Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci Müze ve Ören Yerleri Hakmar Express sağlık personeli

2021-2022 Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama Süreci Uygulama Esasları (21 Şubat 2022)

Genel Müdür Bakan a. Kemal Varın NUMANOĞLU imzalı resmi yazıda ''07.07.2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği ve Ocak 2022 tarihli ve 2771 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi doğrultusunda Bakanlığımıza bağlı bilim ve sanat merkezlerine alınacak özel yetenekli öğrencileri belirlemek üzere 2021-2022 eğitim öğretim yılında yapılacak olan tanılama ve yerleştirme sürecine ait ''Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu'' 29.12.2021 tarihli ve E-71131733-20-40118838 sayılı Makam Onayı ile uygun görülmüştür.

Bu çerçevede genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanı için gerçekleştirilecek olan ön değerlendirme uygulama esasları Ek-1' de; salgın nedeniyle ülke genelinde alınan sağlık tedbirleri kapsamında il tanılama komisyonu tarafından alınacak tedbirler ise Ek-2’de yer almaktadır.

Söz konusu sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi hususunda; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Genel Zihinsel Yetenek Alanı Ön Değerlendirme Uygulama Esasları 

1. Genel zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme süreci 19 Mart- 08 Mayıs 2022 tarihleri arasında cumartesi ve pazar günleri “Bildiren Sözel Olmayan Test” uygulanarak gerçekleştirilecektir. 

2. Ön değerlendirme uygulamalarında öğrenci yerleştirme işlemleri il tanılama sınav komisyonu tarafından 25 Şubat 2022 tarihine kadar rehberlik ve araştırma merkezinin hizmet bölgesinde bulunan öğrenci ve uygulayıcı sayısına göre;

a) Bir gün iki oturumdan, her oturum da iki uygulamadan oluşacaktır.

b) Birinci oturumda yer alacak uygulamaların başlangıç saatleri 9.00 ve 10.30; ikinci oturumda yer alacak uygulamaların başlangıç saatleri ise 13.00 ve 14.30 olacak şekilde planlanacaktır.

c) Her bir uygulama salonu on beş öğrenciden oluşturulacaktır. Ön değerlendirme uygulamasına katılacak öğrencilerin randevuları İl Tanılama ve Sınav Komisyonları tarafından MEBBİS/BİLSEM İşlemleri/ BİLSEM Sınav Yeri İşlemleri (İl Komisyonu) / BİLSEM Öğrenci Yerleştirme İşlemleri ekranı üzerinden yapılacaktır. 

3. Her uygulama merkezinde açılan salon sayısına bakılmaksızın bir uygulayıcı yedek olarak görevlendirilebilecektir. Görevlendirilecek yedek uygulayıcının her uygulama gününde farklı bir kişi olması esastır. Yedek uygulayıcılar görevli oldukları uygulama merkezinde fiilen hazır bulunacaklardır. 

4. Ön değerlendirme uygulamalarında öğrenci yerleştirme işlemleri dördüncü, üçüncü, ikinci ve birinci sınıf sıralaması ile yapılacak olup bir sınıf düzeyindeki öğrencilerin tamamının yerleştirilme işlemleri tamamlanmadan diğer sınıf düzeylerindeki öğrencilerin yerleştirilme işlemleri yapılamayacaktır. Sınıf düzeyine göre yerleştirme yapılırken sınıf düzeyinin on beş öğrenciye tamamlanamadığı durumda bir alt sınıf seviyesinden tamamlama yapılabilecektir. 

5. Ön değerlendirme uygulamaları öğrenci yerleştirme işlemleri öngörülen resmi tatillerin dışında, randevu verilmeyen gün bırakılmaksızın yapılacaktır.

6. Ön değerlendirme uygulamalarında, yasal mazereti bulunmayan uygulayıcıların tamamı görevlendirilecek ve görevlendirmelerde imkanlar dahilinde her uygulayıcı için eşit sayıda olacak şekilde görev dağılımının sağlanmasına özen gösterilecektir. Yasal mazereti nedeniyle göreve gelemeyenlerin yerine yedek üye görevlendirilecektir. Yedek üyeler il tanılama sınav komisyonunun kararı ile ihtiyaç halinde ulaşım imkânları da dikkate alınarak diğer uygulama merkezlerinde de görevlendirilebilecektir. 

7. Ön değerlendirme uygulamaları öncelikle rehberlik ve araştırma merkezlerinde gerçekleştirilecektir. Rehberlik ve araştırma merkezinin fiziki koşullarının uygun olmaması halinde; İl tanılama sınav komisyonunun onayı ile rehberlik ve araştırma merkezinin hizmet verdiği il-ilçede bulunan Bakanlığımıza bağlı diğer okul/kurumlarda da gerçekleştirilebilecektir. 

8. Ön değerlendirme uygulamalarının yapılacağı okul/kurumlarda bina sınav komisyonu oluşturulacaktır. Komisyon en fazla üç kişiden oluşacaktır. 

a) Ön değerlendirme uygulamalarının rehberlik ve araştırma merkezlerinde yapılması halinde; Rehberlik ve araştırma merkezi müdür yardımcısı başkanlığında, bilim ve sanat merkezi müdür yardımcısından oluşur. Rehberlik ve araştırma merkezi müdür yardımcısının BNV Sözel Olmayan Test uygulayıcısı olması durumunda, komisyon bilim ve sanat merkezi müdür yardımcısının başkanlığında il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunda görev yapan bir okul müdürü olmak üzere iki kişiden oluşacaktır. Uygulamanın yapıldığı ilçe merkezinde BİLSEM de bulunmaması halinde komisyon il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunda görev yapan bir okul müdürü ve İl Tanılama ve sınav komisyonunun onayı ile ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından görevlendirilecek bir okul müdürü veya müdür yardımcısı olmak üzere iki kişiden oluşur.

b) Ön değerlendirme uygulamalarının rehberlik ve araştırma merkezleri dışındaki okul/kurumlarda yapılması halinde; uygulamanın yapıldığı okul/kurum müdürü başkanlığında; rehberlik ve araştırma merkezi müdür yardımcısı ve bilim ve sanat merkezi müdür yardımcısından oluşur. Rehberlik ve araştırma merkezi müdür yardımcısının BNV Sözel Olmayan Test uygulayıcısı olması veya uygulama merkezinin bulunduğu il/ilçede BİLSEM bulunmaması durumunda uygulamanın yapıldığı okul/kurumun müdür yardımcısı/yardımcılarının katılımı ile en fazla üç kişiden oluşur. 

9. Ön değerlendirme uygulamalarında öğrencilerin uygulama salonlarına giriş ve çıkış işlemleri başta olmak üzere sürecin koordinasyonunda il tanılama sınav komisyonu üyeleri, bina sınav komisyon üyeleri ile yedek uygulayıcı görev alacaktır. 

10. Ön değerlendirme uygulamalarının yapılacağı kurumların belirlenmesinde öğrenci ve uygulayıcı hareketliliğinin asgariye indirilmesi göz önünde bulundurulacaktır. Uygulayıcının görev yaptığı uygulama merkezinde ön değerlendirme uygulamalarının tamamlanmasının ardından ilgili rehberlik ve araştırma merkezindeki uygulayıcı, Merkez Tanılama Sınav Komisyonu’nun kararı ile yine uygulayıcı hareketliliği asgari düzeyde tutulacak şekilde ön değerlendirme uygulamasının devam etmekte olduğu diğer bir rehberlik ve araştırma merkezinde görevlendirilebilecektir. 

11. Ön değerlendirme uygulamalarında görev alacak uygulayıcılara beyanlarına bağlı olarak kendileri ile üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı bulunan öğrencilerin değerlendirmelerinde görev verilmeyecektir. 

12. Ön değerlendirme uygulama ve sonuçlarına ilişkin her türlü evrak, değerlendirmenin gerçekleştirildiği rehberlik ve araştırma merkezinde muhafaza edilecektir. 

13. Rehberlik ve araştırma merkezleri dışındaki okul/kurumlarda gerçekleştirilen değerlendirmelerde kullanılan materyaller, değerlendirmenin yapıldığı okul/kurumun hizmet bölgesinde bulunduğu rehberlik ve araştırma merkezinin sorumluluğunda olacaktır. 

14. Ön değerlendirme uygulamalarına katılacak öğrencilerin “Uygulama Giriş Belgeleri” 02 Mart 2022 tarihinden itibaren e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi /İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri/Sınav İşlemleri Modülü’nde yayımlanacak olup fotoğraflı giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından onaylanarak öğrenci velilerine imza karşılığında teslim edilecektir. Uygulama giriş belgelerinin yayımlandığının duyurulma sorumluluğu okul müdürlüklerine, imza karşılığı teslim alınma sorumluluğu ise öğrenci velilerine aittir. Belgelerin imza karşılığı teslimi zorunlu olup bu durum dışında yapılan uygulamaların sorumluluğu okul müdürlüklerine aittir. 

15. Öğrenciler; uygulama giriş belgelerinde belirtilen gün ve saat dışında uygulamaya alınmayacaklardır. Uygulama giriş belgelerinde belirtilen saatin otuz dakika öncesinde uygulama giriş ve kimlik belgeleri ile uygulamanın yapılacağı okul/kurumda hazır bulunacaklardır. Uygulama giriş ve kimlik belgelerinin herhangi birini ibraz edemeyen öğrenciler değerlendirmeye alınmayacaklardır. Uygulamanın başlamasından itibaren uygulama merkezlerinde hazır bulunsalar bile sonraki uygulamaların aksamasına sebep olunacağından değerlendirmeye alınmayacaklardır.

16. Öğretmen ve öğrenciler uygulamalara çağrı cihazı, telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, el bilgisayarı, cep bilgisayarı, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan, özel elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, kamera vb. cihazlarla katılamayacaklardır. 

17. Uygulayıcı tarafından, uygulamanın yapılamayacağı kararına varılan durumlarda (öğrencinin, performansını etkileyecek derecede görme, işitme, bedensel yetersizliğinin olması vb.) öğrenciler değerlendirmeye alınmayacak olup durum uygulayıcı ve bina sınav komisyonu tarafından tutanak altına alınarak il tanılama sınav komisyonları aracılığı ile Merkez Tanılama Sınav Komisyonu’na bildirilecek ve değerlendirmenin ne şekilde yapılacağına yönelik nihai karar Merkez Tanılama Sınav Komisyonunca verilecektir. 

18. Uygulama sonuçları uygulamanın yapıldığı gün içerisinde uygulayıcılar tarafından MEBBİS/Bilim ve Sanat Merkezleri İşlemleri Modülü/Not İşlemleri (Öğretmenler) menüsünden “Genel Yetenek Form İşlemleri” üzerinden sisteme işlenecektir. Uygulamadan sonraki gün/günler için uygulayıcılara sonuçları işlemelerine izin verilmeyecektir. 

19. Uygulama merkezlerinde; sonuçların sisteme işlenebilmesi için en az uygulayıcı sayısı kadar bilgisayar, il tanılama sınav komisyonunca ve okul komisyonlarınca hazır bulundurulacaktır. 

20. Uygulama ve uygulama sonuçlarının kayıt altına alınması uygulayıcıların sorumluluğundadır. Uygulamanın gizliliğinin sağlanması ise uygulayıcıların, rehberlik ve araştırma merkezlerinin ve uygulamanın gerçekleştirildiği okul/kurum müdürlüklerinin sorumluluğundadır. 

21. Genel yetenek alanı gurup tarama uygulaması olarak okul/kurum belirlenmiş ise, ilgili okulda uygulamaların devam ettiği süre boyunca hafta sonları başka sınav uygulamalarının olmaması hususunda gerekli tedbirler yine ilgili okul müdürlüklerince alınacaktır.

22. Uygulama merkezinin RAM dışında bir okul/kurum olması halinde, uygulama sürecinin sonunda tüm uygulama evrakları ilgili RAM müdürlüğü tarafından teslim alınarak gizliliği/muhafazası sağlanacaktır.

23. Ön değerlendirme sürecinde iki uygulamadan oluşacak her bir oturumda görev alanlara Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar’ın 12’nci maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre ücret ödemesi yapılacaktır. 

Müzik Yetenek Alanı Ön Değerlendirme Uygulama Esasları 

1. Müzik yetenek alanı ön değerlendirme süreci 28 Mart-1 Nisan 2022 tarihleri arasında “Müzikal Yatkınlık Testi” uygulanarak gerçekleştirilecektir. 

2. Ön değerlendirme uygulamasına ilişkin teknik detaylar 21 Mart 2022 tarihinden itibaren MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülüne yüklenecektir.

3. Ön değerlendirme uygulaması öğrencilerin kayıtlı bulundukları okullarda, öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından, 8.00-17.00 saatleri arasında ve MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır. Ancak özel okullara kayıtlı öğrencilerin uygulamaları okul rehber öğretmen/psikolojik danışman tarafından MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır. Rehber/psikolojik danışman olmaması durumunda uygulamalar okul müdür/müdür yardımcısı tarafından yapılacaktır. (Uygulamaları gerçekleştirecek görevliler MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülü’ne “Kişisel TC Kimlik Numarası”ndan oluşan kullanıcıları ile girmeleri gerekmektedir.)

4. Ön değerlendirme uygulamaları internet üzerinden çevrimiçi olarak yapılacağından gerekli internet alt yapısı sağlanacak ve uygulamada kullanılmak üzere tablet, dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar hazır hale getirilecektir. 

5. Ön değerlendirme uygulamalarının yapılabilmesi için gereken fiziki ve teknik koşulların sağlanması okul yönlendirme komisyonlarının sorumluluğunda olacaktır. 

6. Belirlenen tarih aralıklarında müzik yetenek alanı ile ilgili sınıf öğretmenlerinin yapacağı işlemler okul yönlendirme komisyonu tarafından takip edilir. 

7. Yasal mazeretleri bulunmayan sınıf öğretmenleri aday gösterdikleri öğrencilerin uygulamalarını yapmakla yükümlüdürler. Sınıf öğretmeninin yasal mazereti olduğu durumlarda aday gösterilen öğrencilerin uygulaması okul yönlendirme komisyonu tarafından yapılacaktır. 

8. Sınıf öğretmenlerine beyanlarına bağlı olarak kendileri ile üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı bulunan öğrencilerin değerlendirmelerinde görev verilmeyecektir.

9. Ön değerlendirme uygulamasına katılacak öğrencilerin “Uygulama Giriş Belgeleri” 02 Mart 2022 tarihinden itibaren e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi /İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri/Sınav İşlemleri Modülü’nde yayımlanacak olup fotoğraflı giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından onaylanarak öğrenci velilerine imza karşılığında teslim edilecektir. Uygulama giriş belgelerinin yayımlandığının duyurulma sorumluluğu okul müdürlüklerine, imza karşılığı teslim alınma sorumluluğu ise öğrenci velilerine aittir. Belgelerin imza karşılığı teslimi zorunlu olup bu durum dışında yapılan uygulamaların sorumluluğu okul müdürlüklerine aittir. 

10. Uygulayıcı tarafından, uygulamanın yapılamayacağı kararına varılan durumlarda (öğrencinin, performansını etkileyecek derecede görme, bedensel yetersizliğinin olması vb.) öğrenci değerlendirmeye alınmayacak olup durum tutanak altına alınarak il tanılama sınav komisyonları aracılığı ile Merkez Tanılama Sınav Komisyonu’na bildirilecek ve değerlendirmenin ne şekilde yapılacağına yönelik nihai karar Merkez Tanılama Sınav Komisyonunca verilecektir. 

11. Öğretmen ve öğrenciler uygulamalara, uygulamaların yapılması için kullanılan bilgisayar dışında çağrı cihazı, telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, el bilgisayarı, cep bilgisayarı, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan, özel elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, kamera vb. cihazlarla katılamayacaklardır. 

12. Uygulamada kullanılacak olan “Müzikal Yatkınlık Testi”nin gizliliğinin sağlanması uygulamayı yapan sınıf öğretmenleri ve okul yönlendirme komisyonlarının sorumluluğunda olacaktır. 

Resim Yetenek Alanı Ön Değerlendirme Uygulama Esasları 

1. Resim yetenek alanı ön değerlendirme süreci 04-08 Nisan 2022 tarihleri arasında “Görsel Algı Testi” uygulanarak gerçekleştirilecektir. 

2. Ön değerlendirme uygulamasına ilişkin teknik detaylar 28 Mart 2022 tarihinden itibaren MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülüne yüklenecektir. 

3. Ön değerlendirme uygulaması öğrencilerin kayıtlı bulundukları okullarda, öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından, 8.00-17.00 saatleri arasında ve MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır. Ancak özel okullara kayıtlı öğrencilerin uygulamaları okul rehber öğretmen/psikolojik danışman tarafından MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır. Rehber/psikolojik danışman olmaması durumunda uygulamalar okul müdür/müdür yardımcısı tarafından yapılacaktır. (Uygulamaları gerçekleştirecek görevliler MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülü’ne “Kişisel TC Kimlik Numarası”ndan oluşan kullanıcıları ile girmeleri gerekmektedir.)

4. Ön değerlendirme uygulamaları internet üzerinden çevrimiçi olarak yapılacağından gerekli internet alt yapısının sağlanacak ve uygulamada kullanılmak üzere tablet, dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar hazır hale getirilecektir. 

5. Ön değerlendirme uygulamalarının yapılabilmesi için gereken fiziki ve teknik koşulların sağlanması okul yönlendirme komisyonlarının sorumluluğunda olacaktır. 

6. Belirlenen tarih aralıklarında resim yetenek alanı ile ilgili sınıf öğretmenlerinin yapacağı işlemler okul yönlendirme komisyonu tarafından takip edilir. 

7. Yasal mazeretleri bulunmayan sınıf öğretmenleri aday gösterdikleri öğrencilerin uygulamalarını yapmakla yükümlüdürler. Sınıf öğretmeninin yasal mazereti olduğu durumlarda aday gösterilen öğrencilerin uygulaması okul yönlendirme komisyonu tarafından yapılacaktır. 

8. Sınıf öğretmenlerine beyanlarına bağlı olarak kendileri ile üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı bulunan öğrencilerin değerlendirmelerinde görev verilmeyecektir. 

9. Ön değerlendirme uygulamasına katılacak öğrencilerin “Uygulama Giriş Belgeleri” 2 Mart 2022 tarihinden itibaren e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi/İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri/Sınav İşlemleri Modülü’nde yayımlanacak olup fotoğraflı giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından onaylanarak öğrenci velilerine imza karşılığında teslim edilecektir. Uygulama giriş belgelerinin yayımlandığının duyurulma sorumluluğu okul müdürlüklerine, imza karşılığı teslim alınma sorumluluğu ise öğrenci velilerine aittir. Belgelerin imza karşılığı teslimi zorunlu olup bu durum dışında yapılan uygulamaların sorumluluğu okul müdürlüklerine aittir.

10. Uygulayıcı tarafından, uygulamanın yapılamayacağı kararına varılan durumlarda (öğrencinin, performansını etkileyecek derecede görme, bedensel yetersizliğinin olması vb.) öğrenci değerlendirmeye alınmayacak olup durum tutanak altına alınarak il tanılama sınav komisyonları aracılığı ile Merkez Tanılama Sınav Komisyonu’na bildirilecek ve değerlendirmenin ne şekilde yapılacağına yönelik nihai karar Merkez Tanılama Sınav Komisyonunca verilecektir. 

11. Öğretmen ve öğrenciler uygulamalara, uygulamaların yapılması için kullanılan bilgisayar dışında çağrı cihazı, telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, el bilgisayarı, cep bilgisayarı, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan, özel elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, kamera vb. cihazlarla katılamayacaklardır. 

12. Uygulamada kullanılacak olan “Görsel Algı Testi”nin gizliliğinin sağlanması uygulamayı yapan sınıf öğretmenleri ve okul yönlendirme komisyonlarının sorumluluğunda olacaktır.

Ön Değerlendirme Sürecinde Alınacak Sağlık Tedbirleri 

1. Ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum güçlüğü şikâyeti olan, COVID-19 pozitif olan veya son 14 gün içerisinde vaka ile teması olan kişilere görev verilmeyecektir.

2. Ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum güçlüğü şikâyeti olan, COVID-19 olan veya son 14 gün içerisinde COVID-19 vakası ile teması olan öğrenciler/veliler bina girişlerinde görevlilere bilgi verecektir. Söz konusu öğrenci randevu gününde uygulamaya alınmayacak ve il tanılama sınav komisyonu tarafından öğrenciye yeni bir randevu tarihi belirlenecek olup gerekli tedbirler alınarak uygulamaya katılması sağlanacaktır.

3. Öğrencilerin binaya giriş sırasında sosyal mesafe kurallarına uyulması sağlanacaktır. Yığılma oluşmasını engelleyecek önlemler alınacak olup bina girişlerinde maske, dezenfektan ve ateş ölçer bulunacaktır. Binaya girişlerde görevlilerin ve öğrencilerin ateşleri mutlaka ölçülecektir.

4. Uygulama salonuna maskesiz öğrenci alınmayacak olup maskesi olmayan öğrencilere maske dağıtılacaktır. Uygulama sona erdiğinde öğrenciler, maskeleri takılı olarak velilere teslim edilecektir. Uygulama esnasında isteyen öğrenciler maskelerini çıkartabileceklerdir.

5. Uygulama salonunda dezenfektan bulundurulacaktır. Öğrencilerin uygulama salonlarına giriş ve salondan çıkışlarında ellerinin dezenfekte edilmesi sağlanacaktır. Her uygulamadan sonra uygulama salonu dezenfekte edilecektir.

6. Resim yetenek alanı uygulamalarının yapıldığı merkezlerde uygulamaların yapıldığı salonlarda dezenfekte işleminin yapılması için iki personel görevlendirilecektir.

7. Uygulama sırasında ve uygulama aralarında pencerelerden havalandırma yapılacaktır. Klima ve benzeri havalandırma sistemi ile oda havasını önemli ölçüde hareketlendirip hava akışına neden olan tavan veya taşınabilir vantilatörler kullanılmayacaktır.

8. Veli bekleme alanları sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlenecek olup velilerin maske takması hususunda gerekli tedbirler alınacaktır.

9. İhtiyaç duyulan diğer hijyen önlemleri, il tanılama sınav komisyonları tarafından alınacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.