır.
7) Sahip olunan birden fazla konutun her biri için barınma desteği ödemesi yapılabilir mi?
Afetzedenin sadece fiilen ikamet ettiği ve hasarlı olduğu tespit edilen konutu için barınma desteği yapılabilmektedir.