Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim 20 Bin Sözleşmeli Öğretmenlik Atama Sonuçları MEB Hakmar Express 12 Ağustos 2022 Aktüel Ürünler

20-24 Haziran 2022 Mesleki Çalışma Dönemi (8 Haziran 2022)

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere Genel Müdürlüğününz resmi yazısıyla, öğretmenler için 20-24 Haziran 2022 tarihleri arasında yapılacak mesleki çalışmalara ilişkin program belirtilmiştir. Program içeriği incelendiğinde; ilk olarak bir üniversitenin öğretmenlikle ilgili bulunmayan sahibi ve akademisyeni göze çarpmaktadır. ''Öğretmen Olmak Semineri'' adlı hizmet için eğitim faaliyeti doğrudan öğretmenlik mesleğini konu alan tek başlık iken yine bu eğitimi; öğretmenlik eğitimi almamış, askeri personellikten müstafi, danışmanlık firması ve yayınevi bulunan, kısacası öğretmenlikle ilgisi olmayan bir kişinin gerçekleştireceği görülmektedir.

Mesleki çalışma programı kapsamında gerçekleştirilecek hizmet içi eğitim faaliyetlerine yaklaşık 1.400.000 öğretmen mecburi olarak katılım sağlayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yararlanılabilecek eğitimciler, öğretmenler ile birlikte yine ülke genelinde değerlendirilebilecek 10.000'e yakın eğitim alan akademisyeni bulunmaktadır. Buna rağmen öğretmen mesleki çalışmalarında; koçların, ticari kimlikleriyle ön plana çıkan kimselerin eğitimci olarak tercih edilmesi ne kadar uygundur? Eğitimle ilgisi olmayan koçların öğretmen mesleki gelişimine katkı sunması beklenmektedir. NLP gibi eğitim bilimleri alanında ve akademik çevrelerce kabul görmeyen, ticari ve bütünüyle ithal bir çalışma öğretmenler için eğitim programında başlık olarak sunulmuştur. Pedagojiden uzak konu başlıkları ve eğitimcilerle yapılandırılmış bir program öğretmenlere ne denli katkı sağlayabilecektir?

Öğretmenlik mesleği, 1739 sayılı Kanun ile ihtisas mesleğidir. Ancak gerek konu başlıkları gerekse eğitimciler açısından program değerlendirildiğinde görüyoruz ki; mesleki çalışmalar öğretmenin değerini ve uzmanlığını artırmaktan çok kişi ve kurum reklamlarına hizmet etmektedir. Bir üniversitenin ve belirli çevrelere yakın danışmanlık firmalarının tanıtımı maalesef öğretmen gelişiminden önde tutulmuştur.

Mesleki Çalışma Programıyla ilgili olarak;

1- Hizmet içi eğitim konuları arasında neden mesleki (Öğretmenlik Alan ve Meslek Bilgisi) konulara yer verilmemiştir?

2- NLP gibi pedagojiye aykırı başlıklardaki eğitimlerle ve koçlardan oluşan sunucularla hangi öğretmen becerilerinin artırılacağı düşünülmektedir?

3- Öğretmen eğitimi almamış, öğretmenlik yapmamış bir kimse, ''Öğretmen Olmak Semineri'' eğitimi ile öğretmenlere nasıl bir katkı sunabilecektir? Bu durum aynı zamanda öğretmenlik mesleğini rencide etmek, küçük düşürmek değil midir?

4- Mesleki çalışmalarda eğitimci olarak yer alacak kişilere, Milli Eğitim Bakanlığınca ücret ödenmiş midir; ücret ödendi ise ne kadar ücret ödenmiştir? Ayrıca 1.400.000 öğretmen üzerinden tanıtımı yapılacak bu kişilerden tarafınızca herhangi bir ücret talep edilmiş midir? 

5- Mesleki eğitim çalışmalarında eğitimci olarak; 10.000'e yakın alan akademisyeninden ve 1.200.000 civarında öğretmenden neden yararlanılmamıştır?

4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında belirttiğiniz hususlarda tarafımıza bilgi verilmesi konusunda gereğini bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.