Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarına katılan Zonguldak'lı madenciler, enkaz altında kalan vatandaşları domuz damı tahkimatı ile kurtarıyor. Son olarak Zonguldak'lı madenciler enkaz altında kalan Gülsüm Yeşilkaya'yı 'domuz damı' yöntemiyle kurtardı. Dolayısıyla Domuz Damı Tahkimatı, herkesçe merak ediliyor.
Domuz Damı Tahkimatı ile ilgili bilgiler veren Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman, ''Yeraltı maden ocaklarında galeri olarak adlandırdığımız tünelleri açarak ilerlemeniz gerekir. Bu galerilerin desteklenmesi gerekir çünkü yer altında kalan bu alanların üzerindeki yük çok fazladır. Yerin metrelerce altında güvenle çalışabilmek için galeri üstündeki yükü kayaya taşıtırsınız. Bunu yapmak için özel teknikler vardır ancak yine de üzerinizdeki birkaç metrelik alanın çökme riski bulunur. Biz buna 'yalancı tavan' diyoruz. Yalancı tavanı tutmak için de 'domuz damı' denilen geçici tahkimatlar kullanılır.
Domuz damları 1 ila 1,5 metrelik çam direklerden oluşan kare kesitli tahkimatlardır. Bu direkler üst üste dizilerek yalancı tavanın çökmesini engeller ve personeli korur. Bu bir önleyici araçtır ve maden ocaklarında sıklıkla kullanılan kıymetli bir ekipmandır. Domuz damları çam direklerle oluşturulur. Orman idaresinin uygun bulduğu ağaçlar bunun için hazırlanır ve kullanılır. Çam direklerin esnek özellikleri vardır. Bu sayede gelen yüke karşı esneme ve bu yükü taşıma yetenekleri vardır. Bu nedenle çam direkleri özel olarak yetiştirilen çam ağaçlarından üretilir. Bu tahkimat yöntemi göçüklerde de kullanılır. Yer altında bir göçük yaşandığı zaman oraya girebilmeniz için yalancı tavanı ayakta tutmanız lazım. Bu yöntemi kullanarak yeni göçükleri de önlemiş olursunuz. Bunu şu an yaşadığımız felaketlerde mücadele ederken de kullanabilirsiniz. Şu an enkazlarda bulunan ve tek parça kalmış kiriş ve tabliye betonlar bir yalancı tavandır. Madencilerimiz, açtıkları boşluklarda bu tahkimatı kullanarak hem enkaz altında kalan vatandaşlarımızı hem de kendilerini güvene alarak ilerledi ve en riskle çok hızlı çalışarak vatandaşlarımızı kurtardılar.
Madencilerimizin bölgede olması çok önemli çünkü bu arkadaşlarımız şu an arama-kurtarma çalışması yürüten birçok ekipten çok daha tecrübeli. 'Tahlisiye ekibi' dediğimiz donanımlı madenci arkadaşlarımızın arama-kurtarma tecrübesi oldukça iyi durumda. Bu ekipler çalıştıkları madenlerde de düzenli olarak eğitimler yaparlar. Onları bu gibi afetlerde diğer gruplarla koordinasyon içinde daha etkin kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Arama-kurtarma ekiplerini bir kategoride sıralarsak madencilerimiz bu listede çok net şekilde ilk 5 içinde olurlar.
Madencilerimiz bilgi ve birikimleri olan, çalışma koşullarına hızla adapte olabilecek uygunluğa sahip" diyerek "Hepsi gaz ve toz tehlikesini bilen ve buna karşı nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda tecrübe sahibi kişiler. Bu tarz afetlerde arama-kurtarma çalışmaları için hem nitelik hem de nicelik bakımından büyük önem taşıyorlar.'' dedi.